De snelste hosting provider van 2024? Net als in 2023 gaan wij ook dit jaar weer op zoek naar de snelste hosting provider. Omdat het testen van alle hosting providers een onmogelijke taak is hebben wij ook dit jaar een selectie hosting providers onderworpen aan onze test. Websites en webshops moeten tegenwoordig sneller, sneller, sneller… net als alles in ons dagelijkse leven. Men heeft geen zin om lang te wachten en ook zoekmachines spelen hier op in. De snelheid van je website of webshop is een serieuze ranking factor in zoekmachines, snelle hosting is dus erg belangrijk. Ook dit jaar hebben we weer 12 hosting providers getest, net als in de Webhosting snelheidstest van 2023.
Hoe en waarmee hebben wij de snelheidstest uitgevoerd?
Om het zo eerlijk en gelijk mogelijk te houden kiezen we hostingpakketten van hosting providers die qua prijs en specificaties zo dicht mogelijk bij elkaar zitten. Ook hebben we een maximum van €15,- per maand aangehouden van wat een pakket mag kosten (zonder actietarieven). Net als in de test van vorige jaar zijn alle pakketten volledig annoniem aangeschaf zodat hosting providers zelf op geen enkele manier invloed uit kunnen oefenen op de resultaten van deze snelheidstest.
De lijst is iets anders dan die van 2023 maar dit zijn de hosting providers die wij tijdens de snelheidstest van 2024 hebben geselecteerd (random volgorde):
“WordPress” hosting snelheidstest
Om deze snelheidstest goed te kunnen uitvoeren moet er een website of webshop op een hosting omgeving komen te draaien. De snelheid van deze website of webshop gaan we daarna testen. De meest gemakkelijke manier om een website op te zetten is met WordPress, dit is ook precies wat we hebben gedaan.
We hebben een WordPress installatie gedaan, een thema geïnstalleerd en wat standaard plug-ins en deze door gekopieerd naar alle hostingpakketten die we bij de verschillende hosting providers hebben aangeschaft.
De combinatie van een CMS, thema en plug-ins (modules) spelen een belangrijke factor bij hoe snel de laadtijden van een website zijn.
Hoe is de WordPress hosting snelheidstest van 2024 uitgevoerd?
Voor het uitvoeren van de WordPress hosting snelheidstest zijn we gestart met een standaard WordPress installatie op alle omgevingen. Deze hebben we vervolgens voorzien van de volgende plugins:
- Askimet
- Yoast SEO
- WPForms
- Solid Security
- Elementor
- Starter Templates
De eerste 4 plug-ins komen je misschien bekend voor en de 5e misschien ook wel maar wat is “Starter Templates” nu voor een plug-in? We hebben net als voor de test in 2023 wederom gekozen voor het Astra Thema en we hebben hier een “Starter template” geïnstalleerd. De demo-content is via deze plug-in gemakkelijker te installeren en daarom staat deze in het rijtje. Verder zal de plug-in niet veel meer doen.
We hebben dus voor Astra als thema gekozen en als template hebben we “Digital Agency” gekozen.
Astra maakt gebruik van Elementor als Pagebuilder waarmee je erg gemakkelijk zelf een webpagina kunt opmaken en inrichten.
Voor en na optimalisatie
Het testen van de snelheid van een website is erg gemakkelijk met populaire tools die je online vaak gratis kunt gebruiken. Wij hebben wederom gebruik gemaakt van deze tools die we later nog wat uitgebreider zullen toelichten.
We hebben deze tools losgelaten op twee verschillende (aangepaste) WordPress installaties. Een installatie die niet geoptimaliseerd is en waar werkelijk niks aan veranderd is na de installatie van WordPress, het thema en de plug-ins. Er is niks geoptimaliseerd om de snelheid te verbeteren.
Bij de tweede installatie is echter wel het nodige geoptimaliseerd om de snelheid te verbeteren. Na deze optimalisatie hebben we wederom de tools waarmee je de snelheid goed kunt testen losgelaten op de websites.
We hebben dus een snelheidstest gedaan VOOR optimalisatie en een snelheidstest NA optimalisatie. Bij alle tests hebben we de homepagina van de website gebruikt. Hier stond een Astra theme template op geïnstalleerd met de Elementor pagebuilder.
