De snelheid van je website is een belangrijke factor voor succes. Moeten bezoekers te lang wachten voor je website geladen is? Dan zijn ze er in no-time weer vandoor. Gelukkig zijn er veel tools op de markt die je kunt inzetten om je website te versnellen. Een goed voorbeeld daarvan is Cloudflare. Dit Amerikaanse bedrijf biedt verschillende diensten aan om de snelheid van jouw website flink te verbeteren. En met meer dan 26 miljoen gebruikers wereldwijd, kunnen we wel stellen dat het een enorme hit is. In dit blog kijken we daarom naar de diensten van Cloudflare, de voordelen daarvan en de kosten.
Wat zijn de voordelen van Cloudflare?
Om maar direct met de deur in huis te vallen, kijken we eerst naar de voordelen van Cloudflare. Wat maakt deze dienst zo populair?
- Snelle laadtijd
- Gratis HTTPS
- Verbeterde veiligheid
Snelle laadtijd
Wat snelheid optimalisatie betreft, zit je bij Cloudflare goed. Dankzij diverse caching- en compressietechnieken, kunnen websites een stuk sneller geladen worden. Zo worden afbeeldingen op je website bijvoorbeeld doorgezet naar Cloudflare, waar ze gecomprimeerd geladen worden. Via een CDN (Content Delivery Network) worden deze afbeeldingen vervolgens uitgeserveerd aan bezoekers over de hele wereld. Dat betekent dat je website niet alleen in Nederland snel is, maar ook in landen aan de andere kant van de wereld. Natuurlijk is de hosting van je website ook belangrijk maar met behulp van Cloudflare kun je je website nog sneller maken.
Gratis HTTPS
Cloudflare geeft je kosteloos HTTPS-beveiliging. Bovendien heeft Cloudflare een handige SSL-optie. Het mooie is dat Cloudflare deze bescherming al biedt voordat de webserver in actie komt. Dit zorgt voor een veilige verbinding tussen eigen servers en jouw websitebezoekers. Je hoeft dus geen SSL-certificaten aan te vragen, maar kunt toch profiteren van het beveiligde HTTPS-protocol. Voor bezoekers is dit veilig, omdat derden zo niet bij hun gegevens kunnen komen. Daarnaast helpt goede beveiliging ook om hoger te scoren in Google. Google geeft namelijk de voorkeur aan websites met het HTTPS-protocol, wat betekent dat jouw site beter wordt aanbevolen.
Verbeterde veiligheid
Cloudflare versterkt de beveiliging van je website op meerdere manieren. Als eigenaar van een website kun je hier veel voordeel uit halen. Een handige functie is dat Cloudflare automatisch verdachte bezoekers kan blokkeren door hun IP-adres te vergelijken met een lijst van bekende hackers. Als er een match is, wordt de toegang tot jouw website uit voorzorg geweigerd.
Een ander pluspunt is dat je kunt aangeven of je jouw website hebt gebouwd met een open source CMS (Content Management System) zoals WordPress, Joomla, of Drupal. Cloudflare herkent specifieke URL’s die hackers kunnen gebruiken om schade aan jouw website toe te brengen, en voorkomt toegang via deze links. Dit helpt je om je website nog veiliger te maken.
Hoe werkt Cloudflare?
Kort gezegd zit Cloudflare eigenlijk tussen de websitebezoeker en de website in. Hiervoor vervangt Cloudflare de DNS-server van je website door hun eigen server. Dit stelt Cloudflare in staat om jouw website sneller en efficiënter te leveren aan de bezoekers. Tegelijkertijd kan Cloudflare alle beveiligingsmaatregelen in werking stellen, zoals het blokkeren van ongewenste bezoekers. Dit zorgt ervoor dat jouw website snel en veilig toegankelijk is voor iedereen.
Voor welke diensten kan ik bij Cloudflare terecht?
Naast het versnellen van je website, zorgt Cloudflare dus ook voor goede beveiliging van je website. En wordt je website toch aangevallen? Dan komt Cloudflare ook in actie:
Preventief beschermen
Wanneer je website wordt bezocht door een IP-adres van een bekende hacker, dan wordt de toegang geweigerd. Ook hackbare links vanuit een CMS worden herkend en geblokkeerd.
DDoS aanvallen
Cloudflare kent het verschil tussen regulier verkeer en verkeer dat je website probeert aan te vallen. Door middel van meerlaagse bescherming beschermt Cloudflare je website zo tegen DDoS aanvallen.
Ransomware
Cloudflare herkent en weert ransomware aanvallen. Domeinen die kwaad in de zin hebben worden gemonitord en geblokkeerd wanneer ze je website proberen aan te vallen.
Identiteitscontrole
Het kan zijn dat je voor je website met meerdere accounts werkt. Met Cloudflare geef je medewerkers zowel op kantoor als thuis de toegang die ze nodig hebben. Dankzij Cloudflare heb je hiervoor geen VPN verbinding meer nodig.
Wat kost Cloudflare?
Afhankelijk van wat je nodig hebt, kun je bij Cloudflare kiezen uit verschillende pakketten:
Free | gratis |
Pro | $20 per maand |
Business | $200 per maand |
Enterprise | prijs op aanvraag |
De pakketten verschillen onderling qua beschikbare diensten en toegankelijkheid van de klantenservice. De gratis versie biedt al best veel handige functies, deze kun je eventueel aanvullen met (betaalde) add-ons.
Aan de slag met Cloudflare: Zo installeer je het
Om Cloudflare te installeren maak je eerst een gratis Cloudflare account aan. Kies vervolgens het pakket dat bij jouw wensen en behoeften past en sluit een abonnement af. Op de website van Cloudflare vind je uitgebreide informatie, stappenplannen en tips over het downloaden en installeren van Cloudflare.
Voor hulp bij installatie van Cloudflare kun je in veel gevallen ook terecht bij de hostingprovider van je website. Veel providers hebben Cloudflare inmiddels omarmd en helpen je graag op weg om de diensten van Cloudflare optimaal in te zetten om de snelheid van je website te verbeteren.
Heb je een WordPress website dan kun je ook met de Cloudflare WordPress plugin aan de slag. Hiermee kun je zelf eenvoudig Cloudflare koppelen en instellen.