Maak je website of webshop sneller met Memcached

Verschillende factoren hebben invloed op de ranking van je website in de zoekresultaten, het gebruiksgemak van bezoekers en de conversie van je website. Een van deze factoren is de snelheid van je website of webshop. Wanneer een bezoeker langer dan een paar seconden moet wachten op het laden van de pagina, zal deze naar een concurrent gaan. Zonde, want het betekent dat je mogelijk inkomsten misloopt! Er zijn verschillende manieren om de snelheid van je website of webshop te verbeteren. Een van de mogelijkheden hierbij is het gebruik van een tool als Memcached. In dit artikel vertellen we je meer over Memcaching! Hoe werkt het en wat is het effect hiervan?

Wat heeft Memcached websitehouders te bieden?

Voordat we naar de exacte werking van Memcached kijken, is het belangrijk om te snappen hoe een server werkt. Op het moment dat je een website opent, spreekt de browser de server achter een website aan. De server zorgt er vervolgens voor, dat alle benodigde informatie uit de database geïmporteerd wordt. Denk hierbij aan statische pagina’s van de website, nieuwsberichten of blogartikelen en afbeeldingen. Ook reacties onder deze berichten moeten vanuit de database worden ingeladen. Dit proces kost onnodig veel tijd, als het iedere keer opnieuw gedaan moet worden bij het openen van een website. Het gebruik van een cache kan hier de oplossing voor vormen.

Naar eigen zeggen is Memcached een distributed memory object caching system, wat betekent dat deze tool je een makkelijk te bereiken opslag biedt. Data welke al eens ingeladen is, kan in deze cache worden opgeslagen. Zo is de data bij een volgend bezoek veel sneller toegankelijk, wat de snelheid van je website of webshop ten goede komt.

Werking van de tool Memchached

De werking van Memcached is eigenlijk heel eenvoudig! Binnen deze tool wordt gewerkt met een key en een value. Aan iedere key zit een bepaalde value gekoppeld. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de value “nieuwsberichten” te koppelen aan een key “nieuwsberichten_website”. Bij het bezoeken van een website wordt nu de juiste key, in dit geval “nieuwsberichten_website” aangeroepen, om de gewenste data snel van de server te kunnen halen. Het voordeel van deze manier van werken, is het feit dat de database niet opnieuw aangesproken hoeft te worden.

Niet alle pagina’s zijn geschikt voor Memcached

Houd er rekening mee, dat Memcached een tool is om vluchtige data tijdelijk op te kunnen slaan op de server. Nieuwsberichten zijn een typisch voorbeeld van vluchtige data, omdat deze nieuwsberichten niet blijvend op de homepage van je website te zien zullen zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor acties binnen je webwinkel. Na verloop van tijd worden de nieuwsberichten vervangen door recentere artikelen, evenals dat actieproducten worden vervangen door nieuwe acties. Gaat het echter om vaste data, zoals een blijvende pagina of een logo, dan wordt dit niet opgeslagen in de Memcached tool. Dergelijke informatie zit in de database. Bij het openen van een pagina zal het gebruik van de data van Memcached gecombineerd worden met het aanroepen van de database achter je website of webwinkel.

Redenen om voor Memcached te kiezen

De voornaamste reden om voor het gebruik van Memcached te kiezen, is het verbeteren van de snelheid van je website. Des te sneller een website is, des te hoger zal deze normaliter in de zoekresultaten verschijnen en des te groter is ook het gebruiksgemak. Houd er rekening mee, dat je positie in de zoekresultaten samenhangt met diverse andere factoren. Denk ook aan de content op je website en het linkprofiel hiervan. Memcached is vaak standaard onderdeel van de DirectAdmin van hostingaanbieders.

Daar komt bij, dat ook de snelheid van je website niet alleen bepaald wordt door het wel of niet gebruiken van Memcached . Kijk bijvoorbeeld ook naar de snelheid van de server waarop je website of webwinkel gehost wordt. Vergelijk hostingproviders met elkaar, om een geschikt hostingpakket voor je website te vinden.