Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Dropshipping is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Het is dé manier om zonder eigen voorraad een webshop te starten. Maar hoe werkt dropshipping precies? En hoe zet je zelf een dropshipping webshop op? Lees verder en ontdek hoe jij in no-time jouw eigen dropshipping bedrijf kunt beginnen.

Wat is dropshipping?

We schreven het hierboven al: met dropshipping heb je geen eigen voorraad nodig. De producten in je webshop worden na bestelling door de leverancier rechtstreeks aan de klant geleverd. Je hoeft dus niet vooraf te investeren in producten die mogelijk nooit verkocht worden. En je hebt ook geen opslagruimte nodig. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en verkleint je risico. Bovendien hoef je geen tijd te besteden aan het inpakken en verzenden van pakketjes. Hierdoor heb je meer tijd om je webwinkel te runnen en te promoten. Het bijhouden van de webshop, marketingactiviteiten en klantenservice blijven wel in jouw beheer.

Hoe werkt dropshipping?

Het kan even duren voor je de weg hebt gevonden in het aanbod van dropshipping producten. Maar als dat eenmaal gelukt is, is het runnen van je eigen dropshipping webshop heel eenvoudig. Voor een succesvolle webshop is het natuurlijk wel belangrijk dat je goede software gebruikt om je website te bouwen. Let er op dat niet ieder platform de mogelijkheid biedt om dropshipping producten te verkopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een webshop builder als Wix, Shopify, JouwWeb of LightSpeed. Je kunt ook gebruik maken van WordPress in combinatie met WooCommerce.

De producten die je bij leveranciers hebt uitgekozen, kun je importeren naar je webshop. Daarbij kun je zelf bepalen welke productinformatie je wilt vermelden én voor welke prijs je de producten verkoopt.

Wanneer een klant een bestelling plaatst en betaalt, zet je die bestelling door naar de betreffende leverancier. Je betaalt het product van de leverancier en hij zorgt voor de verdere afhandeling en verzending van de bestelling. Hij stuurt het product rechtstreeks naar de klant, zodat jij hier verder geen omkijken meer naar hebt.

De voordelen van dropshipping

Het runnen van een dropshipping webshop biedt veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

Eenvoudig aanpassen productaanbod

Het aantal producten dat je verkoopt kun je bij dropshipping heel eenvoudig aanpassen. Je kunt meer producten gaan verkopen, minder producten of hele andere producten. Omdat je geen voorraad beheert loopt je weinig risico wanneer je nieuw productaanbod toevoegt. Verkoopt een product niet (goed)? Dan kun je direct stoppen met het aanbieden daarvan. Omdat je niet te maken hebt met opslagruimte, productiecapaciteit of kapitaal, kun je snel schakelen.

Geen voorraadkosten

Een gewone webshop maakt vaak veel kosten voor voorraad. Denk daarbij vooral aan het produceren, inkopen en opslaan van producten.Bij dropshipping komen deze kosten voor rekening van de leverancier.

Locatie onafhankelijk werken

Omdat je bij dropshipping geen voorraad beheert en de bestellingen niet zelf hoeft te verzenden, is fysieke aanwezigheid niet nodig. Je kunt je bedrijf dan ook letterlijk overal ter wereld runnen, als er maar internet is. Zorg daarbij wel voor goede en tijdige communicatie met leveranciers en klanten.

Kleine investering

Een bedrijf starten zonder geld te investeren is vaak lastig, maar bij een dropshipping webshop zijn de kosten wel minimaal. Hosting en een domeinnaam kosten geld en ook aan een zakelijke bankrekening zijn kosten verbonden. Het gaat dan echter wel om kleine maandelijkse bedragen, waardoor je risico minimaal is.

Makkelijk schaalbaar

Een dropshipping webshop biedt veel vrijheid in het productaanbod en is daardoor heel makkelijk schaalbaar. Spot je een interessante trend? Dan kun je daar razendsnel op inspelen door nieuwe producten aan je webshop toe te voegen of door een extra webshop te starten in een andere niche.

De nadelen van dropshipping

Hebben alle bovenstaande voordelen je enthousiast gemaakt om een eigen dropshipping webshop te beginnen? Dan is het goed om te weten dat er ook enkele nadelen zijn:

Productkwaliteit in handen van leverancier

Hoewel jouw naam aan de producten is verbonden, krijg jij de producten die je verkoopt niet zelf in handen. Je kunt daardoor ook niet controleren wat de kwaliteit is van de producten. Ontevreden klanten komen echter wel bij jou klagen. Om het risico om slechte producten zo klein mogelijk te maken, raden we aan om altijd eerst samples te bestellen. Probeer alleen samen te werken met betrouwbare leveranciers met een goede klantenservice, zodat je eventuele problemen snel kunt oplossen.

Weinig kennis over producten

Het kan zijn dat je zelf weinig kennis over of ervaring met de producten hebt die je verkoopt. Dat is niet erg, maar maakt het communiceren met klanten soms wel lastig. Vragen die bij jouw klantenservice binnenkomen zijn dan niet eenvoudig te beantwoorden.

Ruilen en retourneren

Wil een klant zijn aankoop ruilen of retourneren? Dan ben jij daar als verkoper voor verantwoordelijk. Bij sommige leveranciers zul je ook zelf het terugbetalingsproces moeten afhandelen.

