Een blog beginnen is eigenlijk altijd een goed idee. Je kunt het blog privé gebruiken als uitlaatklep, maar ook zakelijk heeft bloggen absoluut meerwaarde. Zo zorgt een goed zakelijk blog voor naamsbekendheid, meer verkeer naar je website en meer (potentiële) klanten. Een blog starten is bovendien een perfecte manier om je expertise te tonen en kennis te delen.
Maar, hoe begin je een blog? In dit artikel delen we een aantal praktische stappen waarmee je in korte tijd je eigen blog kunt starten. Voor je het weet schrijf je er op los om al jouw kennis en verhalen met de wereld te delen!
Stap #1: Kies een domeinnaam
Een blog beginnen start met het kiezen van een domeinnaam. We hebben het dan dus over de URL, het adres, van je website. Je kunt kiezen voor een domeinnaam die specifiek aansluit bij het onderwerp van je blog. Weet je nog niet precies waar je allemaal over wilt schrijven? Kies dan een URL waar je verschillende kanten mee op kunt, zoals bijvoorbeeld je eigen naam.
Een paar aandachtspuntjes:
- Houd je domeinnaam kort. Dat is makkelijker voor mensen om te onthouden en ziet er professioneel uit.
- Ga voor eenvoud: Koppeltekens, afkortingen, accenten en foutieve (maar populaire) spelling kunnen je bezoekers verwarren.
- Houd rekening met zoekwoorden. Zeker als je over een specifiek onderwerp blogt, is het raadzaam die zoekterm ook in je domeinnaam te verwerken.
Check of de door jou bedachte domeinnaam nog vrij is. Gelukt? Dan kun je de domeinnaam registreren. Je betaalt hiervoor jaarlijks een (klein) bedrag. Houd er rekening mee dat het een paar uur kan duren voordat de domeinnaam registratie voltooid is.
Stap #2: Kies een hostingbedrijf
Naast een domeinnaam, heb je ook hosting nodig. Dat is de schijfruimte op het internet waar alle bestanden (teksten, foto’s, etc) van je blog worden opgeslagen. Hosting koop je bij een hostingbedrijf. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag rond de € 5 – € 10.
Veel hostingbedrijven bieden speciale pakketten aan voor het starten van een blog. Voordeel daarvan is dat je vaak met een druk op de knop ook een CMS (zie stap #3) kunt installeren. Ideaal! Bovendien is de hosting dan ook helemaal afgestemd op de behoefte van de gemiddelde blogger. Je website is daardoor snel, goed beveiligd en altijd bereikbaar.
Welk hostingbedrijf het meest geschikt is, hangt af van jouw eigen wensen. Op onze website kun je alle hostingbedrijven vergelijken om de beste provider te vinden. Ga je met WordPress werken? Dan raden we aan om te kiezen voor een partij die WordPress hosting aanbiedt. Verder kun je o.a. letten op de aangeboden schijfruimte, de bandbreedte, de mogelijkheid om een e-mailadres aan te maken en de bereikbaarheid en deskundigheid van de klantenservice.
Hulp nodig bij het overstappen?
Stap #3: Installeer WordPress op je domein
WordPress is hét CMS als het gaat om bloggen. Hoewel je met WordPress ook tal van andere websites kunt maken, is het ooit begonnen als Content Management Systeem voor blogs. Wanneer je domein geregistreerd is en je hosting is geregeld, kun je WordPress installeren. Heb je gekozen voor WordPress hosting? Dan kan dit vaak met één klik op de knop. Je krijgt vervolgens een standaard WordPress pagina waar je op kunt bloggen.
Het mooie aan WordPress is dat je de uitstraling van je website volledig kunt aanpassen. Door te kiezen voor een thema dat aansluit bij jouw wensen, maak je er in no-time echt iets moois van. En wil je later extra functionaliteiten aan je blog toevoegen? Dan heb je de keuze uit tal van plugins om dat te regelen.
Stap #4: Begin met schrijven
Nu we zijn aangekomen bij stap #4 is het tijd voor dat waar het allemaal om begon: schrijven. Zodra WordPress op je domein is geïnstalleerd kun je van start.
Om blogs aan je website toe te voegen log je in op het dashboard van je blog. Klik in het menu op ‘berichten’ en dan op ‘nieuw bericht’ om je eerste blog te schrijven. Tijdens het schrijven kun je ook afbeeldingen en andere media toevoegen. Na het publiceren van de tekst verschijnt je eerste blog op je website waar iedereen jouw verhaal kan lezen. Laat de bezoekers maar komen!