Ons team staat voor u klaar
Hostingprovider: Cloud86
Alle websites die je online bekijkt, hebben één ding gemeen. Ze worden allemaal gehost op een webserver. Wanneer iemand een website wil bekijken, gaat de serversoftware aan het werk. Die plukt onderdelen van de website uit een grote database, bouwt er ter plekke een pagina van en serveert die aan de gebruiker. Werkt slim, toch? Of kan het misschien nóg slimmer? We verklappen het alvast: ja, dat kan! Met LiteSpeed. In dit artikel lees je precies hoe dat werkt en waarom het zo mooi is.
De bekendste serversoftware stamt eigenlijk al uit de beginjaren van het Internet. Het pakket heet Apache, en is alomtegenwoordig op servers over de hele wereld. Logisch, want door de integrale distributie met Linux was Apache van begin af aan op servers aanwezig. Bouwers konden dus direct met de uitgebreide toolset van Apache aan de gang.
Zolang pagina’s redelijk vaste content hadden, was Apache snel genoeg. Maar zodra eCommerce een groei doormaakte en websites dus steeds meer dynamische content kregen, werden enkele fundamentele nadelen van Apache zichtbaar. Het was tijd om alternatieven te ontwikkelen die slimmer met content omgingen en zo webservers wat ademruimte konden geven. LiteSpeed is zo’n slim alternatief. Door pagina’s in tijdelijk geheugen (cache) op te slaan en data en gegevensoverdracht te optimaliseren, is LiteSpeed in staat om websites vele malen sneller op het scherm te toveren. Daarbij wordt de server vaak nauwelijks belast.
LiteSpeed is niet uit de lucht komen vallen. Al in 2002 werd LiteSpeed Technologies opgericht en de eerste LiteSpeed webserver was al in 2003 een feit. Het zou echter tot 2007 duren voordat LiteSpeed een webserverpakket aan zou bieden dat als een volledige vervanger van Apache kon dienen.
In tegenstelling tot Apache is LiteSpeed Webserver niet open-source. Wie een LiteSpeed webserver inricht, moet dus betalen voor het pakket. Zo’n commerciële insteek heeft zo z’n voordelen: het testen en doorontwikkelen van de software is minder vrijblijvend en wordt volgens een vaste visie voortgezet. Ook is er de belofte van professionele support bij problemen en vragen.
LiteSpeed Webserver werkt door pagina’s op de server in tijdelijk geheugen, cache, te plaatsen. Zo staan ze al klaar voor de gebruiker en heeft de webserver minder drukte wanneer de pagina wordt opgevraagd. Dynamische content wordt heel gericht in de klaarstaande cacheversie geladen waardoor websites toch altijd actueel zijn en functionaliteiten zoals inloggen of het instellen van voorkeuren altijd gewoon werken. Grotere brokken data zoals afbeeldingen en javascripts worden gecomprimeerd. Ook wordt de data op een zo efficiënt mogelijke manier achter elkaar geschakeld om de overdracht tussen de server en de gebruiker vlotter te laten verlopen. We noemen dat load balancing.
Hieronder puntsgewijs enkele belangrijke voordelen van LiteSpeed op een rijtje:
Door de snelheid verbetert de gebruikerservaring. Dat zorgt voor meer omzet bij eCommerce toepassingen.
Snelheid is niet alleen prettig voor de gebruikers. Websites met snelle laadtijden scoren ook goed bij Google. Een site die consequent sneller is dan de directe concurrentie, stijgt in de page rankings.
LiteSpeed ontziet de hardware van de server door slim en spaarzaam om te gaan met de rekenkracht en RAM-geheugen van de server. Dat zorgt voor snelheid maar ook voor stabiliteit omdat overbelasting wordt vermeden.
LiteSpeed Webserver kan worden onderhouden zonder de server stil te leggen; de websites blijven dus gewoon werken tijdens onderhoud.
LiteSpeed is klaar voor de toekomst met ondersteuning van het HTTP/3-protocol
Ook met de huidige HTTP-standaarden is LightSpeed minstens zo snel als het directe alternatief; Nginx. Testscores geven aan dat LiteSpeed vaak tientallen malen sneller is dan Apache, zeker wanneer een groot aantal aanvragen tegelijk worden gedaan.
LiteSpeed Webserver is een totaaloplossing. Eenmaal geïnstalleerd, staat alles op z’n plek en ben je klaar om je website(s) in te richten en van start te gaan.
Cloud86 is één van de beste beoordeelde hosting providers op Hostingvergelijker.nl, biedt LiteSpeed aan en is volledig Nederlands wat prettig is als je de support in moet schakelen.
