Webhosting snelheidstest 2023 – WordPress

Wat is de snelste hostingprovider van 2023? Wij gingen op onderzoek uit! Alle hostingproviders testen is natuurlijk onmogelijk. Wij maakten daarom een selectie van hostingproviders en onderworpen deze aan een snelheidstest. De snelheid van een hostingpakket van een hostingprovider is erg belangrijk en wordt steeds belangrijker voor websites en webshops. Snelheid is een belangrijke ervaring voor bezoekers van je website, maar ook zoekmachines hechten er veel waarde aan. Het kiezen van een snelle hostingprovider is dus essentieel voor de vindbaarheid én het succes van je website.

Lees verder en ontdek welke 12 hostingproviders wij hebben getest én welke partij als ultieme winnaar uit de bus is gekomen.

Hoe en waarmee is de snelheidstest uitgevoerd?

Om de webhosting snelheidstest 2023 zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, selecteerden we hostingpakketten en hostingproviders die qua prijs en specificaties zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt liggen. Daarbij hebben we ook rekening gehouden met de populariteit en grootte van hostingproviders. Een pakket mocht voor dit onderzoek niet meer kosten dan € 12,50 en het aanschaffen van de hostingpakketten is volledig anoniem gegaan. Hostingproviders hebben deze test dan ook op geen enkele manier kunnen manipuleren en zij konden geen optimalisatie uitvoeren om de resultaten te beïnvloeden.

We selecteerden de volgende 12 hostingproviders:

Verder in dit artikel lichten wij toe hoe wij deze WordPress snelheidstest hebben gedaan. Benieuwd naar wie er de snelste was?
Direct de winnaar van de Snelheidstest zien!

WordPress hosting snelheidstest

We kunnen deze webhosting snelheidstest van 2023 ook wel een WordPress hosting snelheidstest noemen. Bij alle geselecteerde hostingproviders hebben we namelijk een standaard WordPress installatie, inclusief thema en enkele plugins. Het CMS, de templates en de plugins spelen namelijk een grote rol bij de snelheid van een website.

Hoe is deze WordPress hosting snelheidstest uitgevoerd?

Voor het uitvoeren van de WordPress hosting snelheidstest zijn we gestart met een kale WordPress installatie op alle omgevingen. Deze hebben we vervolgens voorzien van de volgende plugins:

  • Askimet
  • Yoast SEO
  • Contactform 7
  • iThemes Security
  • Elementor
  • Starter Templates

De laatste twee plugins hebben we geïnstalleerd voor het thema dat we gaan gebruiken tijdens deze snelheidstest. We hebben gekozen voor het erg bekende Astra Thema en maken gebruik van het template “Accountant”.

Astra maakt gebruik van Elementor als Pagebuilder waarmee je erg gemakkelijk zelf een webpagina kunt opmaken en inrichten.

Hosting snelheidstest voor en na optimalisatie

We hebben de snelheid van onze WordPress websites met verschillende tools getest en alle resultaten netjes bijgehouden. Na alle tests met een standaard WordPress installatie met enkele plugins, hebben we de tests herhaald met geoptimaliseerde WordPress websites. Voor deze twee testronde hebben we verschillende elementen van de website verbeterd ten behoeve van de laadtijd. Een goed voorbeeld hiervan is caching. Met caching worden er statische “screenshots” van je website gemaakt die sneller aan bezoekers getoond kunnen worden. Er hoeven dan geen database aanvragen heen en weer te worden gestuurd en dit komt de laadtijd van een website erg ten goede.

We hebben dus een snelheidstest gedaan VOOR optimalisatie en een snelheidstest NA optimalisatie. Voor alle tests hebben we de homepage van de website gebruikt. Hier stond een Astra theme template op geïnstalleerd met Elementor.

Met welke tools hebben wij de snelheidstest gedaan?

GTMetrix.com

GTMetrix.com is een populaire tool waarmee je de prestaties van je website kunt meten. Je kunt vanaf verschillende locaties een test doen en de resultaten zijn erg uitgebreid. Uit de resultaten kun je vaak ook verbeterpunten halen die je direct door kunt voeren op je website.

Webpagetest.org

Webpagetest.org is een hele goede tool om de prestaties van websites te meten. Je kunt bij Webpagetest.org meerdere tests achter elkaar doen en een gemiddelde pakken van deze tests. De score is dan accurater dan wanneer je slechts 1 test uitvoert.

PageSpeed Insights

PageSpeed Insights is een tool van Google en erg bekend onder websites bezitters en ontwikkelaars. Deze tool om de prestaties van je website te testen wordt erg vaak gebruikt en heeft ook een aparte test om mobiele prestaties te meten. De feedback van Google PageSpeed Insights kun je direct gebruiken om je website te optimaliseren en verbeteren.

Uptime.com

Uptime.com is een goede tool om de uptime van je website mee te controleren. Zo kun je regelmatig checken of je website wel bereikbaar is. Daarnaast is het ook een handige tool om je prestaties mee te controleren. Minder uitgebreid dan de bovenstaande tools maar zeker betrouwbaar.

