Ons team staat voor u klaar
Hostingprovider: Cloud86
Wachtwoorden voor je e-mail, apps, streamingsdiensten, software en nog veel meer. Je komt tegenwoordig om in de wachtwoorden en het worden er niet minder. Het hebben van dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten wordt sterk afgeraden maar dit maakt het wel lastig om al deze wachtwoorden te onthouden. Welk wachtwoord was nu ook alweer voor Netflix? Dit zal alleen maar erger worden en daarom zijn er wachtwoordmanagers in het leven geroepen en er zijn er tegenwoordig al een hele hoop. Je kunt met deze wachtwoord managers eenvoudig je wachtwoorden beheren, gebruiken en genereren.
Hoe ga je nu de beste wachtwoordmanager kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen? Samen gaan we de beste wachtwoord managers samen met je doorlopen.
Ons menselijk brein heeft moeite met het onthouden van verschillende en meerdere veilige wachtwoorden. Een wachtwoordmanager is daarbij een hele handige tool om te gebruiken maar wat is en doet een wachtwoordmanager nu eigenlijk? Een wachtwoordmanager helpt bij het genereren, opslaan en invullen van wachtwoorden voor verschillende applicaties en diensten.
Wanneer je een nieuw account aanmaakt voor een dienst of applicatie, kan de wachtwoordmanager een willekeurig gegenereerd wachtwoord voor je maken via een ingebouwde wachtwoordgenerator. Deze automatisch gegenereerde wachtwoorden zijn volledig willekeurig (bijvoorbeeld "Jas&21ads&@#aiPfZ*>") en hebben geen enkele connectie met jou of je omgeving. Bij de volgende inlogpoging vult de password manager automatisch het opgeslagen wachtwoord voor je in. Hij weet dus bij welke applicatie of dienst het wachtwoord hoort en vult deze meteen in zodat jij hem niet hoeft te onthouden, super makkelijk toch?
Deze manier van inloggen maakt het voor keyloggers onmogelijk om je wachtwoord te achterhalen omdat je hem niet meer in hoeft te typen.
Het meest belangrijke van een wachtwoordmanager is echter dat bij een datalek de schade beperkt blijft tot dat specifieke lek voor die dienst of applicatie. Omdat je met je wachtwoordmanager elke keer een nieuw en uniek wachtwoord genereert per dienst of applicatie kan een hacker met je ene unieke wachtwoord niet bij andere diensten of applicaties inloggen.
Kortom, met een goede wachtwoordmanager kun je unieke en sterke wachtwoorden genereren, beheren en automatisch in laten voeren.
Als je de beste wachtwoordmanager wilt kiezen dan zijn er best een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. We nemen ze stuk voor stuk met je door zodat jij de beste keuze kunt maken.
Check of de wachtwoordmanager goede en uitgebreide beveiligingsfuncties heeft, zoals end-to-end-encryptie. Dit zorgt ervoor dat zelfs de wachtwoordmanager in kwestie geen toegang heeft tot je wachtwoorden en ze dus voor niemand inzichtelijk zijn.
Kies een wachtwoordmanager met een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke layout. Je hebt geen zin in gedoe en wil dat het makkelijk te gebruiken is.
Zorg ervoor dat de wachtwoordmanager te gebruiken is met alle soorten apparaten en de besturingssystemen die zij hebben. Denk aan Windows, MacOS, Android en iOS. Als de wachtwoordmanager met al deze platformen goed kan functioneren dan is het makkelijk om al je wachtwoorden overal te synchroniseren en te gebruiken, ideaal toch?
Er zijn wachtwoordmanagers waarmee je de mogelijkheid hebt om wachtwoorden te delen met andere gebruikers. Als dit een functie is die jij misschien ook wilt gebruiken, controleer dan goed hoe ze dit doen en of dit goed beveiligd is.
Er zijn wachtwoordmanagers die de functionaliteit bieden en automatisch beveiligingsaudits doen voor eventuele zwakke wachtwoorden die je nog in gebruik hebt. Super handig om eventuele zwakke wachtwoorden te verbeteren en te versterken.
De prijs van een wachtwoordmanager kan ook doorslaggevend zijn maar staar je hier niet blind op. Er zijn gratis wachtwoordmanagers maar deze zijn niet altijd het meest veilig en gebruiksvriendelijk. Kijk dus goed welke wachtwoordmanager goed past bij je wensen en budget.
Hoe is de klantenondersteuning van het bedrijf in kwestie en hoe zijn de ervaringen van anderen. Bekijk goed op welke manieren ze te bereiken zijn en of je dus snel bij iemand terecht kunt als je problemen ondervind.
