Ons team staat voor u klaar
Hostingprovider: Cloud86
Als je enigszins bekend bent in de wereld van websites en hosting dan heb je wellicht al eens gehoord van de term “VPS”. Wat is een VPS nu eigenlijk en wanneer is dit interessant voor jouw website of webshop? Laten we eerst eens uitzoeken wat een VPS is en hoe deze werkt.
In de wereld van webhosting zijn er verschillende soorten “hosting”, een VPS is zo’n soort hosting. VPS staat voor Virtual Private Server. Dat zegt je waarschijnlijk nog steeds helemaal niks maar uiteraard gaan we dit ook uitleggen. De meest gemakkelijke manier van uitleggen is om een VPS te vergelijken met “normale” shared Webhosting. Op deze manier kunnen we ook meteen de werking van een VPS uitleggen.
De naam zegt het al, “gedeelde webhosting”, met Shared Webhosting deel je de beschikbaar resources van een server met andere gebruikers/klanten. Een hosting provider heeft voor een x-aantal klanten een server beschikbaar waar zij resources op moeten delen. Dit is dan voornamelijk dataverkeer, RAM-geheugen (werkgeheugen) en CPU (processor) vermogen wat je moet delen met andere gebruikers. Is er één gebruiker die heel veel in gebruik heeft kan jij hier hinder van ondervinden. Je website of webshop kan dan langzaam laden of in het ergste geval helemaal onbereikbaar worden.
Denk je dat een shared webhosting oplossing beter aansluit bij jouw behoefte? Wij hebben een compleet overzicht waar je verschillende hosting providers en hun diensten met elkaar kunt vergelijken!
De werking van een VPS is net wat anders dan Shared Webhosting. Als je VPS letterlijk vertaald dan staat er “Virtuele Privé Server” en dat is ook precies wat het is. Je hebt niet een complete (dedicated) server tot je beschikking maar je hebt een klein stuk van een complete server tot je beschikking. Het lijkt dus wel op een complete “eigen” server maar je huurt daadwerkelijk maar een stukje van deze complete server. Het grootste verschil met Shared Webhosting is dat je bij een VPS de beschikbare resources (dataverkeer, RAM-geheugen en CPU vermogen) niet deelt met andere gebruikers. Wanneer je een VPS aanschaft dan kun je kiezen uit verschillende VPS pakketten met verschillende specificaties (resources). Al deze beschikbare resources zijn volledig voor eigen gebruik en hoef je dus nooit te delen met anderen gebruikers.
Nu we weten hoe een VPS werkt is het natuurlijk handig om te weten wanneer een VPS interessant kan zijn. Laten we de voor- en nadelen van een VPS eens overzichtelijk op een rijtje zetten.
Eigen Managed VPS en volledig beheerd door Cloud86, dus minder zorgen en meer tijd.
Natuurlijk is het nooit precies te zeggen wanneer een VPS geschikt is voor jouw website(s) of webshop(s) maar we kunnen wel enkele profielen schetsen waar een VPS in onze ogen wel geschikt voor is.
Middelgrote tot grote webshops
Webshops hebben over het algemeen veel resources nodig en worden al snel traag wanneer deze op een Shared Webhosting staan. Een webshop met veel producten en bezoekers heeft veel baat bij een goede VPS hosting.
Websites van middelgrote bedrijven
Heb jij een middelgroot bedrijf en is je website belangrijk voor je dan is belangrijk dat je website altijd bereikbaar is en de prestaties ook altijd naar behoren zijn.
Internetbureaus en designers
Internetbureaus en of designers die zelf veel web projecten doen voor klanten en ook de hosting voor deze klanten willen verzorgen kun het beste een VPS afnemen. Zo heb je alle klanten in één omgeving en ook de meeste marge als je de hosting doorberekend naar de klant.
