Belang van kwalitatieve hosting voor SEO

In dit artikel zal uitgelegd worden wat het belang is van hosting v.w.b. vindbaarheid in de organische zoekresultaten van Google (SEO). Allereerst zal SEO uitgelegd worden, om vervolgens verder te gaan met de rol die hosting hierin speelt. Tot slot wordt duidelijk waarom het van belang is om een goede hosting service te kiezen voor jouw SEO-succes.

Wat is Search Engine Optimization?

SEO zorgt ervoor dat je website in de zoekresultaten verschijnt bij relevante zoekopdrachten. Bij zoekmachines, zoals Google, Bing, of Yahoo, geven mensen een zoekterm op of een korte zin van hetgeen waar zij naar op zoek zijn. Dit kan bijvoorbeeld een recept voor taarten zijn, maar ook de dichtstbijzijnde automonteur.

De zoekmachine kijkt vervolgens naar de websites die online staan en toont daarvan een aantal, geordend op basis van het beste resultaat. Hoe hoger de website verschijnt, hoe groter de kans dat iemand erop klikt. Voor commerciële partijen is het belangrijk dat zij bij relevante zoekopdrachten bovenaan verschijnen, om zo meer bezoekers naar hun website te leiden.

Belang van kwalitatieve hosting voor SEO

Heeft hosting invloed op SEO performance?

Op welke plek jouw website getoond wordt bij een bepaalde zoekterm hangt naar schijnt van zo rond 200 factoren af. En hosting is er daar een van. Hosting zorgt ervoor dat je site online staat en beschikbaar is voor bezoekers. Als de hosting service niet goed werkt, betekent dit dat mensen niet op je website terecht kunnen, en dus niet zullen vinden wat zij zoeken op jouw website. Zoekmachines onthouden dit voor de toekomst, en kunnen mogelijk jouw website op een lagere positie tonen. De site kan fantastisch vormgegeven zijn, maar als de site veel offline is, dan zal de website als enigszins onbetrouwbaar gezien worden door Google. Begrijp: als Google een van haar gebruikers stuurt naar een website die niet werkt, dan reflecteert dat negatief op Google zelf. En de zoekmachine gigant wilt natuurlijk geen modderfiguur slaan.

Zoekmachines nemen tegenwoordig verder de geografische locatie van een persoon mee in de zoekopdracht. Dezelfde zoekterm zal in Nederland een ander resultaat opleveren dan in Suriname.
Daarbij, als de server zich in Nederland bevindt, dan zal de website minder snel zijn voor Surinaamse bezoekers. Daarom is het van belang om een hosting service te kiezen in de buurt van de gewenste doelgroep. Al kan gebruik maken van een zogenaamde Content Delivery Network (CDN) ook een oplossing zijn voor dit probleem.

Waarom is kwalitatieve hosting belangrijk voor SEO?

Bij hosting is er zowel uptime, wanneer je website online is, en downtime, wanneer je website offline is. Indien er veel downtime is, dan betekent dat er dus (relatief) veel tijd is wanneer de website niet bereikbaar is.

Pro tip: maak gebruik van een gratis monitor zoals StatusCake om de uptime van je website te kunnen meten. Deze tool kan je ook berichten in het geval de website down gaat per e-mail of zelfs via SMS. Zo kun je kordaat handelen. Ook sterkt dit je in communicatie met de webhost of webdesign bureau. Deze hebben nogal eens de neiging om te bagatelliseren. Maar met zwart op wit bewijs kun je ze beter tot verantwoording roepen.

Een goede uptime zorgt ervoor dat de website langer online is. De meeste hosting services bieden een uptime van meer dan 99% aan, waarbij het getal na de komma het belangrijkste is. Let er wel op dat geen enkele hosting service een uptime van 100% kan aanbieden. Er zal namelijk altijd wel onderhoud gepleegd moeten worden. Geen downtime is een utopie, maar je wilt deze wel zo kort mogelijk houden.

Een ander belangrijk aspect, dat iedere SEO expert zal beamen, is dat de website snel laadt. De hosting service moet dus genoeg bandbreedte reserveren. Indien het lang duurt voordat de website zichtbaar is, zal je website lager rangschikken. Iedereen zal wel gemerkt hebben dat mensen tegenwoordig ongeduldiger zijn dan in het verleden. Als de site niet snel genoeg laadt, dan gaan potentiële klanten verder zoeken.

Websites worden steeds zwaarder qua multimedia inhoud. Dit omdat ondernemingen bijv. kiezen voor een bedrijfsfilm laten maken en deze embedden op de website. Zo een film voegt visuele waarde toe aan de website, maar kan tegelijkertijd ook een aanslag vormen op de laadtijd. Dit omdat videobestanden simpelweg veel groter zijn dan tekst. Bij een top host zal dit geen merkbare vermindering in gebruikerservaring en SEO performance veroorzaken. Maar bij de goedkopere tragere hostingpartijen kan het frustrerend worden voor bezoekers.

Een goede hosting service onderscheidt zich niet alleen door de bandbreedte en de uptime die zij aanbieden, maar ook door de extra service die zij aanbieden. Is er een 24-uurs klantenservice aanwezig? Hoe kun je deze bereiken? Stel er gaat iets fout, dan kun je gelijk actie ondernemen en het probleem oplossen. Kijk ook eens wat andere mensen geschreven hebben over het hosting bedrijf. Waren er recentelijk problemen en hoe zijn die opgelost? Het geeft een goede indicatie van wat jij kan verwachten. Een uptime van 99,9% is niet relevant als door een andere reden jouw website niet geladen kan worden.

Kortom, kwalitatieve hosting is het fundament voor SEO-succes. Goede kwalitatieve hosting heeft een hoge uptime van meer dan 99%, heeft voldoende bandbreedte beschikbaar, en biedt de mogelijkheid om mee te groeien. Verder is het belangrijk dat er een goede klantenservice is, zodat er bij problemen meteen actie ondernomen kan worden. Zo weet je dus meteen of je een goede hosting service hebt. Gelukkig wordt het steeds eenvoudiger om het hosting aanbod te vergelijken op transparante wijze.

Uitgelicht pakket

4.9 /5
(519 beoordelingen)
€ 1,95*per maand € 3,25 per maand

Webhosting Start

Schijfruimte: 5 GB
Dataverkeer: 250 GB
SSD: Ja