Met welke plug-ins wij de optimalisatie hebben gedaan leggen we je graag later uit. Nu eerst meer over de tools die we hebben gebruikt voor de Webhosting snelheidstest van 2024.
Met welke tools hebben wij deze snelheidstest van 2024 gedaan?
GTMetrix.com
Net als in 2023 kon GTMetrix niet ontbreken als tool om de snelheid van een website mee te testen. Het is een populaire tool waarmee je de prestaties van je website kunt meten. Je kunt vanaf verschillende locaties een test doen en de resultaten zijn erg uitgebreid. Uit de resultaten kun je vaak ook verbeterpunten halen die je direct door kunt voeren op je website.
Webpagetest.org
Naast GTMetrix is Webpagetest.org ook een hele goede tool om de prestaties van websites te testen. Je kunt bij Webpagetest.org meerdere tests achter elkaar doen en een gemiddelde pakken van deze tests. De score is dan accurater dan wanneer je slechts 1 test uitvoert. Super handig dus.
PageSpeed Insights
De PageSpeed Insights tool van Google kennen de meeste mensen die met de snelheidoptimalisatie van hun website bezig zijn wel. Deze tool om de prestaties van je website te testen wordt erg vaak gebruikt en heeft ook een aparte test om mobiele prestaties te meten. De feedback van Google PageSpeed Insights kun je direct gebruiken om je website te optimaliseren en verbeteren. Ze komen zelfs met WordPress plug-ins die je hierbij kunnen helpen.
K6.io
K6.io is anders dan bovenstaande tools en erg waardevol om mee te nemen in dit onderzoek. Met K6.io kun je een beladingstest doen op je website. Je kunt dus een golf van meerdere bezoekers naar je website sturen en kijken hoe de hosting omgeving – en dus je website – hierop reageert. Het kan voorkomen dat de hosting omgeving waar je website op staat minder gaat presteren als er bijvoorbeeld 20 bezoekers tegelijk op je website zitten. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen!
Met een gratis account kun je een test doen bij K6.io. Voor ons onderzoek hebben we 20 gebruikers de website laten bezoeken vanuit 1 locatie voor 6 minuten lang.
Testresultaten VOOR het optimaliseren van de WordPress website
GTMetrix.com
Op GTMetrix.com hebben we de TTFB (Time To First Byte) en Fully Loaded Time getest. Op twee hosting providers na zaten alle hosting providers onder de 1 seconden. Zonder enige vorm van optimalisatie is dat niet slecht te noemen. De test hebben we gespreid over verschillende dagen in totaal 3x gedaan zodat we een eerlijk gemiddelde krijgen.
Opvallend: Cloud86 en SiteGround zaten bij sommige tests zelfs onder een honderste van een seconde met TTFB, dat is enorm snel!
Score/ Uitslag van de 3 testen bij elkaar opgeteld
Webpagetest.org
Op Webpagetest.org hebben we net als in 2023 4 parameters gebruikt om de prestaties van de website te testen. Dit waren Time To First Byte (TTFB), Largest Contentful Paint (LCP), Load time (First view) en Load time (Repeat view). Met LCP wordt aangegeven hoe lang het duurt voordat het grootste element op een pagina aan de bezoeker wordt getoond. Het kan hierbij gaan om een tekstblok, maar ook om een afbeelding of video. Load time betekent hoe lang het duurt voordat de pagina volledig is geladen. Repeat view is hoe lang het duurt om de pagina voor de tweede keer te laden. In veel gevallen worden er toch kleine elementen opgeslagen waardoor de tweede keer een stuk sneller is dan de eerste keer. De TTFB zit bij 66,66% van de hosting providers onder de seconden wat erg netjes is.
Opvallend: We hebben elke hosting provider drie keer door deze test gedaan en je ziet bij TransIP bijvoorbeeld dat de eerste TTFB een stuk slechter is dan de andere 2x. Precies om deze reden doen we meerdere testen om een realistisch gemiddelde te krijgen. Cloud86, mijn.host en SiteGround zijn het meest stabiel en snelst in deze test.
Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld
Google PageSpeed Insights
Als je gaat testen met Google PageSpeed Insights dan wordt er een test uitgevoerd voor de Desktop variant van je website en de mobiele versie van je website. Google heeft voor de mobiele zoekresultaten een aparte “Index”, dit betekend dat de zoekresultaten op een mobiel er heel anders kunnen uitzien dan op Desktop. Het is dus ook heel belangrijk hoe de score is op mobiel.
