Website verhuizen naar andere hosting

Als je website een tijdje online staat, kan het zijn dat je deze wil of moet verhuizen naar een andere hosting provider. Dit kan verschillende redenen hebben, omdat je ontevreden bent over de service van je hosting provider of bijvoorbeeld omdat je de snelheid van je website wil verbeteren. Een spannende klus, want je wilt natuurlijk niet dat je website lang offline is. Gelukkig is het verhuizen van je website minder lastig dan je zou denken. In dit blog delen we daarom 3 manieren waarop je jouw website kunt verhuizen naar andere hosting. We houden in dit artikel ook WordPress aan als voorbeeld omdat de meeste website ontwikkeld zijn en worden met WordPress.

Waarom WordPress verhuizen naar andere hosting?

Er zijn verschillende redenen om je WordPress website te verhuizen naar andere hosting, zoals:

  1. Je website is traag
    Als je site langzaam is, vinden mensen dat vervelend. Ook Google houdt niet van trage websites. De snelheid van je website kan invloed hebben op hoe goed je website in de zoekmachine gevonden wordt.
  2. Slechte klantenservice
    Als je niet zo technisch bent, is goede hulp belangrijk. Als je vragen hebt, wil je snel antwoord. Als de klantenservice slecht is of langzaam reageert, is dat voor veel mensen een reden om een website te verhuizen naar een andere hosting provider.
  3. Hogere kosten bij verlenging
    Soms geven hosting bedrijven korting voor het eerste jaar, maar daarna worden de kosten veel hoger. Om dat te voorkomen, kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een andere hosting provider. Om dit elke keer te doen kan tijdrovend zijn maar het is een mogelijkheid die je in overweging kunt nemen als je geld wilt besparen.

Gratis verhuizing door hosting provider

Heb je het liefst zo min mogelijk werk en gedoe aan de verhuizing van je website? Sommige hosting providers, zoals Cloud86, mijn.host en Junda, bieden in veel gevallen een gratis verhuisservice aan. De hosting provider zorgt dan voor verhuizing van je website, de database(s), emailadressen, e-mail en je domeinnaam. We zeggen in “veel gevallen” want soms kan het zijn dat er bij het goedkoopste webhosting pakket geen verhuisservice wordt aangeboden.

Wanneer de website verhuist is, controleert de hosting provider of alles goed werkt. Als laatste verhuizen ze de domeinnaam. Je website en e-mail blijven tot die tijd nog actief bij je oude host, zodat downtime tot een minimum beperkt wordt. Alle DNS instellingen van je domeinnaam blijven op dat moment nog actief dus je website ook.

Gebruik maken van een verhuisservice om je WordPress website te verhuizen scheelt vaak werk, tijd en stress. Het nadeel is dat je zelf minder controle hebt over de verhuizing. Bovendien is de service niet altijd gratis. Wil je toch liever zelf aan de slag? Dan kun je gebruik maken van een WordPress plug-in of zelf je WordPress website handmatig verhuizen.

Hosting providers met gratis verhuisservice

Website verhuizen met WordPress website verhuis plug-in

Als je huidige hosting provider geen verhuisservice aanbiedt of je houdt liever zelf de controle over je verhuizing, kun je een plug-in gebruiken. Er zijn verschillende plug-ins beschikbaar voor dit doel. Onze tip: All-in-One WP Migration (alternatief Duplicator – WordPress Migration & Backup Plugin). Deze plug-in is gratis, gebruiksvriendelijk en licht. Volg onderstaand stappenplan om je website te verhuizen met behulp van All-in-One WP Migration:

Stap 1: Plugin installeren

Ga naar het WordPress dashboard van je website en klik op Plugins → Add New. Zoek de plugin All-in-One WP Migration en installeer en activeer de plugin.

Stap 2: Bestaande website exporteren

Ga naar All-In-One WP Migration en klik op Export. Kies daar voor ‘Export To’ en download je website naar je computer of naar een cloud platform (bijvoorbeeld Google Drive).

Stap 3: Website importeren

Log in bij je nieuwe webhost en maak een verse WordPress installatie. Log in op je dashboard, installeer de All-in-One WP Migration plugin (zie stap 1) en kies voor Import → Import From. Importeer nu de file die je bij stap 2 hebt gedownload.

Even wachten en…daar is je website weer! Wil je dezelfde domeinnaam gebruiken als voorheen? Check dan even met je nieuwe webhost hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Website verhuizen naar andere hosting

Handmatig WordPress website verhuizen naar andere hosting

Hoewel het verhuizen van je WordPress website makkelijker is met een verhuisservice of plug-in, kun je er ook voor kiezen de website handmatig te verhuizen. Gebruik daarbij onderstaande stappenplan:

Stap 1: Nieuw hostingpakket afsluiten

Kies een nieuwe hosting provider en sluit een hostingpakket af.

