Wat is een VPS en wanneer is het interessant?

Als je enigszins bekend bent in de wereld van websites en hosting dan heb je wellicht al eens gehoord van de term “VPS”. Wat is een VPS nu eigenlijk en wanneer is dit interessant voor jouw website of webshop? Laten we eerst eens uitzoeken wat een VPS is en hoe deze werkt.

Wat is een VPS en hoe werkt een VPS?

In de wereld van webhosting zijn er verschillende soorten “hosting”, een VPS is zo’n soort hosting. VPS staat voor Virtual Private Server. Dat zegt je waarschijnlijk nog steeds helemaal niks maar uiteraard gaan we dit ook uitleggen. De meest gemakkelijke manier van uitleggen is om een VPS te vergelijken met “normale” shared Webhosting. Op deze manier kunnen we ook meteen de werking van een VPS uitleggen.

Shared Hosting uitgelegd

Shared webhosting

De naam zegt het al, “gedeelde webhosting”, met Shared Webhosting deel je de beschikbaar resources van een server met andere gebruikers/klanten. Een hosting provider heeft voor een x-aantal klanten een server beschikbaar waar zij resources op moeten delen. Dit is dan voornamelijk dataverkeer, RAM-geheugen (werkgeheugen) en CPU (processor) vermogen wat je moet delen met andere gebruikers. Is er één gebruiker die heel veel in gebruik heeft kan jij hier hinder van ondervinden. Je website of webshop kan dan langzaam laden of in het ergste geval helemaal onbereikbaar worden.

Interesse in een shared webhosting oplossing?

Denk je dat een shared webhosting oplossing beter aansluit bij jouw behoefte? Wij hebben een compleet overzicht waar je verschillende hosting providers en hun diensten met elkaar kunt vergelijken!

 • Maak gebruik van onze eenvoudige keuzehulp
 • Snel de beste en goedkoopste hosting
 • Onafhankelijk vergelijken
 • Eerlijk en betrouwbaar
Website hosting vergelijken
Interesse in een shared webhosting oplossing?

VPS (hosting)

De werking van een VPS is net wat anders dan Shared Webhosting. Als je VPS letterlijk vertaald dan staat er “Virtuele Privé Server” en dat is ook precies wat het is. Je hebt niet een complete (dedicated) server tot je beschikking maar je hebt een klein stuk van een complete server tot je beschikking. Het lijkt dus wel op een complete “eigen” server maar je huurt daadwerkelijk maar een stukje van deze complete server. Het grootste verschil met Shared Webhosting is dat je bij een VPS de beschikbare resources (dataverkeer, RAM-geheugen en CPU vermogen) niet deelt met andere gebruikers. Wanneer je een VPS aanschaft dan kun je kiezen uit verschillende VPS pakketten met verschillende specificaties (resources). Al deze beschikbare resources zijn volledig voor eigen gebruik en hoef je dus nooit te delen met anderen gebruikers.

Wat is een VPS?

Wanneer is een VPS interessant?

Nu we weten hoe een VPS werkt is het natuurlijk handig om te weten wanneer een VPS interessant kan zijn. Laten we de voor- en nadelen van een VPS eens overzichtelijk op een rijtje zetten.

Voordelen van een VPS

 • De prijs- performanceverhouding van een VPS zijn beter dan die van een Shared Webhosting.
 • Bij een Unmanaged VPS heb je volledige root toegang tot je server en kun je de VPS helemaal naar eigen wensen inrichten.
 • Je hebt een volledig eigen omgeving met eigen resources waar alleen jij gebruik van kan maken, zo heb je geen last van andere gebruikers/klanten.
 • Groeit je bedrijf, website of webshop dan kun je een VPS gemakkelijk opschalen. Je kunt gemakkelijk extra schijfruimte, RAM-geheugen of CPU bijkopen tegen een meerprijs.

Nadelen van een VPS

 • Bij de voordelen hebben we het woordje “Unmanaged” al laten vallen. Bij een Unmanaged VPS heb je dus volledige toegang tot de server. Jij kunt deze dus helemaal zelf configureren naar je eigen wensen. Dit vereist natuurlijk wel enige technische kennis.
 • Heb je technische problemen met je VPS dan hoef je vaak niet op support van je hosting provider te rekenen. Mochten ze deze wel willen geven dan is dit vaak tegen een meerprijs.
 • Beschik je over te weinig technische kennis en je beveiligd en configureert je VPS niet goed dan brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee.
 • Vaak zijn de kosten van een VPS wel hoger in vergelijking met een Shared Webhosting pakket maar je krijgt hier ook wel een hoop extra performance voor terug. Zoals we al eerder zeiden is de prijs- performanceverhouding van een VPS wel goed.

Cloud86 Managed VPS Start

Eigen Managed VPS en volledig beheerd door Cloud86, dus minder zorgen en meer tijd.

 • 50 GB Opslag (SSD)
 • 3 vCPU cores
 • 6 GB RAM
€ 177.95 Per maand
Bekijk alle mogelijkheden
Managed VPS Cloud86

Websites, webshops en ondernemingen waar een VPS geschikt voor is

Natuurlijk is het nooit precies te zeggen wanneer een VPS geschikt is voor jouw website(s) of webshop(s) maar we kunnen wel enkele profielen schetsen waar een VPS in onze ogen wel geschikt voor is.