Er zijn een hoop wachtwoordmanagers maar wij hebben een selectie gemaakt van de meest populaire en beste wachtwoordmanagers zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.
NordPass, klinkt misschien al bekend? Dat is niet gek van de maker van de beste VPN heeft ook een wachtwoordmanager ontwikkeld genaamd “NordPass”. NordPass is gratis te gebruiken maar dan slechts op 1 apparaat wat het misschien minder interessant maakt. Wil je het op meerdere apparaten gebruiken dan is een betaald abonnement wel een must. Wat maakt NordVPN nu de beste wachtwoordmanager, wij sommen enkele voordelen op van deze wachtwoordmanager.
In onze mening is NordPass momenteel de meest uitgebreide en beste wachtwoordmanager die er is. Hieronder enkele redenen waarom NordPass zo'n uitstekende wachtwoordmanager is.
Veiligheid en gebruikersgemak
NordPass maakt gebruik van zero-knowledge-architectuur wat betekend dat zelfs NordPass geen toegang heeft tot jouw wachtwoorden. Wel zo veilig. Naast de veiligheid is de interface van NordPass ook erg gebruiksvriendelijk. Je kunt erg eenvoudig wachtwoorden genereren, opslaan en in laten vullen bij de diensten en applicaties waar je snel en veilig wilt inloggen.
NordPass is te gebruiken op Windows en macOS computers en is ook compatibel met Android en iOS zodat je NordPass ook gemakkelijk kunt gebruiken op de meeste tablets en smartphones. Hiermee is het dus mogelijk om al je wachtwoorden eenvoudig te synchroniseren op al deze verschillende apparaten. Super handig!
Invullen, genereren en delen van wachtwoorden
Met NordPass kun je erg gemakkelijk sterke en unieke wachtwoorden genereren waarmee je de toegang tot je beveiligde gegevens extra goed beveiligd. De automatische invulfunctionaliteit van NordPass is ook erg goed en gebruiksvriendelijk en mocht je wachtwoorden willen delen met andere gebruikers dan kan dit ook op een makkelijke en veilige manier.
Het stelt gebruikers in staat om sterke, unieke wachtwoorden te genereren, waardoor de algehele beveiliging van accounts wordt verbeterd.
Offline Toegang
NordPass biedt de mogelijkheid tot offline toegang tot opgeslagen wachtwoorden, wat handig is voor mensen die vaak zonder internetverbinding werken.
Transparantie en klantenservice
NordPass is heel erg transparant over de beveiligingsmaatregelen die ze implementeren. Dit zorgt natuurlijk voor extra vertrouwen bij gebruikers. De klanten ondersteuning van NordPass is ook erg goed en als je met vragen of problemen zit kun je snel iemand te pakken krijgen die je hiermee kan helpen zodat je snel weer verder kunt.
NordPass is bereikbaar via de e-mail en daarnaast bieden zij ook een uitgebreide kennisbank aan op hun website waar je de antwoorden op veelgestelde vragen snel en gemakkelijk kunt vinden. Afhankelijk van de drukte is de reactietijd op vragen via de mail vrij snel.
Mocht het toch te lang duren dan kun je ook altijd de community van NordPass raadplegen, wellicht dat andere daar tegen hetzelfde aan zijn gelopen en elkaar al geholpen hebben.
Een andere hele populaire wachtwoordmanager is 1Password. Deze wachtwoordmanager wordt heel erg veel gebruikt en staat bekend om zijn veiligheid. 1Password heeft wel een kleine leercurve en is in het eerste gebruik niet heel makkelijk. Als je het eenmaal in gebruik hebt en onder de knie hebt dan is het een fantastische wachtwoordmanager. Hieronder wat kenmerken van 1Password.
Veiligheid en gebruikersgemak
Veiligheid staat voorop dus ook bij 1Password is deze ontzettend goed en kun je er van op aan dat je wachtwoorden veilig zijn opgeslagen. Met een sterke end-to-end versleuteling weten ze zelfs bij 1Password niet wat jouw wachtwoorden zijn.
Qua gebruiksvriendelijkheid is 1Password iets minder dan bijvoorbeeld NordPass. Het heeft een kleine leercurve in het begin maar als je dit eenmaal onder de knie hebt dan werkt het fantastisch en kun je eenvoudig wachtwoorden genereren, opslaan en automatisch in laten vullen.
Naast wachtwoorden kun je in 1Password ook andere gevoelige gegevens veilig opslaan, zoals creditcardinformatie en notities.