Veel concurrentie

Omdat dropshipping webshops eenvoudig te starten zijn, is het aanbod enorm. Veel concurrerende dropshippers kopen hun producten bij dezelfde leveranciers.

Hogere verzendkosten

De kans is groot dat de leverancier van je producten zich niet in Nederland bevindt. Afhankelijk van zijn locatie, kunnen de verzendkosten dus hoger zijn dan we in Nederland gewend zijn. Ook wanneer een klant meerdere producten van verschillende leveranciers in één bestelling plaatst, vallen de verzendkosten een stuk hoger uit.

Wat is dropshipping en hoe werkt het?

Hoe kun je beginnen met dropshipping?

Start jij je eigen dropshipping webshop? Met onze tips maak je een goede start!

Houd rekening met maandelijkse kosten

Hoewel je weinig hoeft te investeren, is het wel goed om de verschillende kosten goed in te calculeren. Maak een kleine begroting en zorg dat je genoeg kapitaal hebt om maandelijkse/jaarlijkse kosten voor webshop hosting, domeinnaam en webshopsoftware kunt betalen.

Controleer de producten die je wil verkopen

Bestel samples van de producten die je wilt verkopen en controleer de kwaliteit. Lijkt het product op de productfoto’s? Werkt het naar behoren? Alleen producten die aan al je eisen voldoen, verdienen een plekje in je webshop.

Ga op zoek naar betrouwbare leveranciers

Er zijn tal van leveranciers voor dropshipping webshops. Maar hoe vind je een betrouwbare leverancier? Zoek via een dropshopping marktplaats en check reviews van andere dropshippers. Communiceer duidelijk, wees vriendelijk en betaal altijd op tijd. Zo investeer je in een goede relatie en vergroot je de kans op een langdurige (en succesvolle) samenwerking.

Ga op zoek naar de juiste producten

Het aanbod dropshopping producten is enorm groot. Er valt dus veel te kiezen! Je kunt gaan voor een breed assortiment of juist een kleinere nichemarkt bedienen. Bedenk goed wie je doelgroep is en gebruik tools als Google Trends om hun interesses te onderzoeken.

Zorg voor goede marketing

Marketing is dé manier om klanten naar je webshop te lokken. Zorg voor een goede marketingmix om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Je kunt denken aan social media marketing, e-mailmarketing, bloggen, adverteren en offline marketing. Uiteraard houd je bij je keuze rekening met je doelgroep en hoe/waar je hen het beste kunt bereiken.

Bouw je dropshipping webshop met een webshop builder

Het bouwen van een webshop hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Als je gebruikmaakt van een webshop builder die geschikt is voor dropshipping, staat je webshop in no-time online. Webshop builders zijn gebruiksvriendelijk en ook heel geschikt voor mensen zonder technische kennis. Om je op weg te helpen noemen we hieronder een aantal goede webshop builders voor jouw eigen dropshipping webshop.

Welke webshop builder is geschikt voor dropshipping?

Hoewel niet iedere webshop builder geschikt is voor het maken van een dropshipping webshop, zijn er ook builders die dat juist wél zijn:

Shopify dropshipping

Shopify dropshipping biedt een speciale app waarmee je eenvoudig producten importeert in je dropshipping webshop. Je bouwt je shop met een template en importeert daarna eenvoudig de producten van leveranciers. De app DSers is gratis voor Shopify abonnees en geschikt voor het maken van 3 verschillende webshops met maximaal 3000 producten.

Wix dropshipping

Wix is een all-in-one eCommerce platform dat heel geschikt is voor het maken van een (dropshipping) webshop. Dankzij handige integraties koppel je je webshop eenvoudig aan dropshipping leveranciers en print-on-demand bedrijven.

Wix gratis proberen?

JouwWeb dropshipping

JouwWeb maakt het webshopeigenaren eenvoudig. Zonder technische kennis bouw je je eigen webshop. Het toevoegen van dropshipping producten is makkelijk, maar dient bij JouwWeb wel handmatig te gebeuren. Heb je een JouwWeb webshop? Dan kun je zelf de indeling bepalen, productcategorieën en betaalmethoden toevoegen, bestelformulieren aanpassen en klanten de mogelijkheid bieden om een eigen account aan te maken.

JouwWeb gratis proberen?

Lightspeed dropshipping

Bij Lightspeed weten ze dat dropshipping om volume draait. Daarom kun je bij Lightspeed kiezen voor speciale Advanced en Professional eCommerce pakketten. Voeg daar de Lightspeed app Droppery aan toe en je bent direct verbonden aan tal van leveranciers. Wel zo makkelijk!

Conclusie: Is dropshipping wel de moeite waard?

Net als iedere andere vorm van ondernemen, heeft ook dropshipping voor- en nadelen. Maar de online kansen in dropshipping liggen voor het oprapen! Dankzij de lage investering kun je vrijwel zonder risico je eigen webshop starten. Kies de juiste producten, test de markt en pas waar nodig je webshop of productaanbod aan om jouw klanten beter te bedienen. Dropshipping is geen manier om snel geld te verdienen. Wie tijd en aandacht besteedt aan marketing en het opbouwen van een klantenbestand, kan zijn dropshipping webshop uit laten groeien tot een groot succes.