Middelgrote tot grote webshops

Webshops hebben over het algemeen veel resources nodig en worden al snel traag wanneer deze op een Shared Webhosting staan. Een webshop met veel producten en bezoekers heeft veel baat bij een goede VPS hosting.

Websites van middelgrote bedrijven

Heb jij een middelgroot bedrijf en is je website belangrijk voor je dan is belangrijk dat je website altijd bereikbaar is en de prestaties ook altijd naar behoren zijn.

Internetbureaus en designers

Internetbureaus en of designers die zelf veel web projecten doen voor klanten en ook de hosting voor deze klanten willen verzorgen kun het beste een VPS afnemen. Zo heb je alle klanten in één omgeving en ook de meeste marge als je de hosting doorberekend naar de klant.

Snel groeiende organisaties

Ben je een organisatie die verwacht dat zijn websiteverkeer de kortste keren de pan uitrijst dan is het verstandig om direct een VPS aan te schaffen in plaats van Shared Webhosting. Je kunt namelijk veel makkelijker opschalen en dit scheelt weer een hele verhuizing.

 • LET OP: Voor een unmanaged VPS is relatief veel technische kennis vereist. Heb je dit niet in-house en je hebt dit zelf ook niet dan is het misschien verstandiger om een Managed VPS te nemen. Hierover lees je hieronder meer.

Hulp nodig bij het overstappen?

Ons team van experts zit voor je klaar

Bij Hostingvergelijker.nl zitten experts klaar die je graag helpen met het overstappen naar een andere hosting provider. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komen zij met een advies. Samen komen we dan tot een hosting provider die geschikt is voor de wensen die je hebt.

Nu makkelijk overstappen

Managed VPS of unmanaged VPS?

Bij een VPS hebben we twee varianten, een Managed VPS en een Unmanaged VPS. De naam verraad eigenlijk alweer wat ermee bedoeld wordt.

Managed VPS

Wanneer je een Managed VPS aanschaft dan wordt je volledig ontzorgt. De hosting provider waar je deze Managed VPS hebt afgenomen zorgt voor het onderhoud, updates en de beveiliging van je VPS. Is er iets aan de hand of werkt er iets niet goed? Niks aan de hand, bij een Managed VPS wordt een uitgebreide technische support geleverd. Dit wordt dus allemaal voor je opgelost.

Unmanaged VPS

Zoals we al eerder verteld hebben in dit artikel, bij een Unmanaged VPS ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het onderhoud, updates en de beveiliging van je VPS. Werkt er iets niet goed, is je VPS gehackt of zijn er andere problemen dan kun je heel simpel gezegd fluiten naar support. Je bent zelf verantwoordelijk en bij een Unmanaged VPS ontbreekt in veel gevallen alle vorm van support.

Onze aanrader!

Met een eigen Managed VPS bij Cloud86 zit je goed. De VPS wordt volledig beheerd door Cloud86, dus minder zorgen en meer tijd voor je corebusiness. De VPS is gemakkelijk uit te breiden en ideaal voor Internetbureau, agencies en grote bedrijfwebsites of shops.

 • Maandelijks opzegbaar
 • 24/7 standby service
 • Maximale performance
 • Geschikt voor resellers
Bekijk de mogelijkheden
Cloud86 Managed VPS aanrader

De service bij de verschillende soorten VPS zijn uiteraard niet de enige verschillen want er hangen ook hele andere prijskaartjes aan. Een Managed VPS is vele malen duurder dan een Unmanaged VPS wat natuurlijk logisch is want je wordt volledig ontzorgt.

Hoe kies ik nu de juiste VPS?

Als je nog steeds denkt dat een VPS de meest geschikte oplossing is voor jouw organisatie, website of webshop dan is de volgende stap om uit te zoeken of deze Managed of Unmanaged moet zijn.

Ben je hier al aan uit en je wilt een geschikte partij zoeken waar je jouw VPS hosting kunt gaan regelen dan kun je gaan starten met het vergelijken van verschillende hosting providers. Uiteraard hebben wij dit al een heel stuk eenvoudiger voor je gemaakt.

Andere veelgestelde vragen over VPS

Wat is een VPS?

VPS staat voor Virtual Private Server. Met een VPS heb je een fysiek stukje van een complete server, deze server wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Met een VPS deel je de beschikbare resources zoals RAM-geheugen en CPU dus niet met anderen.

Wat kost een VPS?

De kosten van een VPS kunnen erg uiteenlopen en is erg afhankelijk van de grootte van je VPS en of je een Managed VPS of Unmanaged VPS hebt. Een unmanaged VPS varieert gemiddeld tussen de €5,- per maand en €250,- per maand afhankelijk van de grootte van je VPS.

Kan je ook zonder technische kennis een VPS beheren?

Als je vrijwel 0 technische kennis hebt dan is ons advies om een Managed VPS te nemen. Als beginner kom je met een Unmanaged ongetwijfeld in de problemen.

over de auteur Joep van Dongen

Mijn naam is Joep van Dongen en ik ben al sinds 2013 actief in de wereld van webhosting en websites. Op Hostingvergelijker.nl deel ik praktische adviezen over onder andere webhosting, het maken van een eigen websites en andere gerelateerde onderwerpen.

meer over Joep van Dongen