Litespeed vs Nginx vs Apache webserver

Als je een keer grondig hebt gezocht naar webhosting voor je bedrijf of website dan heb je waarschijnlijk wel eens gemerkt dat er bedrijven zijn die zichzelf aanprijzen met verschillende webserver technologieën. Wat een webserver is, waarvoor je deze nodig hebt en welke beter is daar gaan we later verder op in.

De meest gebruikte webserver van dit moment is waarschijnlijk nog steeds Apache. Echter zijn er ook alternatieve zoals Nginx en LiteSpeed, die beide snel marktaandeel aan het winnen zijn.

In dit artikel gaan we de achtergrond van deze technologieën verder behandelen. Wat zijn de unieke voor- en nadelen en waarom LiteSpeed (ja we verklappen al een beetje) zo ontzettend goed is.

Laten we eens gaan kijken wat een webserver nu precies is en welke voor- en nadelen er zijn.

Litespeed vs Nginx vs Apache webserver

Bespaar me de achtergronden en geschiedenis, ik wil gewoon graag weten welke webserver ik het beste kan nemen voor mijn website, webshop of applicatie.

Klik hier voor de conclusie

Inhoud

Wat is een webserver?

Even heel eenvoudig uitgelegd, een webserver is software of hardware die bedoeld is voor het uitvoeren van de benodigde hardware die aan verzoeken van klanten kan voldoen en webpagina’s aan deze klanten kan leveren / tonen. Een voorbeeld, je bezoekt een website van een restaurant en je wilt het menu bekijken, enkele foto’s voor een sfeerimpressie en daarna via het contactformulier een reservering maken. Al deze informatie die je opvraagt wordt door de webserver behandeld. De snelheid van het opvragen en het tonen van de opgevraagde informatie is afhankelijk van de snelheid en configuratie van de webserver.

Een webserver kan een of meerdere websites hosten, afhankelijk van de eigen hardware configuratie.

We spreken hier een paar keer over een klant maar met “klant” bedoelen we eigenlijk elk apparaat dat toegang heeft tot het internet, zoals een smartphone, smartwatch, tablet, laptop of desktop apparaat waarmee je een website, webshop of applicatie bezoekt. Meestal gaat dit dan met behulp van een internetbrowser als Safari, Chrome, Firefox of Edge.

Wat zijn de beste webserver technologieën?

Apache HTTP-serverApache Websever

De meest gebruikte webserver is verreweg de Apache HTTP-server van de Software Apache Foundation. Apache is ontwikkeld in 1995 door onder anderen Rob McCool en Brian Behlendorf.

Volgens W3Techs heeft Apache op 1 september 2020 een marktaandeel van ongeveer 36%.

Dat Apache zo dominant is in de hosting branche is geen toeval. De dominantie heeft Apache voor een groot deel te danken omdat het vooraf geïnstalleerd kwam op alle grote Linux distributies. Hierdoor kon je altijd gelijk aan de slag omdat Apache al geïnstalleerd was op je Linux omgeving. Ook moeten we niet vergeten dat het primaire protocol dat we alledaags nog steeds gebruiken op het internet HTTP is. Dit is synoniem met de naam van het proces waaronder Apache op Linux draait, HTTPD, ook wel de HTTP Deamon genoemd.

NginxNginx webserver

Nginx, uitgesproken als ‘engine-x’, is een andere steeds populairder wordende webserver. Nginx is ontwikkeld door Igor Sysoev en in 2004 uitgebracht. Het expliciete doel van Nginx was om de Apache webserver technologie te overtreffen. Nginx heeft Apache nog niet overtroffen maar is goed onderweg en heeft inmiddels een marktaandeel van ongeveer 32,5% en dit groeit nog steeds.

Voor het leveren van statische bestanden verbruikt Nginx veel minder geheugen dan Apache en theoretisch gezien kan Nginx vier keer zoveel verzoeken per seconde verwerken. Nginx werd in eerste instantie ook gebruikt als load balancer of reverse voor erg drukke website om de serverbelasting te verlagen.

Door de verdere ontwikkeling die Nginx en de groeiende codebase kan Nginx Apache nu volledige vervangen.

LiteSpeed-webserverLiteSpeed Webserver

LiteSpeed Web Server, afgekort als LSWS, is bijna een nieuwkomer in de ‘scene’ van de webservers. LiteSpeed heeft de afgelopen jaren een enorme aanhang gekregen onder hostingbedrijven vanwege zijn efficiëntie. Hostingbedrijven zouden door de gestroomlijnde architectuur van de LiteSpeed webserver (theoretisch) de maximale capaciteit van websites op hun servers kunnen verdubbelen, ervan uitgaande dat ze hiervoor Apache als webserver hadden draaien.

Bovenstaande is voor hostingbedrijven natuurlijk erg interessant. Om een voorbeeld te schetsen. Stel je hebt een hostingbedrijf met 10 servers en overal gebruik je een Apache webserver en kun je 200 websites hosten. Op al deze servers zou je dan maximaal 2000 websites kunnen onderbrengen. Vervolgens hoor je over LiteSpeed en zij adverteren dat je met een LiteSpeed webserver de mogelijkheid hebt om je serverpark te verdubbelen door gewoon de applicatie van LiteSpeed te instaleren. Je zou haast gek zijn als je het niet zou doen.

Waarom de ene webserver kiezen boven de andere?

