De voor- en nadelen van shared webhosting

Wanneer je aan de slag gaat met de ontwikkeling van een nieuwe website, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Hoe vind je bijvoorbeeld een geschikte domeinnaam voor je website? Voor welk hostingpakket zou je moeten kiezen? Enzovoorts. Bij het uitzoeken van een geschikt hostingpakket heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een zogenaamde VPS, een Virtual Private Server, en shared webhosting. In dit artikel richten we ons op de voor- en nadelen van shared webhosting. Voordat we inzoomen op de voor- en nadelen beschrijven we kort, wat shared webhosting is.

Werking van shared webhosting voor websites

Zoals de naam van shared webhosting wellicht al doet vermoeden, wordt een server gedeeld met anderen. Een server wordt hierbij opgedeeld in losse pakketten, die door een websitehouder kunnen worden afgenomen. Zo wordt de totale capaciteit van een server verdeeld over meerdere gebruikers. Het is niet mogelijk om te bekijken, welke andere websites er op een server gehost worden. Vanzelfsprekend kun je ook niet bij de bestanden van andere websites komen.

Bij shared webhosting zijn de mogelijkheden om een server naar eigen inzicht in te richten beperkt. Mocht je de instellingen van een server wel willen aanpassen, dan kan een VPS (Virtual Private Server) een goed alternatief zijn voor shared webhosting.

Voordelen van shared webhosting

Aan shared webhosting zitten verschillende voordelen. Zo is shared webhosting veel goedkoper dan het huren van een VPS. Met name bij het opzetten van een relatief kleine website biedt dit mogelijkheden. Naast de relatief lage prijs voor shared webhosting, biedt dit het voordeel dat bestanden 24/7 online toegankelijk zijn. Een dergelijk hostingpakket kan dus niet alleen interessant zijn voor het opzetten van een website, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een cloud-toepassing. Naar het onderhoud van een server heb je bij shared webhosting geen omkijken. Het onderhoud van servers ligt volledig in handen van de aanbieder hiervan.

Tip: zorg dat de updates van applicaties regelmatig worden uitgevoerd! Denk bijvoorbeeld aan de updates van WordPress of Joomla. Met deze updates worden beveiligingslekken afgedekt, waardoor het hacken van je website veel lastiger wordt voor hackers.

Een vierde voordeel van shared webhosting is de mogelijkheid om snel uit te breiden, als dat noodzakelijk blijkt te zijn. Vaak kun je een pakket tijdens de looptijd van het contract upgraden bij een hostingpartij. Zo groeit je pakket mee met de omvang van je website of webwinkel.

Nadelen van shared webhosting

Naast de verschillende voordelen van shared webhosting, zijn er een aantal nadelen op te merken. De gedeelde capaciteit zorgt aan de ene kant voor een lage prijs. Vergeet echter niet, dat het je ook afhankelijk kan maken in een bepaalde vorm. Wanneer een andere website op de server aangevallen wordt, kan dit van invloed zijn op de prestaties van je eigen website. Daarbij zorgt dit ervoor dat de opslag enigszins beperkt is. Zeker wanneer je een grote webwinkel hebt met honderden kwaliteitsfoto’s, zal de opslag al snel te klein zijn. Een VPS kan in zo’n geval een goed alternatief zijn of je kunt kijken of zakelijke webhosting interessant is.

Eerder in dit artikel werd al beschreven, dat je minder vrijheid hebt bij shared webhosting. Het is niet mogelijk om de instellingen van de server aan te passen naar je eigen wensen, wat in sommige gevallen wel gewenst is. Zeker wanneer er ook bedrijfsapplicaties op de server gedraaid moeten worden.

Conclusies over shared webhosting

Op basis van de voor- en nadelen die in dit artikel belicht zijn, kan geconcludeerd worden dat shared webhosting voornamelijk interessant is voor kleine tot middelgrote websites. Mocht je de serverruimte voor een grote webwinkel of drukbezochte website willen gebruiken, dan is het verstandiger om naar een alternatief te kijken. Ook voor het draaien van bedrijfsapplicaties is shared webhosting doorgaans niet de beste oplossing.