Home / Webhosting vergelijken

Meer informatie over shared webhosting vergelijken

Webhosting vergelijken is een vak apart maar wat zijn nu de verschillen tussen alle soorten hosting? Shared hosting is de meest voorkomende en gekozen vorm van hosting. Wat shared hosting precies inhoudt zullen we proberen uit te leggen. Iets visueel maken helpt altijd erg goed, wanneer je naar onderstaande afbeelding kijkt zie je hoe shared hosting ongeveer werkt. Onder de afbeelding zullen we toelichten hoe het dan precies in zijn werk gaat.

Webhosting vergelijken

Wellicht zegt de afbeelding je op het eerste gezicht helemaal niets maar daar gaan we nu verandering in brengen. De naam shared hosting verklapt eigenlijk al wat het inhoudt. Je deelt de beschikbare ruimte die er op een server aanwezig is met andere klanten van de desbetreffende hosting provider.
In de afbeelding zie je het eerste blok met klanten, gevolgd door beschikbare hardware op de server en het laatste blok de server(s) zelf. Wanneer je shared hosting afsluit bij een hosting provider dan krijg je een pakket op een server. Je huurt eigenlijk een stukje ruimte van de server. Echter kunnen andere klanten ook een stukje huren op deze server en zij maken dus gebruik van dezelfde beschikbare hardware als jij.
Shared hosting is een prima oplossing voor het hosten van je website of webshop echter is er een heel groot verschil in hoe hosting providers de beschikbare ruimte op de server verdelen onder de klanten die shared hosting kiezen.
Daarnaast ben je ook afhankelijk van wat andere klanten allemaal uitspoken op de server waar jij ook op zit. Onderstaand 2 voorbeelden waarom shared hosting ook nadelen kan hebben.

1) Teveel klanten op dezelfde server met beperkte hardware

Stel je neemt een shared hosting af en je deelt de server van deze shared hosting met 1000 andere klanten. In dit voorbeeld gaan we er even vanuit dat er alleen websites op de shared hosting pakketten draaien. Al deze 1000 klanten hebben een website draaien en deze worden bezocht door bezoekers. Er wordt dus informatie opgevraagd van de server en hier is voldoende rekenkracht (hardware) voor nodig.

Wanneer er dus 1000 klanten op deze server draaien met allemaal een website dan is er veel rekenkracht nodig om al deze bezoekers van de websites snel van informatie te kunnen voorzien. Is er te weinig rekenkracht beschikbaar dan wordt de website erg traag met het laden van pagina’s. Hierdoor zullen bezoekers dus je website verlaten aangezien zij geen zin hebben om te wachten.

Sommige hosting providers gaan hier netjes mee om en zullen de server nooit zo vol zetten maar er zijn ook hosting providers die zo commercieel zijn ingesteld dat ze de server helemaal vol zetten en je hier dus last van gaat krijgen.

Hoe weet je dit van te voren?
Dat weet je nooit en zul je moeten vragen aan de desbetreffende hosting provider of ervaringen moeten lezen van andere klanten.

Tip: Goedkoop is vaak duurkoop, soms kun je beter wat extra betalen en dan is de kans kleiner dat bovenstaande gebeurd.

Aanbevolen shared hosting pakketten

4.9 /5
(895 beoordelingen)
€ 1,99*per maand € 3,99 per maand

Starter

 • Schijfruimte: 5 GB
 • Dataverkeer: Onbeperkt
 • SSD: Ja
 • Telefoon: Nee
 • Verhuisdienst: Ja gratis
 • SSL: Ja
4.9 /5
(828 beoordelingen)
€ 1,95*per maand € 3,45 per maand

Webhosting Start

 • Schijfruimte: 5 GB
 • Dataverkeer: 250 GB
 • SSD: Ja
 • Telefoon: Ja
 • Verhuisdienst: Ja betaald
 • SSL: Ja
4.9 /5
(187 beoordelingen)
€ 1,62*per maand € 3,25 per maand

Webhosting Compleet​

 • Schijfruimte: 10 GB
 • Dataverkeer: Onbeperkt
 • SSD: Ja
 • Telefoon: Ja
 • Verhuisdienst: Ja gratis
 • SSL: Ja

2) Klanten die bijna alle capaciteit van de beschikbare hardware wegtrekken

Wanneer je een shared hosting pakket afsluit bij een hosting provider dan krijg je een bepaalde hoeveelheid schijfruimte, dataverkeer en nog tal van andere opties. De hoeveelheid dataverkeer geeft eigenlijk aan hoeveel data de bezoekers op mogen vragen van de server. Sommige shared hosting pakketten hebben hier limieten op staan en bij sommige is dit “onbeperkt”.

Met onbeperkt dataverkeer zit er wel een soort van “Fair Use Policy” op zodat er geen misbruik van gemaakt wordt. Toch kan het voorkomen dat één specifieke klant (of meerdere) dermate veel dataverkeer gebruikt en dus capaciteit van de beschikbare hardware dat andere websites hier hinder van hebben. Je website zal dan traag laden en in het ergste geval kan de server de hoeveelheid data dat opgevraagd wordt niet verwerken en dan klapt de hele server eruit. Wanneer dit gebeurd zijn alle websites van de klanten die op deze server gehost worden niet meer bereikbaar en dus offline.

Hoe kan ik dit voorkomen?
Dit is haast niet te voorkomen en hoort een beetje bij de risico’s van shared hosting. Dient je website als online visitekaartje en is het niet erg dat een bezoeker soms wat langer moet wachten dan is shared hosting een prima oplossing.

Verdien je echter kei harde centen met je website of webshop en je wilt ook goede posities in de zoekresultaten van Google dan is het een ander verhaal. Voor zowel je conversie als voor je positie binnen de zoekresultaten van Google is een langzame, of website die helemaal niet bereikbaar is, heel slecht.

Conclusie

Wanneer je webhosting gaat vergelijken dan is je keuze afhankelijk van vele factoren. Bij shared hosting is het belangrijk om voor jezelf de volgende afweging te maken:
– Moet mijn website, webshop of applicatie ten allen tijde snel zijn voor mijn bezoekers?
– Is het heel belangrijk dat mijn website goed scoort in de organische zoekresultaten van Google?
Dan raden wij het niet aan om een shared hosting te kiezen. Puur om er zeker van te zijn dat je website altijd snel draait en online is. Is bovenstaande niet van toepassing dan kun je met een gerust hart een shared hosting pakket afsluiten.

Wat zijn dan alternatieven?
Wanneer je tot de conclusie gekomen bent dat shared hosting toch niet de juiste oplossing is dan kun je altijd nog overwegen om een VPS te nemen. Hier deel je de beschikbare hardware op een server niet met anderen maar huur je zelf deze beschikbare hardware op de server. Je hebt dan echt een eigen stukje server waar alleen jij gebruikt van kunt maken. Meer informatie over VPS hosting.

Hulp nodig bij het overstappen?

Bij Hostingvergelijker.nl zitten experts klaar die je graag helpen met het overstappen naar een andere hosting provider. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komen zij met een advies. Samen komen we dan tot een hosting provider die geschikt is voor de wensen die je hebt.

Nu makkelijk overstappen