Enkele maanden geleden is een nieuwe versie van PHP gelanceerd: PHP 8. Heb jij een WordPress-website en vraag je je af of je PHP 8 moet installeren? Lees dan wat de voor- en nadelen zijn van deze nieuwe versie en waarop je moet letten bij een upgrade naar PHP 8.
Inhoud
- Wat is PHP ook alweer?
- De voor- en nadelen van PHP 8
- Zijn mijn WordPress-thema’s en plugins compatibel met PHP 8?
- Wanneer stap ik over naar PHP 8?
- Conclusie
Wat is PHP ook alweer?
Draait jouw website in WordPress? Dan krijg je waarschijnlijk regelmatig de vraag of je de nieuwe versie van PHP wil installeren. PHP is een programmeertaal die ervoor zorgt dat jij een website kunt bouwen en beheren, zonder dat je hoeft te programmeren. Je kunt WordPress-thema’s en -plugins gebruiken zonder code te schrijven. PHP vernieuwt en verbetert continu en daarom verschijnt er regelmatig een nieuwe versie. Nu dus PHP 8. Mocht je WordPress hosting hebben en misschien al willen upgraden naar PHP8 dan kun je dit even navragen bij je hosting provider of dit al mogelijk is.
De voor- en nadelen van PHP 8
PHP 8 maakt jouw site sneller én veiliger. Dat komt onder andere door de nieuwe feature JIT, of Just in Time compilatie. Het is een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat bepaalde code wordt geoptimaliseerd en bewaard, zodat die direct opnieuw gebruikt kan worden (bekijk alle PHP8 wijzigingen). Dat zorgt ervoor dat jouw website beter presteert en dat wil je natuurlijk. Toch kan het verstandig zijn om PHP 8 nog niet meteen te installeren. Het kan namelijk zijn dat jouw WordPress-thema’s en -plugins niet meer goed werken na de upgrade. Dat komt omdat ontwikkelaars deze thema’s en plugins nog moeten aanpassen aan de nieuwe versie van PHP. En dat kost even tijd. Verder is het goed om te weten dat met de komst van PHP 8 sommige functies verdwijnen. Zoals de functies create_function, restore_include_path en each. Wat dit precies voor jouw website betekent, kan jouw internetbedrijf je vertellen. Zij kunnen je ook helpen als je een foutmelding krijgt. Dat gaat met PHP 8 vaker gebeuren, omdat versie 8 strenger is dan voorgaande versies als er foutjes in de code zitten. Zo’n foutmelding kan ervoor zorgen dat je website of applicatie niet meer goed werkt.
Voordelen PHP 8 | Nadelen PHP 8 |
+ Veiliger + Sneller | – Nog niet alle WP-thema’s en plugins zijn compatible – PHP 8 geeft eerder een foutmelding – Sommige functies verdwijnen |
Zijn mijn WordPress-thema’s en plugins compatibel met PHP 8?
Het is verstandig om vóór het installeren van PHP 8 uit te zoeken of jouw WordPress-thema’s en -plugins compatibel zijn met deze nieuwe versie en of ze goed zullen blijven werken. De makkelijkste manier om dat te doen is om een kopie van je website te maken en hierop PHP 8 te installeren. Je kunt dan checken of de kopie van jouw site er hetzelfde uit blijft zien en of alle functies het nog doen.
Wanneer stap ik over naar PHP 8?
Vind je het te veel gedoe om te checken of jouw thema’s en plugins compatible zijn? Dan is het beter om gewoon nog even te wachten met het installeren van PHP 8. Je hebt geen haast, pas in november 2022 zal PHP 7 uit de lucht gaan. Tot die tijd zullen veel plugins en thema’s geüpdatet worden, zodat ze perfect draaien op PHP 8. Je krijgt automatisch een melding in WordPress dat er een update klaarstaat. Niet alle plugins worden bijgewerkt. Sommige zijn verouderd. Je kunt bij elke plugin zien wanneer hij voor het laatst is bijgewerkt. Is dat langer dan 1 jaar geleden? Dan is hij in computertermen antiek en moet je hem vervangen om problemen te voorkomen. Sowieso, maar zeker voordat je PHP 8 gaat installeren.
Conclusie
PHP 8 maakt jouw WordPress-website sneller en veiliger. Op dit moment draaien nog niet alle WordPress-thema’s en -plugins goed op PHP 8. Ontwikkelaars werken er hard aan om ze allemaal compatible te maken. Je hebt 2 opties: nu upgraden naar PHP 8. Check dan wel eerst of de thema’s en plugins van jouw website klaar zijn voor PHP 8. De andere optie is om te wachten met upgraden. Dat kan nog tot november 2022.
Wil je al overstappen en je hosting biedt nog geen PHP8 ondersteuning? Check dan snel welke hosting providers al wel PHP8 aanbieden! Wil je een eigen WordPress website maken? Volg deze ultieme WordPress handleiding.