Hosting voor je website, waar moet je op letten?

Wie een webshop of website opzet, kan er niet omheen: hosting. Een stukje ruimte op een server waar je al jouw website bestanden kunt opslaan. En omdat die server altijd met het internet verbonden is, kunnen mensen jouw website bezoeken. Klinkt simpel, toch? Maar het kiezen van de juiste hosting kan nog best een uitdaging zijn. In dit blog leggen we daarom uit waar je op moet letten bij het kiezen van hosting voor je website.

Het productaanbod van de webhost

Het belangrijkste om op te letten bij het kiezen van hosting is het productaanbod. Goede webhosting draagt bijvoorbeeld enorm bij aan de veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid van je website. Let daarom op de omvang van je hostingpakket. Hoeveel dataverkeer kan er op je website plaatsvinden? Hoeveel schijfruimte mag je gebruiken en hoeveel e-mailaccounts zijn bij je hosting inbegrepen? Door vooraf een inschatting te maken van wat je nodig hebt, kun je hierin de juiste keuze maken. Ga je een webshop bouwen? Dan is het slim om te kijken naar speciale webshop hosting. Verder is het aan te raden om te kiezen voor een pakket dat je eenvoudig kunt opschalen als je website groeit.

Een ander onderdeel van het productaanbod is het controle paneel. Probeer of je vooraf kunt bekijken welk controlepaneel een webhoster gebruikt om te bepalen of deze aan al jouw wensen en eisen voldoet.

Control paneel - hosting

Hosting tarieven

Bij het kiezen van hosting wil je een goed product, maar daarvoor betaal je liever niet teveel. De kosten spelen daarom een belangrijke rol bij het selecteren van de juiste webhost. Hoewel veel hostingbedrijven ongeveer dezelfde producten aanbieden, kunnen er qua prijs grote verschillen zijn. Is er een aanbieding? Dat is fijn! Maar check wel vooraf wat de kosten zullen zijn als de aanbiedingsperiode voorbij is. Vaak is de korting maar één jaar geldig en betaal je de jaren daarna een stuk meer.

Het is zonde om te bezuinigen op hosting, omdat dit nadelig kan zijn voor de kwaliteit van je website. Anderzijds is het ook jammer als je veel betaald voor functionaliteiten waar je geen gebruik van gaat maken. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan advies aan iemand die veel ervaring heeft met het maken en hosten van websites.

Welke functionaliteiten biedt de webhost?

Natuurlijk probeert ieder hostingbedrijf zich te onderscheiden van de concurrentie. Dat kan zijn op het gebied van prijs of service, maar ook door het bieden van extra functionaliteiten. Je kunt dan denken aan:

  • Automatische backups
  • Staging server
  • Uitgebreid controle paneel
  • Mogelijkheid tot updaten PHP versie
  • Verhuisservice
  • WordPress pre-installs
  • Managed VPS
  • Optimale caching systemen

Naast bovengenoemde functionaliteiten kun je ook letten op de servers en de prestaties. Het laatste wat je wil is je zorgen maken over overbelaste servers of een te lange laadtijd van je website.

Bekijk de best beoordeelde hosting providers

Klantvriendelijkheid en support

Je webhost server en functionaliteiten kunnen nog zo fantastisch zijn, als een hostingbedrijf geen goede support biedt, ontbreekt er echt iets. Om vooraf in te schatten hoe de klantenservice van een bedrijf functioneert, kun je allereerst kijken naar de bereikbaarheid. Welke contactmogelijkheden bieden ze? En reageren ze snel? Door online reviews te lezen kun je vaak eenvoudig ontdekken wat de ervaringen zijn met de klantenservice van de webhost. Je kunt de klantenservice natuurlijk ook zelf een vraag stellen om te zien hoe snel en kundig ze reageren.

Ook fijn: Sommige hostingbedrijven hebben een kennisbank vol artikelen waarmee je zelf aan de slag kunt om problemen op te lossen.

Ervaringen van anderen

Ervaringen van andere gebruikers zijn enorm waardevol bij het kiezen van hosting voor je website. Zowel de succesverhalen als de klachten schetsen een goed beeld van wat je van een hostingbedrijf kunt verwachten. Hostingbedrijven zelf plaatsen natuurlijk het liefst alleen positieve reviews op hun website. Voor een eerlijk beeld verzamelen wij daarom over iedere webhost zoveel mogelijk recensies. Daarmee krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten op het gebied van kwaliteit, functionaliteiten en service. En heb je zelf een goede of slechte ervaring met een webhost? Dan zien we jouw ervaringsverhaal natuurlijk ook graag tegemoet!