Home / FAQ / Wat is een domeinnaam?

Wat is een domeinnaam?

Bij het bouwen van een website of het starten van een bedrijf vragen mensen vaak al snel of je al een domeinnaam hebt. Een onmisbaar element van jouw nieuwe website! Daarom vertellen we je in dit blog meer over wat een domeinnaam is, hoe je de beste domeinnaam kiest voor jouw website en waar je een domeinnaam kunt registreren.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is als het ware het adres van jouw website. Net als een huisadres en e-mailadres is een domeinnaam uniek. Daarbij is het goed om te weten dat een domeinnaam uit twee delen bestaat: de naam en de extensie. Bij ‘hostingvergelijker.nl’ is ‘hostingvergelijker’ de naam en ‘.nl’ de extensie. Wereldwijd is de meest gebruikte extensie ‘.com’. In Nederland kiezen de meeste bedrijven voor een domeinnaam met een ‘.nl’ extensie. Deze geeft direct aan dat het om een Nederlandse website gaat.

Waarom heb je een domeinnaam nodig?

Om bezoekers op je website te kunnen ontvangen, heeft je website een adres nodig. Een domeinnaam is dus onmisbaar. Door een goede domeinnaam te verzinnen kunnen mensen je webadres eenvoudig onthouden. Je domeinnaam is daarnaast ook onderdeel van je merk en laten zien wat je als bedrijf belangrijk vindt. Door te kiezen voor een eigen domeinnaam kom je bovendien professioneel over en laat je zien dat je je bedrijf en de bezoekers van je website serieus neemt. Naast dat je een domeinnaam nodig hebt voor een website komt het ook veel professioneler over als je e-mailt vanuit je eigen domeinnaam. Hoe je een zakelijk e-mailadres aanmaakt en waar je dit kunt doen leggen we je graag verder uit.

Zakelijk e-mailadres aanmaken

Hoe werkt een domeinnaam?

Wanneer je een website maakt, wordt deze opgeslagen op een server. Door het IP-adres (een reeks getallen) van die server in te voeren, kunnen bezoekers je website bereiken. Maar in het dagelijks gebruik werkt dat helemaal niet handig! Daarom werd het Domain Name System (DNS) ingesteld. Sindsdien zijn websites bereikbaar door de domeinnaam in te voeren in plaats van het IP-adres. Het DNS linkt domeinnamen aan de juiste IP-adressen zodat jij bezoekers op je website kunt verwelkomen.

Welke domeinextensie is het meest geschikt?

Zoals we hierboven al even benoemden, zijn er dus verschillende domeinextensies. Sterker nog, er zijn er heel erg veel. Maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor jouw website. Om je te laten zien welke mogelijkheden er zijn, delen we domeinnamen op in een aantal categorieën. Daarbij zie je de ‘Top Level Domain’ (TLD). Dat betekent hetzelfde als extensie.

Generieke Top Level Domains (gTLD)

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit generieke extensies die niet zijn verbonden aan een regio of thema. Denk bijvoorbeeld aan ‘.com’, ‘.net’ en ‘.org’.

Country Code Top Level Domains (ccTLD)

Country Code Top Level Domains zijn domeinextensies die verbonden zijn aan een land. Voor lokale bedrijven zijn deze extensies een aanrader. In Nederland gebruiken we ‘.nl’.

Sponsored Top Level Domains (sTLD)

Sponsored Top Level Domains zijn domeinnamen die door organisaties worden voorgesteld en gesponsored. Voordat deze in gebruik worden genomen, worden ze gekeurd door ICANN. sTLD’s zijn vaak heel specifiek en vaak ook duurder dan andere domeinextensies. Voorbeelden van sTLD’s zijn ‘.gov’ voor de Amerikaanse overheid, ‘.amsterdam’ voor de gemeente Amsterdam en ‘.aero’ voor de luchtvaartsector.

Voor elke domeinextensie gelden specifieke eisen. Zo heb je voor een ‘.nl’ extensie een adres in Nederland nodig. Voor een Italiaans ‘.it’ domein is een Italiaans btw-nummer noodzakelijk. Voor een ‘.edu’ domein moet je kunnen aantonen dat je actief bent in de educatieve sector.

Een domeinnaam kiezen

Voor bedrijven ligt het voor de hand om hun bedrijfsnaam als domeinnaam te kiezen. Klanten verwachten dat ook vaak wanneer ze naar je website op zoek gaan. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een domeinnaam die iets zegt over het product of de dienst die je levert. Kies een korte domeinnaam die mensen makkelijk zonder spelfouten kunnen intikken en die past bij je merk.

Beschikbaarheid van domeinnamen

Het kan natuurlijk gebeuren dat de door jou gekozen domeinnaam niet meer beschikbaar is. Je kunt dat eenvoudig controleren bij het SIDN. Heb je een domeinnaam bedacht die nog vrij is? Dan kun je deze registreren. Een domeinregistratie is meestal een jaar geldig. Aan het einde van die periode kun je de registratie verlengen of opzeggen.

Zodra je een domeinnaam geregistreerd hebt, wordt jij de domeineigenaar. Deze informatie wordt bijgehouden in de WHOIS die je kunt inzien bij het SIDN. Standaard zijn deze gegevens openbaar, zodat mensen contact met je kunnen opnemen over je website of domeinnaam. Voor meer privacy kun je instellen dat de gegevens van je provider vermeld worden. Mensen kunnen je dan bereiken door een bericht naar de provider te sturen.

Een domeinnaam kopen

Domeinnamen zijn te kopen bij domeinhosten. Vaak zijn dit providers die ook hosting en andere webservices aanbieden. Het kan ook zijn dat de registratie van een domeinnaam is inbegrepen bij de diensten van een website maker. Voor slechts enkele euro’s registreer je al een ‘.nl’ domein. Dus heb je een goed idee? Wacht dan niet te lang en koop je domeinnaam, voordat iemand anders het doet!