K6.io

K6.io is anders dan bovenstaande tools en erg waardevol om mee te nemen in dit onderzoek. Met K6.io kun je een beladingstest doen op je website. Je kunt dus een golf van meerdere bezoekers naar je website sturen en kijken hoe de hosting omgeving – en dus je website – hierop reageert. Het kan voorkomen dat de hosting omgeving waar je website op staat minder gaat presteren als er bijvoorbeeld 20 bezoekers tegelijk op je website zitten. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen!

Met een gratis account kun je een test doen bij K6.io. Voor ons onderzoek hebben we 20 gebruikers de website laten bezoeken vanuit 1 locatie voor 6 minuten lang.

Testresultaten VOOR het optimaliseren van de website

GTMetrix.com

Op GTMetrix.com hebben we de TTFB (Time To First Byte) en Fully Loaded Time getest. Over het algemeen scoren de meeste hosting providers best aardig in deze test. De meeste zaten met de TTFB onder de seconde, wat zonder optimalisatie erg netjes is. We hebben elke website 3x getest om een goed gemiddelde te kunnen krijgen.

Opvallend: Antagonist, Hostinger, Esmero, mijn.host en TransIP zaten zelfs onder de halve seconde!

Score/ Uitslag van de 3 testen bij elkaar opgeteld

Webpagetest.org

Op Webpagetest.org hebben we 4 parameters gebruikt die uit de tests kwamen. Dit waren Time To First Byte (TTFB), Largest Contentful Paint (LCP), Load time (First view) en Load time (Repeat view). Met LCP wordt aangegeven hoe lang het duurt voordat het grootste element op een pagina aan de bezoeker wordt getoond. Het kan hierbij gaan om een tekstblok, maar ook om een afbeelding of video. Load time betekent hoe lang het duurt voordat de pagina volledig is geladen. Repeat view is hoe lang het duurt om de pagina voor de tweede keer te laden. In veel gevallen worden er toch kleine elementen opgeslagen waardoor de tweede keer een stuk sneller is. Ook hier zitten de meeste hosting providers met de TTFB weer rond de 1 seconde.

Opvallend: De gemiddelde score van de meeste hostingproviders ligt redelijk gelijk, maar Antagonist, Hostinger, WebOke, Cloud86 en mijn.host zijn wel het meest stabiel.

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

Google PageSpeed Insights

Op Google PageSpeed Insights voerden we de tests uit op desktop en mobiel. Cloud86, Vimexx, Hostinger en WebOke doen het over het algemeen het best in deze test. Het ligt allemaal ontzettend dicht bij elkaar dus een echte winnaar is er niet in deze test.

Opvallend: Bijna alle hosting providers scoorden boven – of in ieder geval rond – de 70 op mobiel en rond de 80 op de desktop.

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

Uptime.com

Op Uptime.com hebben we twee parameters getest: Loaded Time en Performance Grade. Loaded Time meet hoe lang het duurt voordat de website volledig geladen is. Performance Grade is het cijfer dat Uptime.com geeft voor de prestaties van de website.

Opvallend: TransIP, Hostinger en Cloud86 scoren erg goed op Loaded Time en zitten alle drie rond de twee seconden. TransIP zit zelfs op 1,88 seconden.

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

K6.io

De beladingstest met K6.io vinden wij een belangrijke tool om de belading van je pakket/ server te testen. Hiermee kun je zien hoeveel verkeer je website aan kan en wat het aantal bezoekers voor gevolgen heeft voor de prestaties van je laadtijd. We hebben bij de K6.io beladingstest de volgende parameters getest:

  • Snelste laadtijd
  • Langzaamste laadtijd
  • Gemiddelde laadtijd
  • P95 (Gemiddelde laadtijd 95% van de tijd)

Opvallend: Wederom waren er veel hostingproviders die dicht bij elkaar lagen tijdens deze test. TransIP en SiteGround waren hierin wel het sterkste. Esmero, Hostinger, Vimexx en Mijndomein deden het ook erg goed in deze test.

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

Het optimaliseren van de website

We hebben voor het optimaliseren van de websites de volgende plugins gebruikt:

  • WP Super Cache
  • Jetpack Booster module

Alle afbeeldingen op de website hebben we geoptimaliseerd met TinyPNG. Daarbij blijft de zichtbare kwaliteit van de afbeeldingen hetzelfde, maar de bestandsgrootte kan je soms wel met 80% verkleinen.

WP Super Cache instellingen

  • Alleen activeren en “Caching aan (Aangeraden)” aanzetten.

Jetpack Boost instellingen

  • CCS laden optimaliseren
  • Niet-essentiële JavaScript uitstellen
  • Afbeeldingen lazy-loaden
  • Afbeelding gids

Testresultaten NA het optimaliseren van de website

GTMetrix.com

Na het optimaliseren van de website zagen we dat de Time To First Byte bij alle hosting providers drastisch naar beneden ging. Dit komt door de caching van de pagina: Er hoeven geen database connecties meer gemaakt te worden. Er wordt namelijk een statische pagina gegenereerd en deze wordt aan de bezoekers getoond, dat is vele malen sneller!

