Eigen website maken, waar moet ik beginnen?

Je hebt een hobby of de ambitie om voor jezelf te beginnen. Steeds meer mensen in je omgeving voegen de daad wel bij het woord en hebben een eigen website gemaakt maar jij blijft achter. Je hebt geen idee waar je moet beginnen en durft het niet aan. Dat is jammer, want als je er wat tijd en energie voor uittrekt dan kun ook JIJ een eigen website maken. Wij kunnen je in ieder geval op weg helpen zodat jij misschien toch je stoute schoenen aan durft te trekken.

Een goed begin is het halve werk

We hebben nu al enkele spreekwoorden gebruikt maar deze is toch wel het belangrijkst. Zorg voor een goede voorbereiding want dat scheelt je enorm veel tijd en frustratie tijdens het proces van het maken van je eigen website.

5 belangrijke vuistregels voordat je gaat starten met een eigen website makenEigen website maken

We zullen deze bovenstaande punten nu wat verder toelichten zodat je weet waar je op moet letten voordat je start met het maken van je eigen website.

Wat is het doel van je website?

Wat wil je bereiken met je eigen website? Dat is de kernvraag die je jezelf moet stellen. Ook de vervolg stappen / vuistregels zijn enigszins afhankelijk van het antwoord op deze vraag. Ga dus goed voor jezelf na waarom je eigenlijk een eigen website wil maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Wil je bijvoorbeeld mensen ergens over informeren?
 • Wil je informatie en of kennis verkopen?
 • Wil je producten verkopen en moet er dus een webshop aan vast komen?
 • Wil je eigen werk delen? Portfolio website?
 • Wil je informatie over jezelf delen? Autobiografie?

Zo zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen maar het is goed om hier eventjes bij stil te staan en goed in beeld te brengen voor jezelf.

Wat wil je op je website gaan delen?

Als je goed over de eerste vraag hebt nagedacht dan heb je op “wat wil je op je website gaan delen?” eigenlijk ook al een soort van antwoord. Toch kunnen we dit dan weer net iets verder trekken met de volgende vervolg vragen:

 • Je wilt mensen informeren. Hoe wil je deze mensen informeren? Wil je dit bereiken middels een blog? Misschien wel een combinatie van video’s en blogs?
 • Je hebt specifieke informatie en of kennis en wilt dit verkopen. Hoe wil je dit op je website gaan aanpakken? Kunnen mensen contact met je opnemen voor deze informatie? Contactformulier?
 • Je wilt fysieke producten verkopen. Dan moet je producten op je website(shop) gaan delen. Hier moeten prijzen voor worden gemaakt. De producten moet je inkopen of laten maken. Je moet over het logistieke proces nadenken en hoe gaan mensen betalen?
 • Je wilt graag werk laten zien wat je in het verleden hebt gemaakt. Hoe ga je dit delen? Kan dit met video’s? Moet er een afbeeldingen galerij komen? Ga je dit per project doen met een korte uitleg over het project en ondersteunen met afbeeldingen en video’s?
 • Je gaat een autobiografie maken in de vorm van een website. Wat ga en wil je delen over jezelf? Foto’s? Video’s? Misschien toch ook werk?

Misschien denk je na het lezen van al deze vragen, “moet ik hier serieus allemaal over nadenken?”. Ja, het is verstandig om voor jezelf goed in beeld te brengen wat het doel is van je website en hoe je dit doel gaat bereiken. Vaak als je er goed over nadenkt komt je achter veel dingen waar je nog totaal niet over nagedacht hebt. Meten is weten en op deze manier bespaar je jezelf in de toekomst een hoop tijd.

SIDN Zorgeloos online

Wat wordt de naam (domeinnaam) van je website?

Wellicht heb je al een naam bedacht voor je nieuwe website, super leuk natuurlijk maar het is wel belangrijk om een paar dingen te controleren voordat je verder gaat.

 • Is de naam voor eventuele bezoekers / potentiële klanten makkelijk te onthouden?
 • Zegt de naam die je hebt verzonnen iets over hetgeen wat je doet of verkoopt?
 • Is de domeinnaam nog vrij voor de naam die je hebt verzonnen?

Alle drie de punten zijn erg belangrijk maar de laatste toch wel in het bijzonder. In Nederland zijn er al ontzettend veel domeinnamen bezet en het vervelende is dat er met veel domeinnamen niet eens wat gedaan wordt. Deze worden alleen vastgelegd zodat andere mensen en of bedrijven (concurrenten) er niks mee kunnen doen. Erg frustrerend maar daarom is het wel goed om eerst te kijken of je wel de domeinnaam kunt registeren die past bij de naam die je hebt verzonnen.

Waar kan ik controleren of mijn domeinnaam nog beschikbaar is?

Je kunt dit doen bij een hosting provider maar het makkelijkst is om dit te doen bij SIDN (https://www.sidn.nl/). Dit is het overkoepelend orgaan van de .NL domeinnamen. Hier kun je dus gemakkelijk controleren of de domeinnaam die je graag wilt registreren voor je eigen website nog beschikbaar is. Als deze nog vrij is dan kun je deze bij een hosting provider (bijvoorbeeld Cloud86), registreren.