Dit is uiteraard een ontzettend lastige vraag en het antwoord is ook niet gemakkelijk. Er is geen eenduidige oplossing om Nginx boven Apache of LiteSpeed ​​boven Nginx te kiezen.

Een kenmerk van Apache waar velen kritiek op hebben, is het gebruik van .HTACCESS bestanden voor het doorvoeren van rewrites en zoekmachine indexeringen. Als deze bestanden zijn ingeschakeld op de webserver dan moet Apache door de hele mappenstructuur navigeren die teruggaat naar de meest bovenliggende map en dan pas worden deze opdrachten uitgevoerd. Je kunt je dan wel voorstellen dat dit de laadtijd niet verbeterd en het verbruikt daarnaast ook capaciteit van de serverbronnen.

Nginx daarentegen kan werken als een reverse proxy voor een Apache webserver maar ook volledig werken als een eigen webserver en Nginx gebruikt deze .HTACCESS bestanden niet. Applicaties die bijvoorbeeld geschreven zijn in Python of Ruby presteren erg goed als ze door een Nginx webserver worden uitgevoerd. Met wat load balancers, optimalisatie en Nginx kun je in principe een goede setup neerzetten die hoge prestaties levert. Nginx heeft wel de reputatie moeilijk te zijn op te zetten als je dit vergelijkt met een Apache webserver.

Nginx vergelijken met Litespeed is heel erg eerlijk of een goed idee, want hoewel de twee vergelijkbaar zijn, zijn het beide zeer gespecialiseerde en unieke webservertechnologieën. Nginx voert Ruby- en Python apps bijvoorbeeld heel goed uit, terwijl LiteSpeed ​​caching op serverniveau + add-on-technologieën zoals lscasche en lsphp heeft. Dit betekent dat apps zoals WordPress, MediaWiki en Magento bijvoorbeeld heel goed draaien op een LiteSpeed webserver.

Voor een hostingbedrijf is de het blokkeren van DDOS-aanvallen en het beveiligen van de servers niet de moeilijkste en belangrijkste uitdaging. Dit is erg gemakkelijk als je het vergelijkt met het voorkomen dat een server crasht doordat er te veel gelijktijdige bezoekers op één website alle servercapaciteit opslokken zoals de CPU en RAM.

Als je hostingbedrijf gebruik maakt van een Apache webserver dan kan dit redelijk snel gebeuren bij website waar het erg druk is. Elke bezoeker van de website zorgt er voor dat de Apache webserver een nieuwe procesketen op de server opent voor de desbetreffende gebruiker zolang ze op de website zijn.

Natuurlijk zijn er ook modules die je hostingbedrijf kunt inschakelen binnen Apache, maar als je deze gebruikt dan kunnen er later weer andere compatibiliteitsproblemen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld het vermogen om een beveiligingsupdate te ontvangen en te installeren in de weg gaan zitten en dat is het laatste wat je wil.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele redenen waarom LitesSpeed Web Server zo in populariteit is gegroeid. Voor hostingbedrijven is het erg interessant maar de gebruikers (klanten) kunnen er ontzettend veel voordeel uithalen. LiteSpeed is een drop-in vervanging voor Apache, beheerders hoeven hierdoor ook niet veel tijd te steken in het onderhoud. LiteSpeed bevat ook inherente bescherming tegen DDoS-aanvallen door bandbreedte en verbindingsbeperkingen te bieden. LiteSpeed Web Server is ook de enige op de markt dat HTTP / 3 al volledig ondersteund. Dit betekend dat wanneer een bezoeker van je website content (afbeeldingen, video’s maar ook teksten) opvraagt, deze worden uitgelezen in streams in plaats van in stukjes. De content wordt pas weergeven als dit nodig in plaats van dat alles altijd maar geladen wordt ondanks dat je er eigenlijk niet naar gevraagd hebt.

Conclusie

Het succes van je website, webshop of applicatie hangt mede af van de snelheid waarmee alles geladen wordt, dat is erg belangrijk voor bezoekers. Wanneer je nu precies moet kiezen voor Apache, Nginx of LiteSpeed is ook afhankelijk waarvoor je het gaat inzetten echter is op veel vlakken LiteSpeed de beste en meest snelle keuze. Onderstaand een klein voorbeeld.

WordPress (WooCommerce) en Magento zijn onwijs populaire Open Source Content Management Systemen voor het ontwikkelen van je website of webshop. Je kunt je WordPress met een LiteSpeed webserver in combinatie met LiteSpeed Caching van WordPress tot wel 12x sneller maken. Onderstaand een onderzoek naar de snelheidsverschillen:

LiteSpeed benchmark WordPressWordPress LiteSpeed Webserver
https://www.litespeedtech.com/benchmarks/wordpress

Voor Magento 2 is ook een onderzoek gedaan en met LiteSpeed kun je een Magento 2 webshop tot wel 4x sneller maken. Bekijk hier de resultaten van dit onderzoek:

LiteSpeed benchmark Magento 2Magento LiteSpeed Webserver
https://www.litespeedtech.com/benchmarks/litespeed-magento2-faster-nginx-http2

 

Natuurlijk denk je nu misschien, “ja dit zijn onderzoeken die door LiteSpeed zelf zijn gedaan, zo kan ik het ook”. Begrijpelijk vrijwel elke zoekopdracht in Google waar je de verschillen wil weten zullen laten zien dat LiteSpeed vele malen beter presteert dan Apache of Ngnix.