Home / VPS hosting vergelijken
Beste hosting
Beste VPS hosting

Meer informatie over VPS hosting vergelijken

VPS hosting, wat is dat nu eigenlijk en wanneer heb je het nodig? VPS is een afkorting voor Virtual Private Server. Met een VPS heb je een fysieke server die is opgedeeld in kleinere “virtuele” servers. Je huurt eigenlijk een klein stukje van een server en hebt hier wel de volledige vrijheid tot het beheren van de server.
Wanneer je meerdere domeinnamen en websites beheert of host voor klanten dan is een VPS hosting een goed alternatief. VPS hosting is ook een uitstekend alternatief voor grote websites of webshops aangezien je gebruik maakt van je eigen stuk hardware en deze niet hoeft te delen met andere klanten / gebruiker zoals dit bij Shared Hosting wel het geval is. Op deze verschillen komen we later nog terug.

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wat voor soort hosting je nodig hebt. Je kunt dan wel gaan vergelijken maar wat ben je dan eigenlijk aan het vergelijken. Shared hosting en VPS hosting zijn twee hele verschillende oplossingen. Het kan helpen om iets visueels te maken daarom hebben wij hieronder een afbeelding gemaakt die laat zien hoe VPS hosting werkt.

VPS Hosting vergelijken

Misschien snap je er met hulp van de afbeelding nog steeds niet zoveel van, daarom gaan we het nu wat uitgebreider toelichten. Het stukje “Private” van Virtual Private Server verklapt eigenlijk al een beetje wat VPS hosting inhoudt.

Je huurt een “privé” stukje op een server. Als je de afbeelding bekijkt dan zie je een grote server met daar beschikbare hardware. Daarboven zie je “VPS klant 1” etc. Met de scheidingslijntjes willen we laten zien dat elke VPS klant zijn eigen beschikbare hardware heeft op de server. Deze hoeft hij of zij dus niet te delen met andere gebruikers zoals dit bij Shared Hosting wel het geval is.

Met een VPS heb je dus geen last van andere gebruikers / klanten. We zullen een situatie schetsen om uit te leggen wat er kan gebeuren wanneer je de beschikbare hardware op een server moet delen.

Voorbeeld situatie Shared hosting vs VPS hosting

Je hebt een webshop en verkoopt hier mobiele telefoons op. Je verkoopt gemiddeld 100 mobiele telefoons per dag en je onderneming is een succes dankzij je goedlopende webshop. Je webshop moet ten alle tijden bereikbaar zijn en snel voor bezoekers zodat ze niet afhaken tijdens het bestellen.

Je hebt een Shared hosting waar je gebruik kunt maken van 4GB RAM (werkgeheugen), 1 CPU en onbeperkt dataverkeer. Afhankelijk van de grootte van de webshop zou dit geen problemen moeten opleveren.

Je webshop draait prima en er is niks aan de hand echter wordt er twee weken later nog een klant op de Shared hosting gezet waar jouw webshop ook op staat. Nog een extra klant waar je de 4GB RAM geheugen mee moet delen. Deze klant heeft een webshop en verkoopt onderbroeken waar een run op is ontstaan. De webshop trekt duizenden bezoekers per dag en deze bezoekers verbruiken al het beschikbare RAM geheugen op de server.

Bezoekers van jouw webshop moeten hierdoor lang wachten totdat een pagina is geladen. Wat denk je dat er gebeurd? Precies, deze bezoekers en potentiele kopers hebben geen zin om te wachten en verlaten je webshop. Dit betekend dat je omzet misloopt en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Bij een VPS hosting heb je beschikking over je eigen stukje hardware. Dit betekend dat wanneer je een VPS hebt met 4GB RAM geheugen deze helemaal voor eigen gebruik is. Staat je webshop alleen op deze VPS dan heeft deze altijd beschikking tot 4GB RAM geheugen.