Te gebruiken op veel verschillende apparaten
Vrijwel alle wachtwoordmanagers zijn op verschillende apparaten te gebruiken en zo dus ook 1Password. Heb je een iPhone met iOS, een Samsung Smartphone met Android of werk je op een computer met Windows of macOS, 1Password synchroniseert de wachtwoorden op alle apparaten zodat jij overal gemakkelijk en veilig kunt inloggen.
Invullen, genereren en delen van wachtwoorden
Wil je automatisch wachtwoorden laten genereren of laten invullen als je wilt inloggen, ook dat is makkelijk een eenvoudig te realiseren met 1Password. Heb je gedeelde accounts dan kun je ook makkelijk en heel veilig wachtwoorden delen met collega’s of familie.
Offline Toegang
Als je tijdig geen toegang hebt tot het internet hoef je niet druk te maken bij 1Password. Ook offline kun je deze tool gebruiken voor het beheren van je wachtwoorden.
Transparantie en klantenservice
Ook 1Password is transparant over hoe zij omgaan met al je gegevens.
De klantenondersteuning van 1Password is over het algemeen ook erg goed. Je kunt ze bereiken via e-mail, live chat en ze hebben een uitgebreide kennisbank op de website waar veelgestelde vragen vaak al beantwoord worden.
Ook kan de grote community achter 1Password je eventueel ook helpen bij het vinden van vragen die al gesteld en beantwoord zijn.
Dashlane is ook een goede en zeer uitgebreide wachtwoordmanager. De gratis versie biedt een mogelijkheid tot 50 wachtwoorden maar deze kun je niet delen tussen meerdere apparaten, daar moet je de betaalde versie voor aanschaffen. Met de betaalde versie heb je zelfs toegang tot een VPN voor je wifinetwerk.
Dashlane is redelijk prijzig maar je krijgt er ook een hele hoop voor terug. Waaronder ook darkweb monitoring. Ze struinen het internet af op datalekken en kijken of jouw wachtwoord hier ook in voorkomt.
Veiligheid en gebruikersgemak
De interface van Dashlane is ontzettend gebruiksvriendelijk als je andere gebruikers moet geloven. Je kunt direct aan de slag wanneer je Dashlane wilt gaan gebruiken, zelfs voor beginners is het super eenvoudig in gebruik.
Qua veiligheid doet Dashlane zeker niet onder aan andere wachtwoordmanagers. Ook Dashlane heeft een end-to-end encryptie en heeft geen inzicht in jouw wachtwoorden.
Je kunt met Dashlane ook andere gegevens veilig opslaan zoals notities en andere gevoelige informatie.
Te gebruiken op veel verschillende apparaten
Of je nu op een Windows computer zit, een iMac, Android tablet of iPhone, met Dashlane kun je overal je wachtwoorden op gebruiken en synchroniseren.
Invullen, genereren en delen van wachtwoorden
Zoals al eerder gezegd is Dashlane erg gebruiksvriendelijk. Je kunt erg gemakkelijk wachtwoorden invullen bij diensten en applicaties en ook als je ergens een nieuw account aanmaakt is het genereren van een sterk en uniek wachtwoord zo gebeurd.
Mocht je Dashlane wachtwoorden willen delen met andere gebruikers van Dashlane dan is dat ook geen enkel probleem. Je kunt zelfs rechten meegeven in wat iemand met het wachtwoord kan en mag doen. Alleen gebruiken (lezen) of wijzigen (wachtwoord aanpassen). Erg gemakkelijk in een organisatie of als je een grote familie hebt.
VPN
Met de betaalde versie van Dashlane heb je ook toegang tot een VPN netwerk waarmee je bijvoorbeeld je wifi-netwerk kunt beveiligen. Dit is bij andere wachtwoordmanagers vaak een losse dienst dus dat is wel een voordeel die het benoemen waard is.
Transparantie en klantenservice
Dashlane is erg transparant als het aankomt op het delen van beveiligingsmaateregelen. Als er problemen zijn dan melden ze dit ook netjes aan de gebruikers zodat je altijd op de hoogte bent.
Daarnaast heeft Dashlane een toegewijd support team dat altijd voor je klaar staat. Je kunt ze gemakkelijk bereiken via de e-mail. Bij een betaald abonnement is de responsetijd uiteraard sneller dan wanneer je een gratis versie van Dashlane gebruikt.
Naast de support is er ook een grote community en een kennisbank waar je antwoorden op veelgestelde vragen kunt vinden.
Gebruiksvriendelijke Interface: Dashlane staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Zelfs beginners kunnen het gemakkelijk installeren en gebruiken.