Snel groeiende organisaties
Ben je een organisatie die verwacht dat zijn websiteverkeer de kortste keren de pan uitrijst dan is het verstandig om direct een VPS aan te schaffen in plaats van Shared Webhosting. Je kunt namelijk veel makkelijker opschalen en dit scheelt weer een hele verhuizing.
LET OP: Voor een unmanaged VPS is relatief veel technische kennis vereist. Heb je dit niet in-house en je hebt dit zelf ook niet dan is het misschien verstandiger om een Managed VPS te nemen. Hierover lees je hieronder meer.
Bij Hostingvergelijker.nl zitten experts klaar die je graag helpen met het overstappen naar een andere hosting provider. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komen zij met een advies. Samen komen we dan tot een hosting provider die geschikt is voor de wensen die je hebt.
Nu makkelijk overstappenBij een VPS hebben we twee varianten, een Managed VPS en een Unmanaged VPS. De naam verraad eigenlijk alweer wat ermee bedoeld wordt.
Wanneer je een Managed VPS aanschaft dan wordt je volledig ontzorgt. De hosting provider waar je deze Managed VPS hebt afgenomen zorgt voor het onderhoud, updates en de beveiliging van je VPS. Is er iets aan de hand of werkt er iets niet goed? Niks aan de hand, bij een Managed VPS wordt een uitgebreide technische support geleverd. Dit wordt dus allemaal voor je opgelost. Bekijk hier de beste managed VPS oplossingen.
Zoals we al eerder verteld hebben in dit artikel, bij een Unmanaged VPS ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het onderhoud, updates en de beveiliging van je VPS. Werkt er iets niet goed, is je VPS gehackt of zijn er andere problemen dan kun je heel simpel gezegd fluiten naar support. Je bent zelf verantwoordelijk en bij een Unmanaged VPS ontbreekt in veel gevallen alle vorm van support. Interessant? Bekijk hier de beste VPS oplossingen.
Met een eigen Managed VPS bij Cloud86 zit je goed. De VPS wordt volledig beheerd door Cloud86, dus minder zorgen en meer tijd voor je corebusiness. De VPS is gemakkelijk uit te breiden en ideaal voor Internetbureau, agencies en grote bedrijfwebsites of shops.
De service bij de verschillende soorten VPS zijn uiteraard niet de enige verschillen want er hangen ook hele andere prijskaartjes aan. Een Managed VPS is vele malen duurder dan een Unmanaged VPS wat natuurlijk logisch is want je wordt volledig ontzorgt.
Als je nog steeds denkt dat een VPS de meest geschikte oplossing is voor jouw organisatie, website of webshop dan is de volgende stap om uit te zoeken of deze Managed of Unmanaged moet zijn.
Ben je hier al aan uit en je wilt een geschikte partij zoeken waar je jouw VPS hosting kunt gaan regelen dan kun je gaan starten met het vergelijken van verschillende hosting providers. Uiteraard hebben wij dit al een heel stuk eenvoudiger voor je gemaakt.
VPS staat voor Virtual Private Server. Met een VPS heb je een fysiek stukje van een complete server, deze server wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Met een VPS deel je de beschikbare resources zoals RAM-geheugen en CPU dus niet met anderen.
De kosten van een VPS kunnen erg uiteenlopen en is erg afhankelijk van de grootte van je VPS en of je een Managed VPS of Unmanaged VPS hebt. Een unmanaged VPS varieert gemiddeld tussen de €5,- per maand en €250,- per maand afhankelijk van de grootte van je VPS. Bekijk hier enkele goedkope VPS oplossingen.
Als je vrijwel 0 technische kennis hebt dan is ons advies om een Managed VPS te nemen. Als beginner kom je met een Unmanaged ongetwijfeld in de problemen.
Mijn naam is Joep van Dongen en ik ben al sinds 2013 actief in de wereld van webhosting en websites. Op Hostingvergelijker.nl deel ik praktische adviezen over onder andere webhosting, het maken van een eigen websites en andere gerelateerde onderwerpen.
meer over Joep van Dongen