Ons team staat voor u klaar
Hostingprovider: Cloud86
Zonder dat je dit doorhebt ben je vandaag waarschijnlijk al meerdere malen doorgestuurd van de ene URL naar een andere URL. Met een redirect kun je een bezoeker die een (oude) pagina probeert te bezoeken doorsturen naar een andere pagina. Er zijn verschillende soorten redirects en elke redirect heeft zijn eigen “doel”. Wij behandelen de meest bekende en gebruikte redirects in dit artikel en helpen je op weg met hoe je dit binnen WordPress gemakkelijk zelf kunt beheren.
In onze inleiding hebben we al kort gehad over het doorsturen van een bezoekers van de ene naar de andere URL. Dat is in feite ook precies wat het is en interessanter kunnen we het niet maken. Je kunt bijvoorbeeld een URL als https://mijnwebsite.nl/wordpress-hosting/ door laten sturen naar https://mijnwebsite.nl/beste-wordpress-hosting/. Dit doe je dan bijvoorbeeld als de pagina “WordPress hosting” niet meer bestaat en de nieuwe meest relevante URL “Beste WordPress hosting” is geworden.
Je kunt ook een redirect aanmaken omdat je bijvoorbeeld een nieuwe domeinnaam gaat gebruiken. In dat geval maak je een redirect van je oude domeinnaam naar je nieuwe domeinnaam. Hier gaan we later nog dieper op in.
Waarom zou je een pagina redirecten naar een andere pagina? Eerder hebben we dit al kort uitgelegd maar er zijn meerdere redenen om redirect aan te maken.
Als je een website hebt en je wilt deze verhuizen naar een andere domeinnaam dan is het enorm belangrijk om een goed migratieplan op te stellen. Hiermee bedoelen we dat je moet zorgen dat vrijwel al je oude pagina’s naar de juiste nieuwe pagina’s door worden gestuurd op de nieuwe domeinnaam. Dit doe je door middel van een 301 redirect. Op deze manier blijft de waarde die je met je oude domeinnaam (en pagina’s) hebt opgebouwd behouden en doorgegeven aan de nieuwe domeinnaam.
Doe je dit niet dan zullen bezoekers die naar je oude domeinnaam gaan een 404 melding krijgen. Google ziet deze meldingen ook en de “waarde/autoriteit” van je domeinnaam zal langzaam instorten en dat is het laatste wat je wil.
Veranderd alleen je domeinnaam en de pagina URL’s blijven vrijwel hetzelfde dan is het redelijk eenvoudig om 301 redirects te maken. Dit leggen we later nog uit. Hieronder een voorbeeld om je een beeld te geven.
Oude domeinnaam | Nieuwe domeinnaam |
---|---|
https://www.oude-domeinnaam.nl/over-ons/ | https://www.nieuwe-domeinnaam.nl/over-ons/ |
https://www.oude-domeinnaam.nl/contact/ | https://www.nieuwe-domeinnaam.nl/contact/ |
Het kan voorkomen dat je een pagina hebt die niet meer zo relevant is of het niet zo goed doet maar wel enige autoriteit heeft opgebouwd in Google. Deze autoriteit bouw je vaak op door links (backlinks) te krijgen van andere websites. Het is dan zonde om de pagina zomaar te verwijderen want dan gaat deze autoriteit verloren.
Het beste wat je dan kunt doen is een 301 redirect aanmaken en je oude pagina (die je gaat verwijderen) en deze door te sturen naar de meest relevante pagina binnen je website. Zo gaat de autoriteit net verloren en gaat deze andere pagina het misschien nog wel beter doen in de zoekresultaten.
Verwijder dus nooit zomaar een pagina maar stel altijd netjes een 301 redirect in om geen autoriteit verloren te laten gaan.
Een URL van een website kun je met of zonder WWW opzetten/banaderen. Er is geen goed of fout maar dit is een keuze. Als je website echter op beide URL te bereiken is dan kan Google dit zien als dubbele content en is het dus aan te raden om één van de twee te gebruiken. Tegenwoordig wordt dit vaak al automatisch gedaan maar het is altijd goed om te controleren en te zorgen dat er slechts één versie bereikbaar is en je de andere dus redirect naar degene die jij wilt gebruiken.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten redirects maar we zullen ze niet allemaal gaan behandelen. We behandelen de meest gebruikte en voorkomende.