LiteSpeed Webserver is dus een compleet softwarepakket voor webservers. Ideaal, maar veel mensen hebben hun WordPress-installatie natuurlijk draaien op de server van een hostingbedrijf. Ze hebben dus zelf geen controle over het geïnstalleerde serversoftware. Dat is lastig! Toch kunnen ook deze gebruikers met LiteSpeed aan de slag. De gratis plugin kan namelijk gewoon op een Apache of Nginx server worden geïnstalleerd, naast de bestaande WordPress-installatie. Met een dashboard binnen de bekende WordPress-backend is het daarna eenvoudig om instellingen te wijzigen.
In deze wereld vol snel, dynamisch internetverkeer zal het niemand verbazen LiteSpeed niet de enige oplossing voor webservers is. Er wordt constant aan nieuwe oplossingen gewerkt om alles sneller en slimmer te laten verlopen. LiteSpeed Webserver komt goed uit de tests, maar alternatieven zijn ook populair. Welk alternatief je kiest, hangt vooral af van de focus van je website. Statische pagina’s zoals een online portfolio? Pagina’s die leunen op het gebruik van Ruby en Python scripts om te functioneren? WordPress webshops met veel variabelen? Voor een korte, eenvoudige vergelijking leggen we LiteSpeed naast de twee directe concurrenten: Apache en Nginx.
Het lijkt misschien vreemd om Apache te noemen als alternatief. We hebben immers net uitgelegd dat Apache wat achterhaald is qua techniek. Toch zijn er wel degelijk redenen om voor Apache te kiezen. Omdat het pakket heel goed is doorontwikkeld, biedt het een betrouwbaar platform om websites op te hosten. Apache is vaak al aanwezig op het systeem vanwege de integratie met Linux, en werkt dus out of the box. Ook is er heel veel kennis beschikbaar. Wel zo handig als je met vragen of problemen zit. Niet geheel onbelangrijk: Apache is gratis.
Nadelen zijn er dus ook. Zo nu en dan duiken er vervelende bugs op in de Apache software, die dan moeten worden gefixt. Dat betekent downtime voor de server en daar wordt niemand blij van. De relatief lagere snelheid van Apache wordt vervelend als het druk wordt op je website. Voor wie een website wil waarbij een webshop niet de boventoon voert, kan Apache een goede keus zijn. Wie daarna toch wil opschalen, bijvoorbeeld omdat het aantal bezoekers flink toeneemt, heeft de optie om de LiteSpeed Cache plugin op de bestaande Apache server te installeren. Zo is de volgende stap eenvoudig te maken.
Als het om snelheidswinst en optimalisatie van dataverbindingen gaat, is Nginx (spreek uit: Engine X) de andere grote naam die altijd wordt genoemd. Het pakket is ontstaan vanuit de wens om Apache geheel te vervangen. Nginx is dus, net zoals LiteSpeed Webserver, een totaaloplossing voor het inrichten van een webserver. De focus ligt bij Nginx echter meer bij het werken met Ruby en Python apps, en wat minder bij WordPress. Heb je dus met die specifieke elementen veel te maken, dan kan Nginx een goed alternatief zijn.
Nginx en LiteSpeed worden met grote regelmaat zij-aan-zij gezet in de vele snelheidstests die online te vinden zijn. In sommige specifieke gevallen presteert Nginx vergelijkbaar met LiteSpeed, vooral wanneer het gaat om het versturen van statische gegevens. Voor dynamische content, bijvoorbeeld bij webshops met logins, wijzigende valuta en producten, legt Nginx het vaak toch net af tegen LiteSpeed.
We noemden hem al eerder: de LiteSpeed Cache plugin. Een ideale tool om ook op een bestaande webserver, die wellicht met Apache of Nginx is ingericht, te profiteren van een hogere snelheid. De LiteSpeed Cache plugin is gratis verkrijgbaar. Vooral voor mensen die een WordPress website hebben of een eigen WordPress website gaan maken, is de plugin interessant in combinatie met WordPress hosting. Met een gebruiksvriendelijke interface is het configureren eenvoudig. Voor wie een vliegende start wil maken met een WordPress webshop, is dit een prima optie. Wie het onderste uit de kan wil halen, doet er natuurlijk goed aan om de LiteSpeed Cache plugin op een echte LiteSpeed Webserver installatie te laten draaien. Zo ontstaat de ideale situatie voor een snelle website.
Wil je dieper duiken in de verhoudingen tussen LiteSpeed, Apache en Nginx? Begin dan bij dit artikel.
Hoewel er volop concurrentie is, met name van pakketten als Nginx, komt LiteSpeed steeds als beste uit de bus. Er zijn situaties waar Nginx heel dicht bij LiteSpeed komt. Maar LiteSpeed combineert pure snelheid met een stabiele werking en een gebruiksvriendelijke interface. Dat maakt het tot de meest geschikte webserver software voor de beginnende én de geavanceerde gebruiker.
Mijn naam is Joep van Dongen en ik ben al sinds 2013 actief in de wereld van webhosting en websites. Op Hostingvergelijker.nl deel ik praktische adviezen over onder andere webhosting, het maken van een eigen websites en andere gerelateerde onderwerpen.
meer over Joep van Dongen