Veel hosting providers liggen dicht bij elkaar met deze test maar het verschil tussen de beste en slechtste is wel redelijk groot.
Opvallend: Bijna alle hosting providers scoorden boven – of in ieder geval rond – de 70 op mobiel en bijna allemaal 90+ op de desktop variant. Dit is zonder optimalisatie al erg goed en komt ook mede door het Astra thema wat we gebruikt hebben tijdens deze snelheidstest.
Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld
K6.io
De beladingstest, met K6.io kunnen wij kijken hoeveel “belading” een website aankan. Eigenlijk testen we hiermee of een hosting pakket een x-aantal bezoekers aankan die snel achter elkaar de website bezoeken. Dit kan namelijk invloed hebben op de laadtijd van je website en dat is eigenlijk niet iets wat je wil.
We hebben bij de K6.io beladingstest de volgende parameters getest:
- Snelste laadtijd
- Langzaamste laadtijd
- Gemiddelde laadtijd
- P95 (Gemiddelde laadtijd 95% van de tijd)
Opvallend: Tijdens deze beladingstest zagen we wel serieuze verschillen tussen hosting providers. Bij sommige hosting providers is de snelste laadtijd enkele miliseconden en bij andere 2 tot 3 seconden. SiteGround, mijn.host en Cloud86 presteerde ontzettend goed in deze test.
Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld
Het optimaliseren van de website
We hebben voor het optimaliseren van de websites de volgende plugins gebruikt:
- Converter for Media
- WP-Optimize – Clean, Compress, Cache
- Smush – Optimize, Compress and Lazy Load Images
Converter for Media
- Hierbij hebben we alle instellingen gelaten zoals ze stonden. Het enige wat we gedaan hebben is bij de “Instellingen” een bulkoptimalisatie aangezet. Deze zet alle afbeeldingen op naar een WebP indeling. Dit is de meeste moderne bestandsindeling en de optimalisatie tools geven ook vaak aan dat als je dit niet gebruikt je dit wel zou moeten doen.
WP-Optimize – Clean, Compress, Cachen
- Database, onderstaande opties aangevinkt en geoptimaliseerd.
- Optimaliseer database tabellen
- Verwijder alle bericht revisies
- Alle automatisch opgestelde berichten opschonen
- Verwijder alle vernielde berichten
- Spam en prullenbak verwijderen
- Verwijder wachtende reacties
- Cache
- “Zet cachen pagina’s aan”
- Minify
- “Verkleinen inschakelen”, de 3 opties eronder hebben we ook aan laten staan.
Smush
- “Bulk compressie”, hiermee hebben we alle afbeeldingen geoptimaliseerd.
Testresultaten NA het optimaliseren van de WordPress website
GTMetrix.com
Na het optimaliseren van de website met de plug-ins zagen we dat de Time To First Byte bij alle hosting providers heel erg naar beneden ging en dat is natuurlijk precies de bedoeling.
Omdat pagina’s nu worden opgeslagen in het geheugen (cache) hoeven er minder tot geen database connecties gemaakt te worden waardoor de TTFB vele malen sneller is. Het tonen van statisch opgebouwde pagina’s gaat veel sneller dan overal alle elementen vandaan te moeten halen om de pagina nog op te bouwen tot één geheel.
Opvallend: Als je kijkt naar de gemiddelde TTFB bij alle hosting providers dan zie je dat dit erg dicht bij elkaar ligt na de optimalisatie. Ondanks dat het maar enkele milliseconden scheelt waren Yourhosting, Hostinger en Antagonist het snelste tijdens deze test.
Score/ Uitslag van de 3 testen bij elkaar opgeteld
Webpagetest.org
De resultaten bij Webpagetest.org waren een stuk beter na het optimaliseren van de website.
Opvallend: Elke hosting provider had wel een element waar hij goed bij scoorde tijdens deze test. Echter kwam Yourhosting wel overall het beste uit deze test.
Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld
Google PageSpeed Insights
Na het optimaliseren van de website stegen de desktop scores op Google PageSpeed Insights bij sommige hosting providers bijna naar de perfecte score, 100!. De 100 is niet één keer gehaald maar wel heel vaak 99 of 98 wat natuurlijk ontzettend goed is. Mijn.host en Cloud86 deden het beide ontzettend goed in deze test en behaalde bijna dezelfde score.