Ja hier hebben we het inderdaad al heel veel over gehad, de 301 redirect is de meest gebruikte redirect die er is. Een 301 redirect gebruik je wanneer je een pagina permanent verplaatst (doorstuurt) naar een nieuwe pagina. Hiermee behoudt je ook de autoriteit van deze pagina, dit is de enige juiste manier om dit te doen.
Deze redirect wordt een stuk minder vaak gebruikt maar kan ook erg handig zijn. Met een 307 redirect zeg je eigenlijk dat deze pagina tijdelijk is verplaatst naar een andere pagina (URL) en dus niet permanent. Er wordt dus ook geen waarde doorgegeven aan deze nieuwe pagina waar de redirect naartoe gaat.
Een 307 redirect word vaak gebruikt bij bijvoorbeeld onderhoud van een website, hiermee kun je de complete website voor een paar uur naar een onderhoudspagina sturen middels een 307 redirect. Gebruik dit niet voor dagen lang maar slechts voor uren.
Nu we heel veel uitleg hebben gegeven is het eindelijk tijd om uit te leggen hoe we binnen WordPress eenvoudig redirects kunnen aanmaken. Zonder technische kennis en gedoe kun je dit zelf eenvoudig regelen via de Redirection Plug-in die je gratis kunt downloaden binnen WordPress, handig toch? Er zijn meerdere plug-ins maar dit is wel de meest laagdrempelige en eenvoudige plug-in in gebruik. Het doet wat het moet doen en bied niet overbodige opties die je nooit gaat gebruiken.
Als je de plug-in hebt geïnstalleerd moet je daarna een korte configuratie doorlopen (stelt niks voor) en dan ben je klaar om te beginnen.
Standaard is de plug-in ingesteld om een 301 redirect te maken omdat deze het meest wordt gebruikt. Dit ziet er zo uit:
Wil je een andere soort redirect instellen dan kun je op een tandwieltje klikken voor geavanceerde opties waaronder ook andere redirects. Je kunt kiezen uit de volgende redirects:
Je kunt daar ook een naam (titel) geven aan de redirect zodat je overzichtelijk kunt houden wat de redirect precies doet. De twee andere belangrijkste velden zijn Bron URL en Doel URL.
Om een goede redirect te maken dien je deze als volgt in te vullen:
Bron URL | Doel URL |
---|---|
/over-ons/ | https://www.domeinnaam.nl/over-mijn-bedrijf/ |
De oude pagina met https://www.domeinnaam.nl/over-ons/ zal nu doorgestuurd worden met een 301 redirect naar https://www.domeinnaam.nl/over-mijn-bedrijf/.
Bij de Bron URL dien je altijd de “relatieve” URL in (dus zonder de complete domeinnaam ervoor).
Wanneer je heel veel redirects moet aanmaken dan kan dit een tijdrovende klus zijn als je dit elke keer handmatig in moet vullen. Met screaming Frog kun je redelijk eenvoudig een inventarisatie maken van al je URL’s of via een Sitemap plug-in van je oude website (en nieuwe) kom je ook een eind.
Wanneer je al deze URL’s hebt dan kun je een CSV bestand aanmaken met alle oude URLS in de eerste kolom en de nieuwe URL’s in de tweede kolom. Dit wordt in de Redirection plug-in ook nog goed uitgelegd bij het kopje “Import/export”. Als je dit allemaal netjes hebt ingesteld kun je de CSV importeren en kun je dus heel erg snel alle redirects aanmaken.
Het redirecten van een oude naar nieuwe domeinnaam is wat ingewikkelder maar kun je realiseren via een .htaccess bestand wat je op je server kunt plaatsen. Dit wordt vaker gebruikt wanneer je van een oude naar nieuwe domeinnaam gaat. Je kunt dan de .htaccess op de oude omgeving van je website laten staan zodat als er URL’s benaderd worden van de oude domeinnaam deze netjes worden doorgestuurd naar de nieuwe domeinnaam. Hoe je zo’n .htaccess bestand optuigt en gebruikt laten we je graag zien.
Op je nieuwe website of wellicht nog op je oude website kun je in de root folder van je FTP vaak een .htaccess vinden.
