Eenvoudig Yoast instellen op WordPress

Het ontwikkelen van een nieuwe website bestaat uit verschillende fases. Zo zal je eerst een domeinnaam registreren, deze koppelen aan je hostingpakket en vervolgens een content management systeem (CMS) uitkiezen. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn onder meer WordPress, Joomla en Drupal. Het is afhankelijk van hetgeen je op de website wilt gaan publiceren, welk type CMS hier het beste op aansluit. Veel webhostingpartijen bieden de mogelijkheid om een CMS als WordPress met slechts enkele klikken te installeren. Technische kennis heb je hier niet voor nodig.

Wanneer je al bekend bent met WordPress, zal je weten dat er duizenden plug-ins aan het systeem te koppelen zijn. Binnen WordPress vind je een handige pagina, waarop je de plug-ins heel eenvoudig kunt installeren. Ook voor het installeren van plug-ins heb je geen technische kennis nodig. Een van de meest gebruikte plug-ins binnen WordPress is Yoast. In dit artikel vertellen we je meer over het gebruik van deze plug-in.

Redenen om voor Yoast te kiezen binnen WordPress

Yoast instellen op WordPress

De voornaamste reden om Yoast te installeren binnen je WordPress-omgeving, is het verbeteren van je posities in de zoekresultaten. Yoast biedt je een handig overzicht van de verbeterpunten voor de pagina’s van je website. Heb je bijvoorbeeld een afbeelding toegevoegd? Zijn de alinea’s niet te lang? Enzovoorts. Op basis van de criteria van Yoast kun je vervolgens voor doelgerichte verbeteringen zorgen. Het helpt je de content van je website te optimaliseren, wat een positieve invloed heeft op de positie van je website binnen Google en Bing.

Tip: naast het optimaliseren van de content op je website, helpt ook het zoeken naar een snelle server. Online tools helpen je de beste webhostingpartij te selecteren!

Het installeren van de plug-in Yoast

Het is tijd om Yoast te installeren! Ga naar de pagina “Plug-ins” binnen WordPress en zoek naar Yoast SEO. Je zal de plug-in al snel vinden! Het downloaden, installeren en gebruik van de plug-in is gratis. Voor de installatie van de plug-in hoef je enkel op de knop “Installeren” te klikken. Vergeet de plug-in na het installeren hiervan niet handmatig te activeren. Dit doe je op de overzichtspagina met de plug-ins. Na de activatie hiervan zal er direct een melding in je WordPress-omgeving verschijnen, waarin gemeld wordt dat Yoast actief is.

Veranderingen van de instellingen van Yoast

Wanneer je Yoast voor het eerst geïnstalleerd hebt, kan het interessant zijn om eens door de instellingen van deze plug-in te bladeren. Het aanpassen van deze instellingen is normaliter niet noodzakelijk. Mogelijk kom je instellingen tegen die voor jouw website het veranderen waard zijn. In veel gevallen volstaan de standaardinstellingen van Yoast voor WordPress. Je kunt de instellingen vanzelfsprekend altijd op een later moment aanpassen.

Aan- en uitschakelen van functies

In het dashboard van Yoast binnen WordPress vind je een tabblad met de kop “Functies”. Hier kun je de individuele functies van Yoast in- en uitschakelen. Mogelijk ben je enkel geïnteresseerd in specifieke functies van deze plug-in, waardoor je de diverse functies uit kunt schakelen. Het belangrijkste onderdeel van de plug-in is voor veel mensen de SEO-analyse. Deze functie vertelt je op welke manier pagina’s te optimaliseren zijn, om zo hogere posities in de zoekresultaten te bereiken.

Aansluitend op de SEO-analyse van Yoast is ook de leesbaarheidsanalyse een interessante functie. Deze functie vertelt je meer over de structuur, het taalgebruik en de lengte van teksten op je website.

Andere interessante functies van Yoast

Onderstaand vind je een kort overzicht van de verschillende andere functies binnen Yoast voor WordPress.

  • Cornerstone: met deze functie kun je aangeven wat de belangrijkste content binnen jouw website is. Welke pagina’s wil jij het hoogste laten ranken binnen een zoekmachine?
  • Tekstlinkteller: deze functie laat je zien hoe vaak er naar bepaalde pagina’s gelinkt wordt in andere teksten op je website.
  • Inzichten: de functie “Inzichten” vertelt je meer over de meest gebruikte woorden in je content. Focus jij je momenteel al op de juiste zoekwoorden?
  • Linksuggesties: deze functie geeft weer naar welke andere pagina’s van je website je zou kunnen linken binnen een bepaalde pagina.
  • XML Sitemaps: de tool biedt je de optie om automatisch een XML Sitemap te creëren. Dit maakt het voor Google makkelijker om de content van je website te indexeren.
  • Ryte integratie: een functie die bekijkt of je website nog te indexeren valt door Google. Mocht dit niet het geval zijn, dan geeft de functie je een melding.
  • Toolbar-menu: niet alleen Yoast helpt je een website te optimaliseren, ook anderen bieden hulp. Deze hulp wordt aangeboden middels de functie “Toolbar-menu”.
  • Beveiliging: verbeter de beveiliging van je website, door meer aandacht te besteden aan gebruikersrollen binnen het beheerpaneel van WordPress.