Ons team staat voor u klaar
Hostingprovider: Cloud86
Wil je een eigen website? Dan heb je in eerste instantie twee dingen nodig: een domeinnaam en hosting. Zonder die twee kun je een website niet online zetten. Maar wat is hosting precies en welke hosting kun je het beste kiezen? Daar vertellen we je graag wat meer over.
We schreven het hierboven al: een domeinnaam en hosting zijn onmisbaar bij het online zetten van een eigen website. De domeinnaam is als het ware het adres van je website. Maar je website heeft ook een plekje nodig waar alle bestanden (code, database, afbeeldingen, lettertypen, stijlen, etc.) worden opgeslagen. Dat is waar je hosting voor nodig hebt. Met hosting koop je een stukje ruimte op een computer die aan het internet verbonden is. Zo is je website altijd bereikbaar.
Websites bestaan in de basis uit een verzameling bestandjes. Daarbij kun je denken aan de HTML code, maar ook aan foto’s, lettertypen, stijlen en teksten. Deze bestandjes moeten online worden opgeslagen, zodat ze voor iedere bezoeker van je website toegankelijk zijn. Voldoende opslagruimte is daarom van groot belang.
De hosting provider is de partij waar je hosting kunt huren. Een host biedt opslagruimte op een server (computer) waar jij je website kunt bouwen en verzorgt het nodige onderhoud.
Om een website te kunnen hosten is een server nodig. Een server is net als een gewone computer, maar een stuk krachtiger. Servers werken automatisch, zonder directe gebruiker. Iedere server is verbonden met een computernetwerk. Dat kan het internet zijn, maar ook een lokaal netwerk (bijvoorbeeld in een bedrijf).
Goede hosting zorgt ervoor dat je website altijd bereikbaar is, zodat mensen dag en nacht je website kunnen bezoeken. Dat betekent dat de server waarop je website gehost wordt altijd aan staat. De bereikbaarheid van een website wordt uitgedrukt in uptime. Hoe hoger de uptime, hoe beter de bereikbaarheid van je website. Een goede host voorziet in een uptime van 99,9% per jaar.
Om een hoge uptime te verzekeren hebben hosting providers een datacenter vol servers. Gaat er een server stuk? Dan neemt een andere server de taken over. En daar merk je helemaal niets van.
De hosting provider van je website is ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Om de veiligheid van je website te garanderen beschermt je webhost je website en data tegen hackers en virussen.
Het hosten van een website kost geld. Apparatuur, stroom, beveiliging, en andere kostenposten kunnen door een webhost worden verdeeld over meerdere gebruikers. Door dit schaalvoordeel zakken de kosten en daar profiteer jij als klant van mee.
Om je hostingpakket te beheren zorgt een webhost dat je als gebruiker controle krijgt via een controlepaneel. Daar kun je domeinnamen en pakketten beheren en instellingen wijzigen.
Wanneer je webhosting kiest, komt dit altijd in een pakket. Dat betekent dat je meer koopt dan alleen een stukje webruimte. Een aantal belangrijke onderdelen van een hostingpakket zijn:
Nu je weet wat hosting is uit welke onderdelen een hostingpakket bestaat, is het goed om ook nog even te kijken naar de verschillende soorten hosting. Want de ene website is de ander niet. En een groot bedrijf heeft andere behoeftes dan een eenmanszaak of iemand die een blog wil beginnen. We zetten de verschillende categorieën voor je op een rij:
Het woord ‘shared’ zegt het eigenlijk al: je deelt een server met andere gebruikers. Het grootste voordeel daarvan is dat je ook de kosten deelt en daardoor goedkoop uit bent. Een nadeel is dat shared hosting tijdens piekuren erg traag kan zijn. En daar hebben alle websites op dezelfde shared hosting last van.
Dedicated webhosting is shared hosting, maar dan zonder dat je last hebt van andere gebruikers op dezelfde server. Je hebt de beschikking over rekenkracht en technische bronnen die speciaal aan jou zijn toegewezen.
Met dedicated hosting ga je nóg een stapje verder en huur je een volledige server om jouw website op te laten draaien. Je deelt de server dus niet met anderen. Hierdoor heeft het verkeer op andere sites geen invloed op jouw website. Uiteraard hangt hier wel een wat hoger prijskaartje aan.
Bij cloud hosting staat je website op een virtuele server. Die virtuele server haalt schijfruimte en rekenkracht van verschillende fysieke webservers.
VPS staat voor ‘Virtual Private Server’. Deze virtuele server staat op een netwerk van fysieke servers. Je hebt hiermee beschikking tot een volledig eigen server, maar die moet je ook zelf beheren, updaten en beschermen. Het grootste voordeel van VPS-hosting is dat de server niet beïnvloed wordt door andere websites en virtuele servers die op dezelfde fysieke server staan. Het nadeel is dat je de server zelf moet beheren. Wat dat betreft moet je dus goed weten wat je doet en hoe het werkt.
Veel websites worden gemaakt met WordPress als Content Management System (CMS). Daar spelen webhosts op in met speciale WordPress hosting. Deze hosting biedt vaak snelle (1-klik) installatie van WordPress en zorgt dat jouw WordPress website optimaal presteert.
Bouw en beheer je websites van anderen? Dan kun je kiezen voor reseller hosting. Daarbij mag je het hostingpakket zelf in stukjes verdelen, zodat je klanten er gebruik van kunnen maken.
Managed hosting is voor gebruikers die willen opschalen naar een meer geavanceerd pakket, zonder zelf te voorzien in het onderhoud daarvan. De webhost neemt je hierbij al het onderhoud uit handen en zorgt voor updates, beheer en bescherming. Deze vorm van hosting is niet goedkoop, maar levert wel veel vrijheid op.