Opvallend: SiteGround en Versio deden het in andere testen erg goed maar vielen tijdens de Google PageSpeed test weer erg tegen.
Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld
K6.io
De beladingstest met K6 hebben we na het optimaliseren uiteraard ook weer gedaan. Tijdens deze beladingstest konden we wel concluderen dat het optimaliseren een enorm positief effect heeft op wat een hostingpakket aankan wanneer er meerdere bezoekers tegelijk komen en de website geoptimaliseerd is. De snelste en langzaamste laadtijden verschillen bij veel hosting providers niet eens heel erg en op één hosting provider na zat alles ruim onder de seconde bij de langzaamste laadtijd, super goed dus.
Opvallend: De scores overall liggen vanaf nummer 6 eigenlijk onwijs dicht bij elkaar. Yourhosting, Antagonist, Cloud86 en TransIP verschillen bij de totaalscore slechts 4,5 punt. Mijn.host, Hostinger en Junda waren wel duidelijk de winnaars in deze test.
Score/ Uitslag van de 3 tests bij elkaar opgeteld
Welke conclusies kunnen we trekken uit deze snelheidstest van 2024?!
Wij hebben de tests gespreid over 1 week gedaan en meerdere tools gebruikt zodat er geen momentopnamen wordt genomen maar er een realistisch beeld ontstaat van de prestaties gedurende een week. Dit maakt de test eerlijker en betrouwbaarder.
We zagen dat er maar één hosting providers was die goed of slecht scoorde tijdens de verschillende testen die we hebben gedaan. Hier zat regelmatig wat verschil in en er zijn ook tijdens verschillende testen verschillende hosting providers als winnaar uit de bus gekomen.
Zo was Junda de winnaar van de beladingstest NA het optimaliseren van de website, Yourhosting de winnaar van de Webpagetest.org test Na het optimaliseren van de website en Cloud86 de winnaar van maar liefst drie verschillende tests.
Vrijwel alle hosting providers hebben onze test goed doorstaan, de ene uiteraard wat beter dan de andere. Is er dan een “slechtste” en “beste”, het is ook maar net waarvoor je het hosting pakket nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Echter kan er maar één hosting provider de Webhosting Snelheidstest van 2024 winnen…
Wie is de winnaar van deze WordPress hosting snelheidstest 2024!?
De enige echte winnaar van deze WordPress hosting snelheidstest 2024 is……… Cloud86!
Met 237 punten is Cloud86 de winnaar van deze snelheidstest van 2024. De nummer 2 is mijn.host, die tijdens de gehele test erg stabiel presteerde en niet veel minder punten heeft behaald in vergelijking met Cloud86. Hostinger maakt, met 190 punten, deze top 3 compleet.
Net buiten de top 3 vinden we Antagonist, Junda en TransIP terug die het tijdens deze test ook erg goed hebben gedaan. Net niet goed genoeg om in de top 3 te komen maar zowel Junda als Antagonist zijn tijdens één van de testen op nummer 1 geëindigd.
** Deze WordPress hosting snelheidstest is uitgevoerd binnen enkele dagen gedurende één week en is gebaseerd op momentopnames. Voor een zo eerlijk mogelijk beeld hebben we alle websites meerdere keren met alle genoemde tools getest. De snelheid van een hostingpakket op een server is erg afhankelijk van wat er nog meer op deze server staat en afspeelt op dat specifieke moment. Kom je toevallig net op een lege, rustige server dan is er een kans dat een hosting provider beter uit de test komt. Kom je op een drukke en volle server dan kunnen de resultaten minder gunstig zijn.
Puntenverdeling
De hosting providers konden per onderdeel van de test 1 tot 12 punten verdienen. Bovenstaande Top 12 is samengesteld door alle punten per provider bij elkaar op te tellen.
Op deze pagina delen we ook nog enkele grafieken zodat je duidelijk kunt zien hoe een hosting provider het heeft gedaan tijdens een specifieke test. Ook hebben we alle scores in een openbare Spreadsheet bijgehouden die door iedereen kan worden ingezien.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yVvK8oMrW7RmjEuj38RilUMQaTh0AEmSmX82MjagKhI/edit?usp=sharing