Aanbevolen VPS hosting pakketten

4.9 /5
(895 beoordelingen)
€ 5,00*per maand € 7,50 per maand

VPS XS

 • Aantal cores: 1
 • Schijfruimte: 10 GB
 • Dataverkeer: Onbeperkt
 • Telefoon: Nee
 • Verhuisdienst: Ja betaald
 • SSL: Ja
4.9 /5
(895 beoordelingen)
€ 7,50*per maand € 12,50 per maand

VPS S

 • Aantal cores: 1
 • Schijfruimte: 20 GB
 • Dataverkeer: Onbeperkt
 • Telefoon: Nee
 • Verhuisdienst: Ja betaald
 • SSL: Ja

Hulp nodig bij het overstappen?

Bij Hostingvergelijker.nl zitten experts klaar die je graag helpen met het overstappen naar een andere hosting provider. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komen zij met een advies. Samen komen we dan tot een hosting provider die geschikt is voor de wensen die je hebt.

Nu makkelijk overstappen

Conclusie

Als je VPS hosting gaat vergelijken is het verstandig om eerst te onderzoeken of je wel VPS hosting nodig hebt. Fungeert je website als online visitekaartje en is de snelheid en uptime van je website niet echt van belang dan is Shared hosting een prima en tevens ook geld besparende oplossing. Zit je er een beetje tussenin en twijfel je dan kun je ook een goedkope VPS aanschaffen. Er zijn al goedkope VPS servers vanaf bijvoorbeeld 5 euro per maand. Let wel op dat deze vaak niet managed (onderhoud en ondersteuning van hosting provider) zijn en technische kennis wel verreist is voor het onderhoud er van. Een Managed VPS is vaak vele malen duurder gezien deze wordt onderhouden door de hosting partij in kwestie.

Managed VPS hosting

We hebben de term Managed VPS net al laten vallen dus dan moeten we ook even kort uitleggen wat het is. Je hebt bij het aanschaffen van een VPS twee mogelijkheden:

 • Unmanaged VPS
 • Managed VPS

Bij een Managed VPS zal de hosting partij in kwestie de server volledig onderhouden en voorzien van de laatste updates. Als er storingen zijn of er is iets aan de hand dan zullen zij zo spoedig mogelijk voor je gaan kijken en het oplossen. Hier betaal je flink voor maar je bent wel volledig ontzorgt. Bij een Unmanaged VPS betaal je echt een stuk minder maar dan ben je zelf verantwoordelijk voor de VPS. Je zult zelf de server moeten voorzien van updates en als er iets mis gaat dan moet je dit zelf oplossen.

Goedkoop is duurkoop?

Deze uitspraak kennen we denk ik allemaal wel en ook bij het aanschaffen van een VPS server is deze van toepassing. Een goedkope VPS kan prima zijn maar het is echt geheel afhankelijk van:

 • Technische kennis
 • Wat er op je VPS komt te staan
 • Tijd

Tijd? Ja, tijd. Als je een goedkope VPS aanschaft dan is deze vaak niet managed (onderhouden) en moet je het onderhoud zelf regelen. Als er dus iets mis is met je VPS dan moet je dit of zelf zo spoedig mogelijk oplossen of iemand van de hosting partij inschakelen die het voor je oplost. In veel gevallen doen ze dit niet of tegen betaling. In het geval van betaling kun je het uurtarief betalen en dat kan nogal eens hoog oplopen. Denk er dus heel goed over na of een goedkope VPS wel geschikt voor je is en je niet voor een duurdere Managed VPS moet kiezen.

Wanneer wel VPS hosting?

Deze keuze kun je natuurlijk alleen zelf maken maar wanneer je op één van deze vragen met “Ja” kunt antwoorden dan is een VPS hosting geen overbodige luxe:

 • Mijn website, webshop of applicatie moet te allen tijde snel en bereik zijn voor mijn bezoekers?
 • Is het heel belangrijk dat mijn website goed scoort in de organische zoekresultaten van Google?
 • Heb je meerdere websites in beheer?
 • Is je grootste inkomstenbron je webshop of website?

Dan heb je uiteraard ook nog de keuze of je een Managed VPS moet nemen of niet maar shared hosting is dan eigenlijk al van tafel.

Zijn er nog betere alternatieven naast VPS hosting?

Jazeker, wanneer u echt alles uit uw applicatie of webshop wilt halen kun je nog nadenken om een dedicated server aan te schaffen of speciale webshop hosting. Een dedicated server helemaal is voor jouw alleen. Ga naar onze dedicated server pagina voor meer informatie over dedicated servers.