Gratis webhosting, wel of niet doen?

De meeste mensen worden enthousiast als een product of dienst gratis wordt aangeboden. Dat geldt ook voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe hosting provider. Maar is gratis webhosting wel geschikt voor jouw website? En is het betrouwbaar genoeg? Voor niets gaat immers de zon op…

Gratis webhosting: Voor wie is het geschikt?

Zoals je misschien al wel verwacht, betaal je ook voor gratis webhosting een prijs. De webhosting is gratis, maar je krijgt weinig belangrijke functionaliteiten en soms verplichte advertenties op je website. Sommige aanbieders van gratis webhosting verkopen bovendien je gegevens door aan marketing partijen. En uiteraard hoopt de hosting provider in kwestie dat je uiteindelijk toch zwicht voor hun betaalde producten.

Gratis webhosting is door bovenstaande eigenlijk niet geschikt voor bedrijven. Je wil met je bedrijf immers een serieuze indruk op je bezoeker maken. Gratis website hosting is wél geschikt voor gebruikers die hun eerste stappen willen zetten in het bouwen van een website en eerst willen ontdekken wat ze kunnen. Ook voor mini projecten als een reisverslag of schoolproject kun je prima gebruik maken van gratis webhosting.

De beste gratis website hosting

Hoewel gratis hosting dus met de nodige nadelen komt, helpen we je graag op weg met het vinden van de beste gratis website hosting. Want tussen de vele gratis aanbieders zijn er drie partijen die we je kunnen aanraden: Wix, 000hosting en Freehosting.

Gratis website hosting met Wix

Bij Wix maak je gebruik van de Wix website builder. Daarmee kun je in enkele klikken een gratis website maken. In de Wix builder vind je veel functionaliteiten en je kunt gebruik maken van veel rechtenvrije foto’s en video’s om je content aan te vullen.

Is je gratis website klaar? Dan kun je deze publiceren op een Wix subdomein. De URL wordt dan bijvoorbeeld ‘voorbeeld.wix.nl’. Websites op een Wix subdomein bevatten ook advertenties.

Door aan de slag te gaan met de gratis website hosting van Wix, kun je goed testen of deze software voor jou geschikt is. Ben je tevreden en wil je je website verder professionaliseren? Dan kun je al vanaf € 8,50 per maand overstappen naar een betaald abonnement. Daarbij krijg je een gratis zelfgekozen domeinnaam (geen subdomein!) en verdwijnen alle Wix advertenties. In die zin biedt de Wix totaaloplossing dus een goede eerste aanzet voor een serieuze website.

Wix nu gratis proberen

Gratis WordPress webhosting

WordPress is één van de meest populaire websitebuilders. Het mooie is: Je kunt er altijd gratis gebruik van maken. Hiervoor moet je WordPress wel installeren op de omgeving van een hosting provider. Het is aan jou of je daarbij kiest voor een gratis of betaalde oplossing. Wil je helemaal gratis aan de slag met het bouwen van een WordPress website? Dan kun je kiezen voor hosting van 000webhost of Freehosting. Benieuwd naar de betaalde oplossingen? Vergelijk dan deze WordPress hosting pakketten.

000webhost gratis webhosting

000webhost biedt gratis hosting, zonder advertenties. Je kunt deze hosting gebruiken voor 1 website en hebt dan beschikking over maximaal 300MB schrijfruimte. De bandbreedte van de gratis hosting is 3 GB. Deze specificaties zijn eigenlijk alleen geschikt voor eenvoudige websites. Je gratis website bij 000webhost komt, net als bij Wix, op een subdomein: ‘voorbeeld.000webhost.nl’. Pas wanneer je besluit te gaan betalen, is er ook hier de optie om een eigen domein te kiezen.

Gratis website hosting bij Freehosting

Freehosting biedt gratis advertentievrije webhosting inclusief het volledige cPanel voor beheer, een e-mailadres, 10gb schijfruimte en een “onbeperkte” bandbreedte. Dat betekent in de praktijk dat de bandbreedte wordt verdeeld op basis van ‘fair use policy’ waarbij het verkeer van betaalde klanten voorrang heeft. Een domeinnaam is helaas niet inbegrepen, die zul je dus apart moeten aanschaffen.