Stap 2: Backup alle bestanden

Maak een back-up van alle website bestanden. Gebruik een FTP client (zoals FileZilla) om in te loggen bij je FTP server. Zoek naar de root directory van je WordPress website, selecteer daar alle bestanden en kopieer deze naar je computer.

Stap 3: Database exporteren

Toegang tot de database van je website verschilt per hosting provider. Zorg dat je de gewenste databases selecteert en klik op ‘Export’.

Stap 4: Nieuwe database aanmaken

Ga terug naar je nieuwe hosting provider en maak daar een database aan: Ga naar het gedeelte dat gaat over MySQL databases, maar een nieuwe database aan, creëer een database gebruiker die volledige toegang heeft en bedenk een veilig wachtwoord.

Stap 5: Wijzig het Config.php bestand

Zoek een bestand dat wp-config.php heet in de root (hoofdmap) van je WordPress installatie op de FTP (FileZilla). Maak een kopie van dit bestand en sla het op. Open het originele bestand met een tekstverwerker of codeerprogramma en navigeer naar de volgende sectie:

define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */

define(‘DB_USER’, ‘username_here’);

/** MySQL database password */

define(‘DB_password’, ‘password_here’);

/** MySQL hostname */

define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);

Vervang “database_name_here, username_here” en “password_here” met de database naam, de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je in stap 4 hebt aangemaakt.

Let op: Sla de MySQL server informatie op in de plaats van ‘localhost’. Bij sommige hosting provider blijft het wel “localhost” dus kijk hier goed naar.

Sla het bestand op zodra je klaar bent met het doorvoeren van alle wijzigingen en je zeker bent dat alles goed staat.

Stap 6: Bestanden uploaden naar nieuwe hosting provider

Upload de bestanden van je website (zie stap 2) naar de server van je nieuwe hosting provider. Gebruik daarbij je FTP client om met de nieuwe server te verbinden (FileZilla bijvoorbeeld).

Je domeinnaam is nog verbonden met je oude webhosting. Gebruik daarom het IP-adres van je nieuwe server. Kom je hier niet uit dan kun je dit navragen bij je nieuwe hosting provider om in te stellen.

Gelukt? Upload dan de bestanden, inclusief het aangepaste config.php bestand, naar de nieuwe root directory.

Stap 7: Database importeren

Log in bij de database administratie tool van je nieuwe server en importeer de database van je website.

Een paar handige tips voor het verhuizen van je WordPress website

Heb je besloten om zelf je website te verhuizen via een van de twee bovengenoemde methoden? Dan zijn er enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.

Downtime

Bij het verhuizen van je website is het belangrijk om te zorgen dat je website zo min mogelijk downtime heeft en dat je website onbereikbaar wordt tijdens de verhuizing. In de meeste gevallen wordt een verhuizing binnen enkele uren afgerond maar dit is ook afhankelijk van de grootte van je website of webshop. Als je zelf de verhuizing uitvoert, is het raadzaam dit laat in de avond of ’s nachts te doen, zodat je wat extra tijd hebt voor het geval er toch iets misgaat en de kans dat je bezoekers misloopt tijdens de eventuele downtime minimaal is.

E-mail verhuizen

Als je je website verhuist, wil je natuurlijk ook je e-mail meenemen. Controleer daarom goed of dit mogelijk is wanneer je van hosting provider wisselt. Niet alle hosting providers nemen ook alle e-mailboxen mee over omdat dit een tijdrovende klus kan zijn bij veel en grote mailboxen.

Domeinnaam verhuizen

Als je je website verhuist, kun je ervoor kiezen om je domeinnaam direct mee te verhuizen. Wel zo fijn als beide bij één hosting provider zijn ondergebracht.

Voor het verhuizen van je domeinnaam, heb je een verhuiscode nodig. Vraag de verhuiscode op bij je huidige hosting provider en geef deze aan je nieuwe hosting provider zodat zij de domeinnaam kunnen overzetten. LET OP, een verhuistoken is een x-aantal dagen geldig. Wacht dus niet te lang met verhuizen.

WordPress website verhuizen: Wat is de beste manier?

Welke manier van verhuizen het “beste” is, is uiteraard een persoonlijke keuze. Wanneer je hosting provider een gratis verhuisdienst aanbiedt, is het eigenlijk zonde om daar geen gebruik van te maken. Het is snel, kost je weinig tot geen moeite en wordt uitgevoerd door experts die weten wat ze doen. Ga je zelf aan de slag? Dan raden we aan gebruik te maken van de All-in-One Migration WP plugin. Dit is een stuk sneller en eenvoudiger dan handmatig verhuizen.

Hosting providers met gratis verhuisservice

Uitgelicht pakket

5 /5
(22 beoordelingen)
€ 1,45per maand

Webhost One

Schijfruimte: 100 GB
Dataverkeer: 250 GB
SSD: Ja