Download dit .htaccess bestand en sla dit lokaal op. Open het bestand met een editor naar keuze en gooi deze helemaal leeg. Plaats van onderstaande in de .htaccess en vervang de oude en nieuwe domeinnaam voorbeelden voor jouw oude domeinnaam en nieuwe domeinnaam.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oudedomeninaam.nl$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www. oudedomeninaam.nl$
RewriteRule (.*)$ https://www.nieuwedomeinnaam.nl/$1 [R=301,L]
</IfModule>
Sla de .htaccess op en plaats deze in de root folder van je oude domeinnaam (website). Als je oude domeinnaam een SSL certificaat had zorg dan wel dat deze behouden blijft. Bezoek nu eens een willekeurige link/URL van je oude domeinnaam en kijk wat er gebeurd. Als deze naar je nieuwe domeinnaam wordt gestuurd dan werkt je .htaccess goed en worden alle oude URL’s van je oude domeinnaam netjes met een 301 naar je nieuwe domeinnaam gestuurd. Zo verlies je geen kostbare autoriteit waar je zo hard aan gewerkt hebt.
Wil je niet zomaar alles van je oude domeinnaam naar één pagina van je nieuwe domeinnaam sturen dan kan dat natuurlijk ook. Dan geef je met een 301 redirect per pagina de waarde over naar de pagina op je nieuwe domeinnaam. Is de SEO van je website erg belangrijk dan is deze manier van redirecten beter om per pagina alle waarde netjes over te hevelen naar de pagina op je nieuwe domeinnaam. Hoe je dit per pagina kunt instellen laten we je nu zien.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
Redirect 301 /hoe-maak-ik-een-301-redirect/ https://www.nieuwedomeinnaam.nl/301-redirect-maken/
Redirect 301 /htaccess-bestand-aanmaken/ https://www.nieuwedomeinnaam.nl/hoe-maak-ik-een-htaccess-bestand/
</IfModule>
Elke redirect van een pagina heeft de volgende opbouw:
Dit kan bij een grote website best wat werk zijn met veel URL’s maar als je een beetje handig bent met Excel dan kun je veel dingen wel wat sneller optuigen.
Wanneer je klaar bent dan sla je de .htaccess op en plaats je deze op de FTP (root) van je oude website. Vervolgens bezoek je enkele URL’s waarvoor je een redirect hebt gemaakt en kijk je of je netjes wordt doorgestuurd naar je nieuwe domeinnaam (URL).
Het werken met redirects is goed om te zorgen dat je alle autoriteit van een website behouden blijft en ook om bezoekers niet op foutpagina’s terecht te laten komen. Er zijn ook wel enkele haken en ogen en deze willen we ook graag even met je delen.
Een dubbele redirect is als een pagina van de ene naar de andere pagina redirect en dan van die andere pagina nog een keer redirect naar een andere pagina. Nu denk je dat dit misschien niet snel zal gebeuren maar over de jaren kan dit toch voor gaan komen dus probeer dit te voorkomen.
Een redirect stel je in om te voorkomen dat iemand op een 404 pagina terecht komt. Dat is een pagina die niet bestaat. Na loop van tijd kan het gebeuren dat je een redirect hebt ingesteld maar de pagina waar de redirect naartoe gaat niet meer bestaat. Dat is natuurlijk zonde dus probeer hier rekening mee te houden en controleer je redirects zo nu en dan eens.
Een redirect loop kan voorkomen als er twee pagina’s naar elkaar redirecten. Dan blijf je natuurlijk eindeloos heen en weer gaan en krijg je uiteindelijk ook een error te zien in je browser. Zij zorgen er dan ook voor dat het afgebroken wordt en je krijgt dan een soort error als deze te zien.
Met een redirect kun je op een handige manier bezoekers door sturen van een pagina die niet meer bestaat naar een andere pagina.
Redirects voorkomen dat bezoekers op 404 pagina’s komen (pagina’s die niet bestaan). Redirects zorgen er ook voor dat wanneer je een website verhuist naar een nieuwe domeinnaam de autoriteit van je oude domeinnaam mee over wordt geheveld naar de nieuwe. Zo verlies je weinig tot geen autoriteit en zal je nieuwe domeinnaam het ook weer goed gaan doen in de resultaten van de zoekmachines.
Je kunt dit doen vanuit een WordPress plugin (Redirection) of via een .htaccess bestand via je control panel of vanuit je FTP programma dat je gebruikt.
Mijn naam is Joep van Dongen en ik ben al sinds 2013 actief in de wereld van webhosting en websites. Op Hostingvergelijker.nl deel ik praktische adviezen over onder andere webhosting, het maken van een eigen websites en andere gerelateerde onderwerpen.
meer over Joep van Dongen