Tips bij het registreren van een nieuwe domeinnaam

Het ontwikkelen van een nieuwe website bestaat uit verschillende fases. Hierbij maakt het niet uit, of het gaat om de ontwikkeling van een webwinkel, een bedrijfswebsite of een informatieve website. In dit artikel beschrijven we een aantal tips, die helpen bij een van de eerste fases: het registreren van een domeinnaam voor je website. Ondanks het feit dat het registreren van de domeinnaam zelf niet heel lastig hoeft te zijn, brengt het uitzoeken van een geschikte domeinnaam de nodige uitdagingen met zich mee! Heb jij in het verleden al eens een domeinnaam geregistreerd? Zelfs dan kunnen deze tips nog goed van pas komen. Het registreren van een domeinnaam doen veel mensen bij dezelfde partij, als waar zij bijvoorbeeld ook hun WordPress hosting afnemen.

Tip: voor grote bedrijven kan VPS hosting een goed alternatief zijn voor WordPress hosting. Het voordeel hiervan is namelijk, dat je niet afhankelijk bent van andere websites. Bij WordPress hosting kies je voor een klein stukje ruimte op een server, waar ook andere partijen hun website hosten. Daar waar je bij VPS hosting een server voor jezelf hebt.

#1: een domeinnaam moet kort en krachtig zijn

Een domeinnaam moet een gebruiker vertellen wat hij of zij kan verwachten. Daarbij moet het voor een gebruiker makkelijk zijn om de domeinnaam te onthouden en in te tikken in de adresbalk. Het onthouden van een domeinnaam levert je op termijn het voordeel op, dat bezoekers de URL sneller met anderen zullen delen. Iets wat bij langere domeinnamen al snel te ingewikkeld wordt voor bezoekers.

Bij het uitzoeken van een domeinnaam is het raadzaam om een kernwoord aan te houden, of maximaal twee woorden met elkaar te combineren. Denk bijvoorbeeld aan “domeinnaam.nl” en “domeinnaamuitzoeken.nl”. Beide domeinnamen zijn eenvoudig te onthouden!

#2: houd een domeinnaam zo makkelijk mogelijk

Probeer een domeinnaam niet alleen kort en krachtig te houden. Ook moet een domeinnaam zo makkelijk mogelijk geschreven worden! Probeer dubbelzinnigheden te voorkomen, zoals “een” en “1”. Dit doe je door geen lidwoorden te gebruiken, geen cijfers in de domeinnaam op te nemen en de domeinnaam (zoals reeds beschreven) uit een of twee woorden te laten bestaan. Ook het gebruik van meervoud wordt afgeraden, als een domeinnaam met het enkelvoud van een woord nog beschikbaar is. Er zijn dus veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een domeinnaam.

Het lijkt vaak al snel interessant om een koppelteken, het streepje, te gebruiken. Denk aan het voorbeeld van “domeinnaamuitzoeken.nl”, wat in dat geval “domeinnaam-uitzoeken.nl” zou worden. Toch wordt dit afgeraden! Zeg nou zelf, “domeinnaamuitzoeken.nl” spreekt zo voor zich, dat een streepje de domeinnaam onnodig lastig maakt. Tot slot is ook het gebruik van afkortingen vaak onverstandig.

#3: kies voor een unieke domeinnaam

Dat een domeinnaam uniek moet zijn is een inkoppertje! Een domeinnaam kan immers maar een keer geregistreerd worden, waardoor iedere domeinnaam per definitie al uniek is. Met uniek bedoelen we in dit geval echter een leuke woordspeling, een taalvariant, een domeinnaam met een spelfout in een origineel woord, enzovoorts. Hierbij is het enigszins afhankelijk van het doel van een website, welke opties wel of juist niet geschikt zijn. Bij een bedrijfswebsite ligt het voor de hand om je bedrijfsnaam als domeinnaam te registreren. Het kan in zo’n geval echter ook leuk zijn om vakjargon te gebruiken als domeinnaam.

Houd er rekening mee, dat het vaak niet is toegestaan om gedeponeerde merken in een domeinnaam op te nemen. In het bijzonder, wanneer je geld verdient aan de website. De kans is groot dat je al snel een brief ontvangt, waarin je gedwongen wordt om de domeinnaam af te staan. Andersom zou je het ook niet leuk vinden, als iemand met je eigen merknaam geld probeert te verdienen!