LastPass heeft een gratis versie maar deze is redelijk beperkt en als je veel gebruik maakt van een wachtwoordmanager dan stap je al snel over naar de betaalde versie van LastPass. Deze heeft veel uitgebreidere functionaliteiten die je zoekt in de beste wachtwoordmanager.
Veiligheid en gebruikersgemak
Door behulp van end-to-end encryptie en een “zero-knowledge” beleid heeft LastPass geen toegang tot gegevens van haar gebruikers. Alle gegevens zijn versleuteld op de apparaten van de gebruikers waar LastPass geen inzicht in heeft. Daarnaast beschikt LastPass ook over een twee-stapsverificatie wat het inloggen nog veiliger maakt.
LastPass is erg gebruiksvriendelijk en de interface is voor elke leek eenvoudig te beheren en te gebruiken.
Te gebruiken op veel verschillende apparaten
LastPass is te gebruiken en te synchroniseren op alle apparaten die je maar kunt bedenken. Denk aan smartphones en tablets met Android of iOS maar ook computers met macOS of Windows kunnen uitstekend overweg met Lastpass.
Invullen, genereren en delen van wachtwoorden
Met LastPass kun je met ontzettend veel gemak wachtwoorden automatisch genereren die uniek en helemaal veilig zijn. Deze wachtwoorden kun je ook automatisch laten invullen wanneer je wilt inloggen op diensten en applicaties. Wachtwoorden delen met andere gebruikers van LastPass? Geen probleem, je kunt wachtwoorden op een veilige manier delen met collega’s of familie die ook gebruik maken van LastPass.
Offline gebruik
LastPass is ook offline gemakkelijk te gebruiken en te beheren. Wijzigingen die offline gedaan worden zullen pas worden gesynchroniseerd wanneer er weer een actieve internetverbinding is.
Transparantie en klantenservice
Op een speciale status pagina van LastPass kun je eventuele storingen of onderhoudswerkzaamheden volgen. Transparanter kun je het bijna niet krijgen. Daarnaast is er ook en blog waar beveiligingskwesties, lekken en bedreigingen worden gecommuniceerd. Ook updates worden goed en uitgebreid gecommuniceerd aan de gebruikers van LastPass.
LastPass heeft een e-mail ondersteuning die relatief snel reageert op vragen en bij betaalde klanten zal dit nog sneller en uitgebreider zijn. Naast deze support is er ook een grote community en een kennisbank waar je veelgestelde vragen terug kunt vinden.
Bitwarden is een open source wachtwoordmanager en heeft enorm veel functionaliteiten. Bijna alles wat je wenst is aanwezig in deze wachtwoordmanager. Hij controleert bijna realtime of je wachtwoorden nog veilig genoeg zijn en brengt je ook snel op de hoogte wanneer dit niet het geval is. Een nadeel van Bitwarden is wel de gebruiksvriendelijkheid, deze is wat minder.
Veiligheid en gebruikersgemak
Bitwarden en eigenlijk net als de meeste wachtwoordmanagers een end-to-end versleuteling waardoor zelfs Bitwarden geen toegang heeft tot de versleutelde gegevens van gebruikers. Super veilig dus op deze manier.
De interface van Bitwarden is voor de wat minder ervaren mensen misschien wat minder gebruiksvriendelijk. Het is niet dat je er geen wegwijs mee kan maar de leercurve is misschien hoger in vergelijking met andere wachtwoordmanagers.
Te gebruiken op veel verschillende apparaten
Bitwarden is te gebruiken op smartphones en tablets met Android en iOS. Ook op een macOS en Windows computer kun je Bitwarden zonder problemen gebruiken en synchroniseren tussen verschillende apparaten.
Invullen, genereren en delen van wachtwoorden
Ondanks dat Bitwarden niet de meest gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager is kun je nog steeds op een relatief makkelijke manier wachtwoorden invullen, genereren en delen met andere gebruikers. Dat laatste is natuurlijk super handig wanneer je werkt in grote teams binnen een organisatie.
Transparantie en klantenservice
Bitwarden communiceert met enige regelmaat over updates, nieuwe functies en beveiligingsverbeteringen. Ze zijn dus redelijk transparant over ontwikkelingen en verbeteringen. Er is geen klantenservice bij Bitwarden maar de community is dermate groot dat je vrijwel op elke vraag een antwoord kunt vinden. Ook is er een uitgebreide documentatie waar je antwoorden op veelgestelde vragen terug kunt zoeken.
