WordPress of website builder?

Het is eindelijk zover, je gaat je eigen website maken. Leuk! Maar voor je kunt beginnen zul je een belangrijke keuze moeten maken over de tools die je gaat gebruiken. En er valt wat dat betreft veel te kiezen. Mensen die geen of weinig ervaring hebben met programmeren kiezen in de meeste gevallen voor WordPress of een website builder. Deze populaire tools hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Laten we ze eens vergelijken om te zien wat het beste past bij jouw nieuwe website.

Wat is WordPress?

WordPress is een heel complete en uitgebreide tool om websites te bouwen. Je hebt daarbij geen technische kennis nodig, maar gebruikt thema’s, widgets en plugins om de uitstraling en de functionaliteiten van je website toe te voegen en aan te passen. Hoewel WordPress ooit begonnen is als blogplatform, kun je inmiddels iedere denkbare website maken in WordPress. Bijna de helft van de websites die online staan zijn dan ook gemaakt met deze populaire tool. Voor beginners is het soms even zoeken, maar zodra je hebt ontdekt hoe het werkt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Veel functionaliteiten
  • 100% eigenaar van website
  • Veel vrijheid
  • Geschikt voor grotere websites
  • Keuzevrijheid hostingprovider
  • Thema’s, templates, widgets en plugins

Nadelen:

  • Lastige leercurve
  • Vatbaar voor veiligheidsproblemen

Wat is een website builder?

Een website builder is een online tool om websites te ontwerpen zonder zelf te programmeren. Website builders werken meestal met een handige drag-and-drop systeem. Daarmee sleep je alle onderdelen van een webpagina eenvoudig naar de juiste plaats. Je kunt starten met een leeg canvas of gebruik maken van een template voor een snelle start. Afhankelijk van de website builder die je gekozen hebt, zijn veel onderdelen aan te passen en kun je functionaliteiten toevoegen door widgets te gebruiken.

Voordelen:

  • Gebruiksgemak
  • Templates en widgets
  • Veilig
  • Ondersteuning door klantenservice

Nadelen:

  • Hogere tarieven dan WordPress
  • Niet volledig eigenaar van website
  • Geen keuzevrijheid hostingprovider
  • Beperkte mogelijkheden

WordPress of websitebuilder: van wie is de website?

Wanneer je kiest voor het gebruiksgemak van WordPress of een website builder, gaat dat ten koste van een stukje controle. Voor 100% controle over je website, kun je dan ook het beste zelf programmeren. Maar daarvoor moet je wel over een portie technische kennis beschikken. Om zonder programmeren een website te maken én zoveel mogelijk controle te houden, kies je voor WordPress. WordPress geeft gebruikers toegang tot de database. Je hebt met dit CMS ook de mogelijkheid om dingen zoals de permalink structuur te wijzigen. Iets wat bij website builders niet het geval is.

De meeste website builders werken zó intuïtief, dat vrijwel iedereen er een website mee kan maken. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn veel instellingen afgeschermd voor gebruikers. De partij die de website builder op de markt heeft gebracht heeft hier controle over. Je host je website in dit geval ook bij de website builder en hebt op dat gebied weinig keuzevrijheid. Besluit de website builder iets te veranderen in het systeem of in je abonnement? Dan kun je niet anders dan daarin meegaan. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om je website te verhuizen. Je hebt deze immers gemaakt in een specifieke website builder waar andere partijen niets mee kunnen. Website builders zijn geen open source software en daardoor nooit helemaal jouw eigendom. Heb je gekozen voor WordPress? Dan kun je te allen tijde je website verhuizen naar een andere hostingprovider of eenvoudig je abonnement aanpassen om zaken als opslagruimte en snelheid te verbeteren.

Hulp nodig bij het overstappen?

Conclusie

Maak je voor de eerste keer een eenvoudige website? Dan is een website builder een goede keuze. In dit geval bieden website builders voldoende mogelijkheden om een complete website te maken en je kunt snel aan de slag. Sommige website builders bieden ook geavanceerde mogelijkheden waarmee gevorderde gebruikers zelf webapplicaties kunnen ontwikkelen voor extra functionaliteit op hun website.

Wil je graag volledige controle over je website en tóch zonder programmeren je eigen website maken? Dan is WordPress de beste keus. De open source software biedt eindeloos veel uitbreidingsmogelijkheden, zodat je werkelijk elk soort website zelf kunt maken.

Houd bij het maken van je keuze tussen WordPress of website builder ook goed in het achterhoofd dat verhuizen van een website niet altijd mogelijk is. Website builders zijn niet open source en bieden geen mogelijkheid om de website te verhuizen. Bij WordPress heb je deze vrijheid wel. Je kunt je eigen hostingprovider kiezen en ook wijzigen als dat nodig is. Pakketten en prijzen kunnen per hostingprovider nogal verschillen. Door te kiezen voor WordPress hosting of hosting met LiteSpeed weet je vrijwel zeker dat je voorlopig goed zit. En als je website groeit, kun je altijd overstappen of je abonnement opschalen.