Wat is een CDN?

De digitale systemen worden steeds slimmer en daar wordt door tal van ondernemers dankbaar gebruik van gemaakt. Zo gebruiken steeds meer mensen een Content Delivery Network (CDN) voor hun website. Dat maakt je website razendsnel en zorgt voor zeer tevreden bezoekers. In dit artikel leggen we je daarom precies uit wat een CDN is, wat de voordelen zijn en hoe jij dit kunt inzetten om je website extra snel aan bezoekers voor te schotelen.

CDN: Content Delivery Network

Een Content Delivery Network (CDN) is een wereldwijd netwerk van servers die content leveren. Deze servers werken met elkaar samen om de juiste content op de juiste plek af te leveren. Welke server het meest geschikt is om de website op te laden? Dat hangt af van de locatie van de bezoeker.

Binnen een CDN wordt gewerkt met zogenaamde Points of Presence. Daarmee bedoelen we de verschillende servers die zich in het netwerk bevinden. Bezoekt iemand in Londen jouw website? Dan zorgt het CDN ervoor dat er een server in de buurt van Londen wordt aangesproken. Komt je bezoeker uit Nederland? Dan gebruikt het CDN een Point of Presence in ons land. Dit gaat heel snel en volledig automatisch, zodat je er als website eigenaar geen omkijken naar hebt.

CDN Providers

Wanneer je gebruik wil maken van een CDN, dan moet je je daarvoor aanmelden bij een CDN provider. Deze provider zorgt er vervolgens voor dat je toegang hebt tot een wereldwijd netwerk vol met servers.

Er zijn onwijs veel CDN providers, de meest bekende is wel CloudFlare. Hosting providers zelf bieden zelf soms ook het gebruik van een CDN aan, altijd handig om jezelf dus even in te lezen of  een hosting provider dit aanbiedt.

Het aantal Points of Presence in het CDN netwerk is afhankelijk van de CDN provider waar jij je aanmeldt. Het is dus belangrijk om dit vooraf goed te bekijken. Het is de moeite waard om te investeren in een goede CDN provider. Zeker als je een internationale website hebt!

Speciale caching servers slaan alle statische content van je website op. Denk aan stylesheets, afbeeldingen, HTML pagina’s en scripts. Door deze op te slaan kan het CDN ze direct distribueren, waar ter wereld ze ook worden opgevraagd. Zodra een bezoeker op je website terecht komt, kijkt de CDN provider naar de locatie van de bezoeker. Bijvoorbeeld door naar het IP-adres te kijken. Aan de hand van de locatie zoekt de CDN provider de beste server, zo dicht mogelijk in de buurt van de bezoeker. Hierdoor kan je website extra snel geladen worden.

Wat is een CDN?

De voor- en nadelen van een CDN

Een razendsnelle website, dat wil toch iedereen? Toch is het gebruik van een CDN niet voor iedere website eigenaar relevant. Kleine websites met enkel Nederlands publiek hebben er geen baat bij dat hun website ook in Zuid-Amerika snel geladen kan worden. Een CDN biedt in dat geval weinig meerwaarde. Voor internationale websites is een CDN juist wél een aanrader. Uiteraard heeft een Content Delivery Network voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

CDN voordelen

  • Je website is overal ter wereld razendsnel
  • Goede rankings binnen Google (zoekmachines hechten waarde aan korte laadtijd)
  • Lagere bouncerate
  • Je website is beter bestand tegen bezoekerspieken
  • Minder verbruik van de bandbreedte van je hostingprovider
  • Extra bescherming tegen DDoS-aanvallen omdat je de last kunt verdelen over meerdere webservers.

CDN nadelen

  • Alleen van meerwaarde voor websites met veel internationale bezoekers
  • Extra kosten
  • Geen ondersteuning voor dynamische content
  • Technische kennis vereist

Conclusie

Ben je eigenaar van een website met veel statische content voor internationale bezoekers? Dan is een CDN een slimme oplossing om je website in no-time een stuk sneller te maken. Ook wanneer je een grote webshop eigenaar bent is het aanschaffen van een CDN een goede investering. In combinatie met goede webshop hosting ben je gegarandeerd van een snelle webshop. Kleinere websites, websites met veel dynamische content en websites met voornamelijk lokale bezoekers hebben minder profijt van een CDN. Wil je voor jouw internationale website investeren in een CDN, zorg dan dat je kiest voor een goede CDN provider met een groot netwerk aan servers op locaties waar jouw bezoekers zich bevinden. Hierdoor haal je het meest uit het CDN netwerk en kun je optimaal gebruikmaken van alle voordelen die een CDN voor jouw website te bieden heeft.

Uitgelicht pakket

4.4 /5
(340 beoordelingen)
€ 0,99*per maand € 11,99 per maand

Webhost One

Schijfruimte: 25 GB
Dataverkeer: Onbeperkt
SSD: Ja