De beste wachtwoordmanager is niet alleen veilig, maar ook gebruiksvriendelijk en te gebruiken met alle populaire platformen als iOS, Android, Windows en macOS. Het is super belangrijk dat je zo min mogelijk moeite hoeft te doen en vrijwel alles soepel en gemakkelijk verloopt.
Wachtwoordmanagers vergelijken is daarom goed om te doen. Breng jouw specifieke wensen goed in kaart en vergelijk de specificaties van de verschillende wachtwoordmanagers om voor jou de beste wachtwoordmanager te vinden.
Het gebruiken van een wachtwoordmanager heeft vele voordelen en als je vaak in moet loggen op systemen dan is een wachtwoordmanager eigenlijk onmisbaar. Een wachtwoordmanager is erg veilig en het is ook veel makkelijker dan alles in je hoofd op te moeten slaan (wat vaak ook niet lukt).
Veiligheid
Wachtwoordmanagers genereren complexe, unieke wachtwoorden iedere dienst of applicatie waar jij in moet loggen. Dit verhoogt de veiligheid omdat het moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen tot meerdere accounts als één wachtwoord wordt aangetast.
Gemak
Je hoeft niet langer tientallen wachtwoorden te onthouden, omdat de wachtwoordmanager dit voor je doet. Dit maakt het beheer van je wachtwoorden veel makkelijker.
Tijdsbesparing
Met een wachtwoordmanager kun je snel inloggen op je accounts zonder handmatig wachtwoorden in te voeren of op te zoeken. Dit bespaart tijd, vooral als je veel verschillende wachtwoorden hebt voor verschillende diensten en applicaties.
Bescherming tegen phishing
De beste wachtwoordmanagers hebben ingebouwde phishing-bescherming. Ze identificeren echte inlogpagina's en waarschuwen je als je probeert in te loggen op een nep site die je gegevens wilt achterhalen.
Synchronisatie over apparaten
Je wachtwoorden zijn beschikbaar op al je apparaten. Als je bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord toevoegt op je computer, is het ook beschikbaar op je smartphone.
Veilige opslag van gevoelige gegevens
Naast wachtwoorden kunnen veel wachtwoordmanagers andere gevoelige informatie veilig opslaan, zoals creditcardgegevens, adresgegevens en andere notities.
Automatisch Invullen
Wachtwoordmanagers vullen automatisch inloggegevens in voor websites en apps, waardoor je tijd bespaart en het risico op typfouten wordt verminderd.
Monitoring van gelekte wachtwoorden
Sommige wachtwoordmanagers hebben functies voor het controleren of je wachtwoorden zijn gelekt in datalekken, waardoor je proactief al maatregelen kunt nemen en je accounts kunt beschermen tegen hackers.
Wachtwoordmanagers zijn een van de veiligste manieren voor het beheren van je wachtwoorden. Enkele reden waarom dit het geval is:
Sterke encryptie
Wachtwoordmanagers gebruiken geavanceerde encryptiealgoritmen om je wachtwoorden te beveiligen. De meeste wachtwoordmanagers gebruiken AES (Advanced Encryption Standard), dat als zeer veilig wordt beschouwd.
Zero-Knowledge architectuur
Veel wachtwoordmanagers hebben een zero-knowledge beleid. Dit betekent dat de wachtwoordmanager in kwestie geen toegang heeft tot je daadwerkelijke wachtwoorden of andere gegevens.
Master password
Toegang tot je wachtwoordmanager wordt meestal beveiligd met een master password. Dit wachtwoord wordt lokaal op je apparaat gehasht en gecontroleerd, wat betekent dat zelfs de wachtwoordmanager in kwestie het niet kan zien.
Twee-stap verificatie
Veel wachtwoordmanagers ondersteunen twee-stap authenticatie. Dit betekent dat zelfs als iemand je master password zou bemachtigen, ze nog steeds een tweede vorm van identificatie nodig hebben.
Lokale versleuteling
Veel wachtwoordmanagers slaan je wachtwoorden lokaal op, wat betekent dat zelfs als de servers van de provider worden gehackt, je wachtwoorden veilig blijven.
Beveiligde communicatie
Wanneer wachtwoordmanagers gegevens synchroniseren tussen apparaten, gebruiken ze meestal versleutelde kanalen om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig worden verzonden en ontvangen.
In principe kan elk software programma, inclusief wachtwoordmanagers, gehackt worden. Geen enkel systeem is absoluut onkwetsbaar en veilig. Echter zijn doen meeste gerenommeerde wachtwoordmanagers er alles aan om de veiligheid van gebruikersgegevens te waarborgen.