Ons team staat voor u klaar
Hostingprovider: Cloud86
Het kiezen van een domeinnaam voor je nieuwe website is vaak een lastige klus. En heb je eindelijk iets leuks bedacht, dan is de kans groot dat de domeinnaam al bezet is. Jammer! Wil jij de eigenaar van een domeinnaam mailen om te vragen of je de domeinnaam over mag nemen? Of wil je contact opnemen met een website-eigenaar om technische fouten, copyright schendingen over andere zaken te melden? Dan zul je op zoek moeten naar het antwoord op de vraag: Van wie is een domeinnaam?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er verschillende redenen waarom je een eigenaar van een domeinnaam zou willen achterhalen. Zo’n eigenaar noemen we een houder, het is de juridische eigenaar van de domeinnaam. Je kunt de houder van een domeinnaam achterhalen als je:
Het is niet toegestaan de houdergegevens te gebruiken voor marketingdoeleinden.
Wil je de eigenaar van een .nl domeinnaam achterhalen? Dan kan dat via de WHOIS-database van het SIDN. Het SIDN is de organisatie die deze domeinextensie beheert en geeft toegang tot de gegevens van domeinhouders. Het achterhalen van een domeinnaam eigenaar is heel eenvoudig:
Goed om te weten: Per 24 uur mag je 2000 zoekopdrachten uitvoeren vanaf 1 IP-adres.
De WHOIS-gegevens geven inzicht in de status van de domeinnaam, bijvoorbeeld beschikbaar, geregistreerd, actief of inactief. Andere gegevens die worden getoond, zijn:
Niet iedere domeinhouder vind het prettig als alle WHOIS-gegevens worden getoond. Zeker sinds de komst van de AVG is het lastiger geworden om eigenaar domeinnaam te achterhalen. Soms zie je enkel de bedrijfsnaam, andere keren ook een e-mailadres. Je kunt dan contact opnemen en je eigen contactgegevens delen, zodat de domeinhouder jou kan benaderen.
Andersom geldt natuurlijk ook dat jij jouw gegevens kunt laten verbergen. Als je één of meerdere websites beheert, kun je per website aangeven of de registrar jouw gegevens mag doorgeven. Hierin is geen goed of fout. Heb je domeinnamen die je graag wil verkopen? Dan raden we aan je gegevens zichtbaar te maken, zodat potentiële kopers je gemakkelijk kunnen benaderen.
Als je een domeinnaam wil overnemen, maar de gegevens zijn niet inzichtelijk, dan zul je via een omweg contact moeten leggen. Sommige registrars fungeren als doorgeefluik voor dergelijke communicatie. Zij sturen jouw e-mail door naar de domeinnaam eigenaar. Het is dan aan de domeinhouder om, als hij dat wil, op jouw bericht te reageren.
Verschillende domeinnaam extensies, vallen onder verschillende beheerders. We zetten een aantal belangrijke beheerders voor je op een rijtje om je te helpen in je zoektocht:
SIDN
Bij SIDN kun je terecht voor .nl domeinnamen.
DNS Belgium
DNS Belgium is de beheerder van .be domeinnamen.
EURid
Domeinhouders van .eu domeinnamen check je bij EURid.
ICANN
Bij ICANN ben je aan het juiste adres voor .com, .org, .info, .biz, .net en andere domeinextensies.
Een goede domeinnaam verzinnen is geen kunst apart. Het is dan ook extra balen als de domeinnaam van jouw keuze al bezet is en de eigenaar geen interesse heeft deze te verkopen. Toch is het goed om niet te lang te blijven hangen in de teleurstelling. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor domeinnamen die nog wél beschikbaar zijn. Met goed denk- en speurwerk verzin je een dezer dagen vast een domeinnaam die goed bij je website past, makkelijk te onthouden is én beschikbaar is. Voor je het weet ontvang je zelf een mail van iemand die jouw WHOIS-gegevens heeft achterhaald omdat ze jouw fantastische domeinnaam willen overnemen. Dan zijn de rollen omgedraaid en is het aan jou om te bepalen of je daar op in wil gaan. Succes!