Wat is Varnish Caching en hoe zet je dit in?

Heb jij al eens van de term “Varnish Cache” of “Varnish Caching” gehoord? In dit artikel leggen we je uit wat dit is, wat het doet en hoe je het in kunt zetten om de prestaties van je eigen website te verbeteren. Het gebruik van een Varnish Cache is voornamelijk interessant bij dynamische webprojecten. De prestaties van dergelijke projecten zullen teruglopen, op het moment dat de complexiteit en het bezoekersaantal hiervan toenemen. Een toename in het aantal bezoekers van een website ligt al snel op de loer. Je zou in zo’n geval over kunnen stappen op een groter webhostingpakket of een hostingpartij met snellere servers. Een goed alternatief is het gebruik van een zogenaamde reverse proxy.

Werking van een reverse proxy

Een reverse proxy, wat we ook wel een omgekeerde proxy noemen, zorgt dat de server ontlast wordt. Door de server te ontlasten, zal de snelheid van je website minder snel of helemaal niet aan snelheid verliezen. Een trage website zorgt bij veel bezoekers voor een grote ergernis. Zelf zal je het immers ook niet prettig vinden, wanneer het enkele seconden duurt voordat een pagina volledig geladen is.

Door een reverse proxy te gebruiken, kan een pagina van je website worden opgeslagen in een cache. Dit biedt een groot voordeel, wanneer de pagina bijvoorbeeld meerdere afbeeldingen bevat. Wanneer de afbeeldingen een hoge resolutie hebben, zal het enige tijd duren voordat deze van de server geladen zijn. Het gebruik van de Varnish Cache is een van de mogelijkheden die je hebt, wanneer je gebruik wilt maken van deze techniek.

Varnish Cache is gratis te gebruiken voor je website

Naast Varnish Cache zijn er diverse andere partijen, die een soortgelijke service aanbieden. Veel websitehouders geven de voorkeur aan Varnish Cache door het feit, dat deze service gratis te gebruiken is. Het enige wat je voor het gebruik hiervan nodig hebt is een server waarop het Unix-besturingssysteem geïnstalleerd is. Daarbij heb je vanzelfsprekend de rechten nodig om de Varnish Cache hierop te mogen installeren.

Werking van de Varnish Cache

De Varnish Cache kan gezien worden als een laag tussen de browser van een bezoeker en de server met alle bestanden. Op het moment dat een bezoeker de website opvraagt, zal de website geladen worden vanaf de server. Hierbij wordt de inhoud van de website opgeslagen in de cache van Varnish. Iets wat ertoe leidt dat de pagina bij een volgend bezoek veel sneller ingeladen kan worden. De server hoeft namelijk niet meer aangeroepen te worden, doordat de pagina vanuit de cache geladen wordt.

Door gebruik te maken van de Varnish Cache zal de website sterk versneld worden. Op deze manier ben je minder afhankelijk van het presteren van de server. Het verschil zal voornamelijk merkbaar zijn op websites met veel afbeeldingen, plug-ins die moeten worden ingeladen en websites met een groot aantal bezoekers. Onder meer WordPress-websites worden vaak gecombineerd met de Varnish Cache. Deze websites moeten relatief veel data inladen, voor ze in de browser getoond worden aan een bezoeker.

Voor- en nadelen van de Varnish Cache

Door voor de Varnish Cache te kiezen wordt je website niet alleen sneller. Ook zal de server minder belast worden en biedt Varnish Cache verschillende configuratiemogelijkheden via VCL. Deze configuratiemogelijkheden zullen voor de meeste websitehouders niet direct een voordeel zijn. Veel mensen maken hier geen gebruik van, doordat enige technische kennis vereist is om hier wijzigingen in aan te kunnen brengen. Een nadeel van deze reverse proxy is het feit dat Varnish Cache alleen gebruikt kan worden op servers met het Unix besturingsysteem.

Webhostingpakketten vergelijken helpt je te beoordelen of je hier een Varnish Cache op kunt laten draaien. Zoals eerder beschreven werd, moet je de rechten hebben om de reverse proxy zelf te kunnen installeren.