Kies een CMS of website builder

We komen steeds dichter bij het daadwerkelijk starten van je eigen website. Nu je al het bovenstaande hebt onderzocht en je hebt een domeinnaam geregistreerd kunnen we gaan kijken waarmee jij een eigen website wil gaan maken.

In dit voorbeeld houden we als CMS eventjes WordPress aan en als website builder JouwWeb. Er zijn nog veel meer alternatieven maar je moet ergens beginnen natuurlijk. (Bekijk hier meer voorbeelden van website builders).

Eigen website maken WordPress

WordPress als CMS voor je eigen website

WordPress als CMS (Content Management Systeem) is uitstekende keuze als je je website wil ontwikkelen met een “eigen” CMS. Het is gebruiksvriendelijk, relatief eenvoudig op te zetten en je kunt er ontzettend veel mee. WordPress heeft zijn voor- en nadelen en deze zullen we hieronder even kort behandelen.

Nadelen van WordPress als CMS voor je eigen website

 • Een beetje technische kennis is wel vereist.
 • Je zult apart hosting moeten aanschaffen (hosting is nodig om je website online te zetten).
 • Je zult WordPress, thema’s en plug-ins zelf moeten voorzien van updates.

Voordelen van WordPress als CMS voor je eigen website

 • WordPress is gratis te gebruiken
 • Je bent qua design en techniek helemaal vrij om te doen wat je zelf wil.
 • De website is 100% jouw eigendom (in tegenstelling tot een website builder).

We kunnen hier nog heel diep op ingaan maar dit zijn wel de voor- en nadelen die je moet weten als je kiest voor WordPress als CMS om je eigen website mee te maken.

Eigen website maken JouwWeb

Een eigen website maken met een website builder

Met een website builder kun je zelf eenvoudig en gemakkelijk een website ontwikkelen. De meeste website builders zijn er gebruiksvriendelijk en beschikken over een “drag and drop” systeem. Hiermee kun je erg gemakkelijk elementen binnen je website verslepen en ergens anders neerzetten. Klinkt als muziek in de oren maar er zijn zowel voor- als nadelen aan een website builder.

Nadelen van een website builder

 • Je betaald een vast bedrag per maand voor het gebruik van de website builder (vaak wel inclusief hosting).
 • Je bent niet vrij om qua design en techniek alles te doen wat je wil. Er zitten altijd beperkingen met wat je wel en niet kan / mag.
 • De website is in bijna alle gevallen niet jouw eigendom. Als je bijvoorbeeld wil verhuizen naar een andere partij voor het ontwikkelen van je website dan moet je de website die je daar hebt ontwikkeld helaas achterlaten. Je hebt deze ontwikkeld met de website builder (software) van dat bedrijf en dat kun je helaas niet meenemen. Hou hier dus rekening mee.

Voordelen van een website builder

 • Je kunt erg snel starten met het bouwen van je website en kunt vaak ook al kant en klare templates gebruiken om mee te starten.
 • Als je ergens niet uitkomt of vragen hebt omtrent je website dan kun je dit vragen aan de helpdesk en zij zullen je zo goed mogelijk helpen.
 • De partij in kwestie zal er altijd voor zorgen dat de software up-to-date is en je website veilig.

Voordat je zomaar een website builder kiest is het wel raadzaam om een eerst verschillende website builders te bekijken voordat je de eerste de beste kiest en gaat beginnen.

Enkele voorbeelden van website builders

Ontwerp een huisstijl of laat deze ontwerpen

Het doel van je website is bekend, je weet al wat je op je website wil gaan plaatsen, je naam is gekozen, je hebt al gecheckt of je domeinnaam nog beschikbaar is en deze keuze tussen een CMS of website builder is ook gemaakt. Dan is het tijd om te starten met een huisstijl voor je website.

Mocht je zelf een creatieve achtergrond hebben dan kun je overwegen dit zelf te doen. Heb je voldoende zelfkennis om te weten dat dit niet voor je is weggelegd dan adviseren we je om een professioneel bureau in te schakelen die dit voor je kan realiseren.

(Extra optionele vuistregel) De hosting voor je eigen website

We hebben al paar keer het woord “hosting” laten vallen en deze hebben we weggelaten bij de vijf vuistregels voordat je start met een eigen website. Echter is het niet onbelangrijk om al wat voorwerk te doen als je besluit om te gaan werken met WordPress als CMS. Dan is het ook al handig om wat hosting bedrijven met elkaar te vergelijken. Toevallig ben je op Hostingvergelijker.nl aan het perfecte adres om hosting bedrijven en de pakketten die zij aanbieden met elkaar te vergelijken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op onze WordPress hosting pagina en kijk eens of er interessante partijen uitkomen na het invullen van onze Keuzehulp.

Conclusie eigen website maken

Een echte conclusie is er eigenlijk niet maar het is belangrijk om nog eventjes goed duidelijk te maken dat het raadzaam is om eerst grondig onderzoek te doen. Bovenstaande vuistregels kunnen daar ontzettend goed bij helpen. Begin niet zomaar aan iets want dan is de kans groot dat je jezelf tegenkomt, je gefrustreerd raakt en uiteindelijk dus stopt met het maken van je eigen website.