Ons team staat voor u klaar
Hostingprovider: Cloud86
De reden waarom je de eigenaar van een domeinnaam wilt achterhalen kan van alles zijn. Misschien wil je wel een nieuw bedrijf starten en is de domeinnaam bezet? Het kan van alles zijn maar het is vervelend als je een idee hebt met een domeinnaam en je kunt dit niet verder uitwerken omdat je hem niet kunt registreren. Tijd om uit te zoeken hoe je dus achter de eigenaar van een domeinnaam komt en in ieder geval kunt proberen om in het bezit te komen van de domeinnaam.
Misschien heb je het al eens voorbij zien of horen komen, WHOIS. Dit zijn online tools waarmee je relatief eenvoudig de eigenaar van een domeinnaam kunt achterhalen.
Laten we niet langer wachten maar aan de slag gaan met hoe je het beste de eigenaar van een domeinnaam kunt achterhalen. In principe kunnen we dit in 3 simpele stappen doen.
Er zijn verschillende WHOIS services waarmee je de eigenaar van een domeinnaam kunt opzoeken. De meest populaire die voor alle extensies (.NL, .BE, .COM etc.) goed werkt is ICANN Lookup (https://lookup.icann.org/en). Echter heb je ook nog de volgende WHOIS tools per domeinnaam extensie:
.NL domeinnaam
SIDN is DE partij als je voor je .NL domeinnaam informatie wilt opzoeken.
.BE domeinnaam
Nieuwsgierig wie de eigenaar van een .BE domeinnaam is? DNS Belgium heeft de antwoorden voor je.
.EU domeinnaam
De eigenaar van een .EU domeinnaam check je bij EURid.
.COM, .INFO, .ORG, .NET, .BIZ domeinnaam en alle andere extensies
Voor .com, .info, .org, .net en .biz domeinnamen en alle andere extensie kun je het beste bij ICANN terecht.
Nu je de WHOIS dienst hebt gekozen kun je daar de domeinnaam invullen waarvan je graag de eigenaar zou willen achterhalen. Vervolgens zullen er duizenden databases doorzocht worden en de informatie die gevonden wordt zal met je worden gedeeld.
Soms krijg je een hoop informatie terug (afhankelijk van welke WHOIS service je gebruikt) en is het lastig te bepalen waar je moet kijken en wat nu de juist informatie over de eigenaar weergeeft. We zullen een voorbeeld van SIDN.nl ontleden en van ICANN. Als voorbeeld pakken we de domeinnaam van Cloud86.nl.
Bij Hostingvergelijker.nl zitten experts klaar die je graag helpen met het overstappen naar een andere hosting provider. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komen zij met een advies. Samen komen we dan tot een hosting provider die geschikt is voor de wensen die je hebt.
Nu makkelijk overstappenBij SIDN krijg je een hoop informatie te zien maar de volgende informatie is het belangrijkste:
Houder
Dit is de officiële eigenaar van de domeinnaam. Hou er wel rekening mee dat de contactinformatie niet altijd gelijk is aan de houder van een domeinnaam. Dit kan afwijken.
Administratieve contactpersoon
Dit is in veel gevallen het emailadres waarbij je moet zijn als je contact met de eigenaar wilt krijgen. Dit is eigenlijk het eerste e-mailadres wat je probeert wanneer je contact probeert te leggen. Krijg je geen response of is het een “noreply” e-mailadres dan kun je via de “Houder” naam proberen om meer informatie op het internet te vinden.
Registrar
Dit is de partij waar de domeinnaam is geregistreerd en kan in sommige gevallen ook de partij zijn die de website die achter de domeinnaam zit host. Wil je daar achter komen dan adviseren we om het artikel “Wie host mijn website?” te lezen.
De informatie die je bij ICANN terugkrijgt kan nog overweldigender zijn dan dit van SIDN maar we zullen je direct naar het juiste kopje sturen waar je moet zijn. Scroll een stukje naar beneden naar het kopje “Contact Information”, hier staat alle informatie die we nodig hebben over het achterhalen van de eigenaar.
Administrative
Onder dit kopje vinden we ook enkele kopjes terug, “Handle”, “Name” en “Email”. Email, is het e-mailadres wat je nodig hebt om contact op te nemen met de eigenaar van deze domeinnaam.
Registrant
Onder dit kopje vinden we nog wat extra informatie waaronder “Name” wat ons weer de “Houder” laat zien van deze domeinnaam. Mocht je dus via het e-mailadres geen response krijgen dan kun je nog via deze weg extra informatie over het bedrijf opzoeken.
Je hebt bovenstaande geprobeerd en je hebt nog steeds niet de informatie die je zoekt? Dat kan gebeuren en is enorm frustrerend als het heel belangrijk voor je is. Hoe kan het gebeuren dat er weinig tot geen informatie vrijgegeven wordt?
In het verleden was het achterhalen van een eigenaar van een domeinnaam redelijk eenvoudig en was bijna alle informatie openbaar. Tegenwoordig is dat steeds minder vaak het geval. Door nieuwe wetgeving en aangescherpte privacy is er ook de mogelijkheid om deze gegevens volledig af te schermen. Zou kunnen mensen van buitenaf nooit zien wie de eigenaar van een domeinnaam is. Soms kun je hier zelfs extra voor betalen bij een hosting provider waar je de domeinnaam registreert.
Niet elke TLD (extensie) geeft evenveel informatie vrij over wie de eigenaar van een domeinnaam is. Hier kunnen we heel veel over zeggen maar elke partij regelt dit anders en daar moet je helaas mee doen.
Zoals we al eerder hebben aangegeven kan het zijn dat je bij een WHOIS service niet alle informatie terugkrijgt die je graag zou willen over de eigenaar van een domeinnaam. Wat kun je nog meer doen?
Personen en bedrijven delen soms nog wel eens wat op hun social media kanalen. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op X, Facebook of LinkedIn of een persoon of bedrijf spreekt over zijn website/domeinnaam. Op deze manier kun je er dus toch ook achter komen wie de eigenaar is van een domeinnaam.
Er zijn speciale bedrijven die zichzelf “domeinmakelaar” noemen en als je er echt niet uitkomt dan kun je eens proberen zo’n bedrijf te banaderen. Zij hebben een groter netwerk en handigere tools om misschien toch achter de eigenaar van een domeinnaam te komen. Tevens kunnen deze partijen ook bemiddelen als er contact is gelegd en men bereid is te verkopen.
Als allerlaatst redmiddel en alleen als het echt noodzakelijk is kun je een advocaat inschakelen. Vaak is het dan een juridische kwestie en lijd je bedrijf of jij als persoon schade. Je kunt dan via een advocaat proberen om alsnog de eigenaar van de domeinnaam te achterhalen.
Er zijn een hele hoop manieren om de eigenaar van een domeinnaam te achterhalen. Afhankelijk van hoe belangrijk het voor je is kun je heel ver gaan om het te achterhalen.
Nog een paar tips als je contact op gaat nemen met een eigenaar:
Mijn naam is Joep van Dongen en ik ben al sinds 2013 actief in de wereld van webhosting en websites. Op Hostingvergelijker.nl deel ik praktische adviezen over onder andere webhosting, het maken van een eigen websites en andere gerelateerde onderwerpen.
meer over Joep van Dongen