Gratis webhosting

Gratis webhosting vs. betaalde webhosting

Hierboven zijn al enkele verschillen tussen gratis webhosting en betaalde hosting aan bod gekomen. We zullen de belangrijkste verschillen hieronder verder uitleggen:

Opslagruimte en bandbreedte (dataverkeer)

Bandbreedte en opslagruimte zijn belangrijke onderdelen van webhosting. De opslagruimte bepaalt hoe zwaar je website kan zijn in termen van bestandsgrootte. Bandbreedte geeft aan hoeveel gegevens de website aan bezoekers kan en mag leveren. Bij gratis hosting zit vaak een vrij lage limiet aan opslagruimte en bandbreedte, waardoor het wel een goede instap kan bieden om aan de slag te gaan, maar meestal net niet voldoet voor de langere termijn.

Mogelijkheden en upgrades

Gratis webhosting biedt over het algemeen veel minder basisfunctionaliteiten dan betaalde hosting. Wanneer je serieus met je website aan de slag wilt, zijn er al snel dingen die je mist, zoals het SSL-certificaat, een volledig beheer van je controlpanel (cPanel, Direct Admin, Plesk etc.) of goede back-up mogelijkheden. Door dit soort factoren voel je je al snel gedwongen om te upgraden naar een betaalde oplossing.

Domeinnaam

Gratis webhosting is in de meeste gevallen gekoppeld aan een subdomein van de desbetreffende partij waar je de gratis hosting afneemt. Je zit dus vast aan een domeinnaam die laat doorschemeren dat je gratis hosting gebruikt en dat ziet er natuurlijk niet al te professioneel uit. Een subdomein is prima voor een reisblog, maar minder geschikt om op je zakelijke visitekaartje neer te zetten. Hierdoor voldoet gratis hosting meestal niet voor bedrijven die graag een professionele uitstraling willen.

Website beveiliging en privacy

Bij gratis webhosting zit eigenlijk altijd wel een addertje onder het gras. De hosting provider wil op termijn toch geld aan je verdienen want nogmaals, voor niets gaat de zon op. Grote kans dat ze jouw informatie daarom direct doorverkopen aan marketeers. Let daarom goed op bij het invullen van je persoonlijke gegevens en wat de algemene voorwaarden zijn.

Website prestaties

Betaalde klanten krijgen bij hosting providers vrijwel altijd betere service. Daar horen ook snelle servers en betere prestaties bij. Bij betaalde hosting hoef je daarom minder bang te zijn dat je website offline gaat door overbelasting van de servers. Het verzorgen van een goede uptime voor een gratis website heeft voor hosting providers een stuk minder prioriteit en je wordt waarschijnlijk met een hele hoop andere gratis gebruikers ergens op één server geplaatst. De beschikbare resources zul je dus met alle andere gratis gebruikers moeten delen.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

De betrouwbaarheid van je website speelt een rol bij je positie in de zoekresultaten van Google. Bij gratis webhosting lever je vaak in op snelheid, beveiliging en uptime (bereikbaarheid). Hierdoor wordt je website door Google als minder betrouwbaar gezien en zal je website dus niet zo snel bovenaan in de zoekresultaten verschijnen. Als je website traag is, helemaal niet te bereiken is of er malware op staat omdat deze gehackt is door gebrek aan een goede beveiliging dan zal Google je site niet ver bovenaan plaatsen in de resultaten.

Klantenservice en technische ondersteuning

Een goede hostingpartij biedt uitgebreide klantenservice en technische ondersteuning wanneer dit nodig is of hiernaar gevraagd wordt. Dat is immers waar je ook voor betaalt. Bij gratis webhosting is dit echter niet aan de orde en kun je service en ondersteuning wel uit je hoofd zetten. Kom je ergens niet uit? Dan zul je zelf het internet moeten afstruinen naar de juiste oplossing.

Conclusie: gratis webhosting, wel of niet doen?

Gratis webhosting klinkt te mooi om waar te zijn. In veel gevallen raden we je daarom af om te kiezen voor gratis webhosting. Je opties zijn beperkt, je scoort niet hoog in de zoekresultaten en je kunt vrijwel nooit rekenen op service of ondersteuning. Voor slechts enkele euro’s per maand kun je een flinke stap omhoog. Zonde om die kans te laten liggen!

Bekijk hier hosting pakketten vanaf €4,00 per maand

Maar: wil je een website maken voor een hobbyproject, schoolopdracht of reisblog en maakt snelheid en de mate van professionaliteit niet meteen uit? In zo’n geval kun je natuurlijk wel kiezen voor gratis webhosting, al was het maar om makkelijk een eerste stap te maken.

Heb je een serieuzer doel voor ogen? Dan raden we aan om onze keuzehulp te gebruiken om de beste hosting voor jouw website te vinden. Door te kiezen voor ‘bijna-gratis’ hosting krijg je voor een paar euro per maand veel betere kwaliteit hosting.