Nieuw: SHOP domeinnamen registreren

Regelmatig komen er nieuwe domeinextensies op de markt. Een van de extensies die kortgeleden werd toegevoegd is .shop-domeinextensie, die vanaf het begin erg populair bleek te zijn. Binnen aan half uur nadat de .shop-domeinnaam beschikbaar werd gemaakt, waren er al ruim 39.000 (waarvan 3.000 domeinnamen in Nederland) domeinnamen geregistreerd. Twee uur later stond dat aantal zelfs al op meer dan 45.000 domeinnamen! De .shop-domeinnamen blijken het vooral goed te doen bij grote bedrijven. Inmiddels hebben zo’n duizend merken een .shop-domeinnaam aangevraagd. Onder deze bedrijven vallen onder meer Apple, Nike, IKEA, eBay en Mediamarkt.

Populair onder webwinkelhouders

De .shop-domeinnamen zijn in Nederland vooral populair onder ondernemers die zich in de e-commerce bevinden. Zij proberen meer bezoekers naar hun webwinkels te trekken met een dergelijke domeinnamen. De .shop-extensie is immers voor iedere webwinkel te gebruiken en sluit naadloos aan bij de doelgroep die getrokken moet worden: internationale consumenten, die hun producten online bestellen. Ook zogenaamde ‘gelukszoekers’ proberen een slaatje uit de nieuwe extensie te slaan, door de namen van grote winkels te registreren en deze voor een aanzienlijk hoger bedrag door te verkopen.

Een van de populairste domeinnamen is sex.shop, die vooralsnog in het eigen beheer van GMO gehouden lijkt te worden. GMO is de uitgever van de domeinnamen met een .shop-extensie. Op een later moment zal de populaire domeinnaam geveild worden is de verwachting. Eerder al bracht een veiling van sex.com een opbrengst van ruim 13 miljoen dollar met zich mee.

Zelf een .shop-domeinnaam registreren?

Wil je zelf een .shop-domeinnaam registreren voor een webwinkel of website? Er zijn inmiddels verschillende hostingaanbieders die het mogelijk maken om een domeinnaam met deze extensie te registreren. De meest populaire .shop-domeinnamen zijn logischerwijs al verkocht en kunnen niet meer geregistreerd worden. Denk aan domeinnamen als ‘voetbal.shop’, ‘web.shop’ en ‘actie.shop’. Op dit moment ligt de prijs voor een domeinnaam op zo’n twintig euro per jaar.