Opvallend: Alle scores lagen echt enorm dicht bij elkaar. Hostinger, mijn.host, Antagonist en Esmero waren de snelste providers in deze test.

Score/ Uitslag van de 3 testen bij elkaar opgeteld

Webpagetest.org

De resultaten bij Webpagetest.org waren een stuk beter na het optimaliseren van de website.

Opvallend: Hostinger, die over het algemeen heel hoog scoorde, deed het in deze test iets minder goed. TransIP, mijn.host, Cloud86 en Antagonist scoorden enorm hoog.

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

Google PageSpeed Insights

Na het optimaliseren van de website stegen de desktop scores op Google PageSpeed Insights bij sommige hostingproviders bijna naar 100. De meeste hostingproviders wisten wel één keer de 98 te halen. Cloud86, TransIP en Hostinger scoorden het beste. Versio scoorde over het algemeen niet zo goed maar deed het in deze test dan wel weer goed.

Opvallend: Het was vreemd om te zien dat de mobiele score bij sommige hostingproviders na het optimaliseren juist achteruit ging. Bij anderen ging het ook maar een beetje omhoog. We vermoeden dat dit veroorzaakt wordt door een optimalisatie die door mobiel niet echt goed in ontvangst werd genomen. Het optimaliseren is ook altijd een beetje spelen en het heeft niet altijd het gewenste resultaat.

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

Uptime.com

Hostinger en Cloud86 kwamen duidelijk als beste uit deze test. De Performance Grade bij Uptime.com na het optimaliseren van de website was bij elke hostingprovider verbeterd.

Opvallend: De laadtijd is na optimalisatie niet bij alle hostingproviders gedaald. Dit kan komen door het soort optimalisatie of omdat de server toch wat belast werd tijdens onze tests.

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

K6.io

Na het optimaliseren van de website hebben we uiteraard ook met K6.io weer enkele tests gedaan. Door de goede caching van WP Super Cache was de snelste laadtijd bij alle hostingproviders echt heel erg gestegen.

Opvallend: Veel scores lagen dicht bij elkaar, al kwam Strato overduidelijk opnieuw niet goed uit de verf. TransIP was duidelijk de beste in deze test maar ook SiteGround en Esmero deden het erg goed!

Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld

Wat is onze conclusie aan het einde van deze WordPress hosting snelheidstest?

Voor deze WordPress hosting snelheidstest hebben wij expres 5 verschillende tools gebruikt en meerdere tests gebruikt. Waarom? We wilden niet één momentopname, maar een gemiddelde van meerdere momentopnames. Dit maakte de test eerlijker en het maakte een duidelijke lijn zichtbaar.

We zagen tijdens het testen dat sommige hostingproviders structureel minder scoorden dan anderen, terwijl deze bij een andere test ineens wél goed scoorden. Toch zijn het over het algemeen wel steeds dezelfde hostingproviders die gemiddeld, goed of uitstekend scoren. Is er nu een beste en een slechtste hosting provider? Nee, in onze ogen niet. Alle hostingproviders hebben de tests goed doorstaan en zijn stuk voor stuk een prima keuze. Maar eerlijk is eerlijk, er kan er maar één de winnaar zijn…

Wie is de winnaar van deze WordPress hosting snelheidstest 2023!?

De enige echte winnaar van deze WordPress hosting snelheidstest 2023 is……… TransIP!

Met 285,5 punten is TransIP overduidelijk de winnaar van deze snelheidstest. De nummer 2 is Hostinger, die tijdens de gehele test erg stabiel presteerde. Op de derde plek staat Cloud86 en dat maakt deze Top 3 compleet.

Vlak na Cloud86 vind je op nummer 4 Antagonist met slechts 5 punten minder en op nummer 5 mijn.host met 6,5 punten minder. Zij deden het overall ook erg goed in deze snelheidstest!

** Deze WordPress hosting snelheidstest is uitgevoerd binnen enkele dagen en is gebaseerd op momentopnames. Voor een zo eerlijk mogelijk beeld hebben we alle websites meerdere keren met alle genoemde tools getest. De snelheid van een pakket op een server is erg afhankelijk van wat er nog meer op deze server staat. Kom je toevallig net op een lege, rustige server dan is er een kans dat een hostingprovider beter uit de test komt. Kom je op een drukke en volle server dan kunnen de resultaten minder gunstig zijn.

Er zijn enkele hosting providers die mee doen aan deze WordPress snelheidstest die gebruik maken van Litespeed webservers. In combinatie met WordPress LiteSpeed caching zullen er NA optimalisatie waarschijnlijk hogere en betere scores gehaald worden. In deze test moest echter alles gelijk zijn, testen met LiteSpeed caching was in dit geval niet eerlijk geweest vandaar dat we gekozen hebben voor WP Super Cache.

Puntenverdeling

De hostingproviders konden per onderdeel 1 tot 12 punten verdienen. Bovenstaande Top 12 is samengesteld door alle punten per provider bij elkaar op te tellen.

Ook hebben we alle scores in een openbare Spreadsheet bijgehouden die door iedereen kan worden ingezien.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1TQ3TaWW8ATg2TZAqOla4qEuSQTfCRr8LhLNKdCUqJgs/