ACM kan SIDN vanaf 2020 dwingen domeinnaam offline te halen

Er is een nieuwe ontwikkeling in de wereld van domeinnamen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan SIDN of registrars in de toekomst namelijk dwingen een domeinnaam offline te halen. Nu is dit nog niet mogelijk. Sterker nog, er is geen enkele overheidsorganisatie die over een wettelijke bevoegdheid beschikt om een domeinnaam offline te halen. Zelfs het Openbaar Ministerie kan een domeinnaam niet offline halen. Ook de politie heeft hier niet de bevoegdheid voor. Over een tijdje zal de ACM deze bevoegdheid dus wel hebben.

Een nieuwe verordening binnen Europa

De nieuwe bevoegdheid van de ACM komt naar voren in een nieuwe verordening binnen de Europese Unie. Het gaat om de Europese Consumer Protection Cooperation verordening, die op 17 januari 2020 in werking treedt. In de verordening staat dat consumentenautoriteiten binnen de EU mee moeten werken aan verzoeken om inbreuken op de rechten van consumenten te bestrijden.

Als de nieuwe verordening in gaat, kan de Italiaanse consumentenautoriteit de ACM bijvoorbeeld om medewerker vragen bij het aanpakken van een frauduleuze webwinkel in Nederland, die Italianen oplicht. En worden Nederlandse burgers opgelicht door een webwinkel uit Frankrijk? Dan kan de ACM de Franse consumentenautoriteit benaderen om deze online shop offline te halen.

Als laatste redmiddel

Na het in werking treden van de nieuwe verordening, worden domeinnamen overigens niet zomaar offline gehaald. Het middel wordt namelijk alleen ingezet als alle andere redelijke maatregelen om een oplichter te stoppen, zijn uitgeput. Reageert de oplichter bijvoorbeeld niet op waarschuwingen en blijft de webwinkel ook na een rechtszaak online staan? Dan kan de ACM de domeinnaam offline halen door de SIDN te benaderen. Dit gebeurt dus niet zomaar.

De SIDN is blij met de maatregel. De organisatie wil echter wel dat het een ‘last resort maatregel’ blijft. Volgens de SIDN moeten de autoriteiten eerst proberen om de verantwoordelijke zelf te bewegen de informatie weg te halen. Luistert de verantwoordelijke zelf niet, dan is er altijd nog de webhoster. Als ook de webhoster niet reageert, kan SIDN de domeinnaam offline halen. Dit moet echter niet zomaar gebeuren. De EU is het hiermee eens en gebruikt de maatregel dan ook als laatste redmiddel om een situatie te verbeteren.

De situatie tot 2020

Op dit moment kan alleen de SIDN of betrokken registrars ingrijpen als een domeinnaam offline gehaald moet worden. Echter, deze partijen zijn vaak niet in een positie om de situatie te kunnen beoordelen. Daarom blijven domeinnamen die eigenlijk beter offline kunnen gaan, vaak te lang online staan. Door de nieuwe maatregel moet dit veranderen.

Het duurt nog even voor de ACM domeinnamen offline kan halen. Tot die tijd is het alleen voor SIDN of een betrokken registrar mogelijk om een domeinnaam offline te halen. Hier zullen we het even mee moeten doen. Het eerder in werking laten treden van de verordening is namelijk niet mogelijk. Bij jij nog geen domeinnaam of je wil een domeinnaam kopen? Gebruik dan de keuze hulp en vind een goedkope partij voor het registreren van je domeinnaam.

Uitgelicht pakket

4.3 /5
(194 beoordelingen)
€ 3,00per maand

Hosting Starter

Schijfruimte: 10 GB
Dataverkeer: Onbeperkt
SSD: Ja