Home / Webshop hosting

Wat is webshop hosting?

Webshop hosting is hosting die is afgestemd op de behoefte van webshops. Want hoewel een webshop ook gewoon een website is, is er voor de hosting van webshops vaak toch net iets meer nodig. Een webshop heeft vaak veel meer pagina’s dan een gewone website en veel product variaties. Hierdoor is er veel communicatie met de database nodig, en dat kan niet altijd bij standaard hosting. Webshop hosting is dus hosting die rekening houdt met snelle communicatie met de database, goede laadtijd en een groot aantal webpagina’s en product variaties.

Waarom is goede hosting voor je webshop zo belangrijk?

Over het algemeen zijn webshopbezoekers alles behalve geduldig. Mensen willen graag snel zien wat de mogelijkheden en kosten zijn van een product. Duurt het laden van een pagina te lang? Dan haken bezoekers af. Als zij bij de concurrent sneller kunnen vinden wat ze zoeken, is de kans dat ze terugkeren zeer klein. Zonde!

Om websites snel te maken, wordt veel gebruik gemaakt van caching. Kort gezegd zorgt caching ervoor dat er een kopie wordt opgeslagen van iedere webpagina die een bezoeker bezoekt. Komt een bezoeker terug? Dan wordt eerst de kopie geladen en op de achtergrond de volledige pagina. Klinkt goed, maar kan nadelig zijn als de pagina’s in de cache verkeerde prijzen of productinformatie bevatten. Door te kiezen voor webshop hosting kun je dit voorkomen.

Ook zoekmachines zoals Google houden van snelheid. Goede hosting is dan ook een belangrijk (en eenvoudig te realiseren) onderdeel van zoekmachineoptimalisatie.

Naast intensieve communicatie tussen jouw webshop en de database, communiceert een webshop ook veel met externe partijen. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met WooCommerce, betaalmethodes en verzendpartijen. Als je hosting niet op orde is, kan je webshop door deze koppelingen onnodig traag zijn.

Bij het kiezen van webshop hosting kun je kiezen uit verschillende opties:

Shared hosting

Bij shared hosting deel je de webserver met andere websites. Voor beginners is dit vaak geen probleem, maar het kán nadelig zijn voor de snelheid van je webshop.

VPS hosting

Wanneer je kiest voor VPS hosting maak je gebruik van een afgeschermd deel van een server, een virtual private server. Aan jouw deel worden gegarandeerde resources toebedeeld en de VPS heeft geen invloed op andere VPS’en die op dezelfde fysieke server worden gehost en visa versa. Het is een betaalbare optie waarbij je zelf invloed hebt op de configuraties van je server.

Cloud hosting

Bij cloud hosting wordt de hosting van jouw webshop verspreid over meerdere virtuele servers op verschillende (fysieke) locaties.

Dedicated server

Ga je voor maximale controle en service? Dan kun je kiezen voor een dedicated server. Daarbij neem je een complete server af bij je provider. Je kiest zelf een besturingssysteem en kunt veel instellingen configureren. Een prijzige optie, zeker wanneer je een managed dedicated server kiest. Voor grote en succesvolle webshop is dit echter wel een aantrekkelijke keuze.

Het overgrote deel van de webshop-eigenaren kunnen goed uit de voeten met VPS hosting. Je profiteert dan van het feit dat je invloed hebt op de instellingen van je server, zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalt zoals je doet voor een dedicated server. Afhankelijk van de grootte van je webshop is VPS hosting dus een goede keuze.

Hulp nodig bij het overstappen?

Bij Hostingvergelijker.nl zitten experts klaar die je graag helpen met het overstappen naar een andere hosting provider. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komen zij met een advies. Samen komen we dan tot een hosting provider die geschikt is voor de wensen die je hebt.

Nu makkelijk overstappen

Waar moet je op letten bij het kiezen van hosting voor je webshop?

Ga je op zoek naar de beste webshop hosting voor jouw webshop? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op kunt letten. Aan welke eigenschappen van de hosting je het meeste waarde hecht, is uiteraard sterk afhankelijk van jouw webshop, je technische kennis en je persoonlijke wensen en eisen.

Een goede indruk

Kies altijd voor een hostingprovider waar je vertrouwen in hebt en vergeet niet: Goedkoop is soms duurkoop. Bekijk daarom de website van het hostingbedrijf en let op uitstraling en snelheid. Je eerste indruk zegt vaak veel!

Snelheid

Zoals we hierboven als noemden, is snelheid voor webshops enorm belangrijk. Een webshop die traag laadt, heeft vaak een lager conversiepercentage én een lagere positie in de zoekmachine. Groeit je webshop? Vergeet dan niet om je hosting op te schalen.

Webruimte

Foto’s en video’s nemen een groot deel van je webruimte in beslag. En dat tikt snel aan. Ook de installatie van software en het versturen van e-mails kost webruimte. Wanneer je twijfelt over de hoeveelheid webruimte die je nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van je hostingprovider.

Dataverkeer

Hoe meer bezoekers je in je webshop ontvangt, hoe meer dataverkeer er plaatsvindt. Om uit te rekenen hoeveel dataverkeer jouw hosting moet kunnen verwerken, vermenigvuldig je het aantal verwachte bezoekers met het aantal producten dat ze bekeken. Vermenigvuldig dit getal vervolgens met het aantal foto’s waarvan je denkt dat bezoekers ze zullen bekijken en je weet hoeveel dataverkeer jouw webshop hosting mogelijk moet maken.

Locatie van de servers

Voor de snelheid van je website en voor goede zoekmachineoptimalisatie is het belangrijk dat je je webshop host in het land waar je actief bent. Voor de meeste Nederlandse webshop eigenaren betekent dat dus dat zij voor een pakket met Nederlandse servers zouden moeten kiezen.

Back-ups

Wie ervaring heeft met het bouwen van webshops, kent ook de risico’s die ontstaan wanneer met instellingen geëxperimenteerd wordt. Dat kan soms goed misgaan. Niets is vervelender dan dat je opnieuw kunt beginnen of eindeloos fouten zit op te lossen wanneer je aan je webshop werkt. Goede webshop hosting bevat dan ook backups. Die stellen je in staat om, als er onverhoopt iets mis gaat, met één klik een eerdere versie van je website terug zetten. Wel zo’n prettig idee.

Conclusie

De beste webshop hosting is de hosting die het best past bij jouw specifieke situatie. Belangrijk is het daarbij dat je let op bovenstaande aandachtspunten en dat je kiest voor hosting die écht geschikt is voor webshops. Houd rekening met de grootte van je webshop wanneer je zaken als snelheid, dataverkeer, webruimte en serverlocaties vergelijkt.

Vrijwel de meeste webshop eigenaren kiezen in eerste instantie voor VPS hosting. Een goede en betaalbare optie. Heb je geen technische kennis en/of wil je geen omkijken hebben naar de hosting van je webshop? Dan kun je het beste kiezen voor Managed VPS. De kosten daarvoor zijn wat hoger, maar dan heb je wel gegarandeerd een goede server, voldoende onderhoud en snelle hulp bij problemen.